/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Toine
Beroep: Advocaat

Vraag 1 door Bernadette:

Hoi Toine, welke opleiding heb jij gedaan om advocaat te worden?



Ik heb Nederlands recht gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Daarna ben ik in dienst getreden bij een advocatenkantoor. Op dat moment ben je gelijk advocaat, maar moet je nog wel 3 jaar opleiding volgen. In die periode ben je advocaat-stagiair en sta je onder toezicht van een patroon. Als je deze opleiding met goed gevolg aflegt, wordt je na 3 jaar onvoorwaardelijk als advocaat ingeschreven bij de rechtbank. Vanaf dat moment kun je je ook zelfstandig vestigen.





Vraag 2 door Wouter:

Hoe vindt iemand jou als hij een advocaat nodig heeft? Sta je met advertenties in de krant, of zit je bij een advocaten kantoor?



Een advocaat vindt je via advertenties c.q. sponsoring, telefoonboek, netwerken, via via, vrienden of via de rechtshulpbureaus. Iedereen kan bij de rechtshulp binnenlopen met juridische vragen, als het te ingewikkeld is verwijst de rechtshulp je door naar een advocaat.





Vraag 3 door Paula:

Verdient het goed, advocaat?



Het beginsalaris van een advocaat is relatief laag. Voor de stageperiode van 3 jaar is een minimumsalaris opgenomen in de Advocatenwet. De eerste jaren investeer je voornamelijk in je opleiding. Als je je na 3 jaar voldoende hebt ontwikkeld, zou je een bovenmodaal salaris kunnen gaan verdienen. De advocatuur is echter hard werken en vaak lange dagen maken. Het is in ieder geval de intellectuele rijkdom waar je veel waarde aan moet hechten.





Vraag 4 door Thessa:

Wat voor soort mensen verdedig je allemaal?



Ik sta mensen bij die in juridische problemen verkeren. Hierbij kan ik iemand verdedigen tegen een vordering c.q. aanklacht. Het kan ook zo zijn dat je alleen maar een adviserende rol vervult. Veel zaken worden ook buiten de rechtszaal geregeld. Hiervoor voer je dan de onderhandelingen.





Vraag 5 door Gerrit:

Wat is de vreemdste/spannendste/gekste zaak die je ooit hebt gehad?



Ik zou niet een specifieke zaak kunnen noemen. Wat mij het meeste bij staat is de mensen met wie ik heb gewerkt. Regelmatig kom je zeer bijzondere, excentrieke, idiote of slimme mensen tegen. Het daarmee samenwerken maakt de zaak vaak bijzonder.





Vraag 6 door Rozemarijn:

Heb je wel eens iemand die je niet wilt verdedigen? En wat doe je dan?



Ja. Bijvoorbeeld als de zaak onhaalbaar is, of indien voor mij duidelijk is dat er niet valt samen te werken met de persoon die de zaak aandraagt. In dat geval verwijs ik de betreffende persoon door naar een andere advocaat.





Vraag 7 door Danny:

Hoe weet jij nou zeker of iemand de waarheid spreekt als hij zegt dat hij onschuldig is?



Ik weet nooit of iemand de waarheid spreekt. Dit hoef ik ook niet te weten. Mijn positie in de zaak is partijdig; ik verdedig het verhaal van mijn cliënt. Als iemand zegt dat hij onschuldig is, verdedig ik zijn/haar onschuld. Uiteraard heb ik wel eens mijn twijfels bij bepaalde verhalen. Om goed te kunnen anticiperen in de zaak probeer ik wel zo veel mogelijk waarheid naar boven te halen.





Vraag 8 door Dominique:

Als je iemand moet verdedigen die een ernstig misdrijf heeft gepleegd, hoe kan je dat dan in hemelsnaam doen, als je weet dat hij schuldig is, dan ga je toch niet met een fijn gevoel naar huis? Of neem je die zaken niet?



Iemand is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. In die fase is iemand verdachte. Ook als je weet dat iemand schuldig is, moet diegene bijgestaan worden. In Nederland heeft iedereen immers recht op een eerlijk proces en deskundige bijstand. Zo zit onze democratie (gelukkig) in elkaar. Zelf doe ik overigens weinig strafrecht, alleen wat kleine zaken. Ik kan altijd alle zaken goed van mij afzetten, waardoor ik nooit met een onprettig gevoel naar huis ga.





Vraag 9 door Marisa:

Hoe zit een gemiddelde werkdag er voor jou uit?



Ik probeer rond 8.00 uur op kantoor te zijn. Ik begin dan meestal met het inspreken van ingewikkelde stukken. Nadat tussen 8.30 uur en 9.00 uur het kantoor is volgelopen, ga ik over tot het verwerken van de post van die morgen. Ik beantwoord deze brieven dan direct. Vervolgens ga ik verder met het uitwerken van dossiers die aandacht behoeven. Meestal heb ik in de ochtend ook nog een bespreking. Rond 12.30 uur ga ik een uur lunchen. Omdat ik een algemene praktijk heb, staan er vaak zittingen in mijn agenda. Deze kunnen vanaf 9.00 uur ’s ochtends plaatsvinden. Als ik een zitting heb, spreek ik meestal een half uur vóór aanvang daarvan af met cliënt om de zaak nog even door te nemen. Een zitting duurt gemiddeld anderhalf uur. Aan het eind van de middag teken ik het postboek en verlaat ik kantoor tussen 16.30 uur en 17.00 uur. Regelmatig werk ik

’s avonds dan nog één à anderhalf uur. Ook in het weekend moet ik in de regel een paar uur werken.





Vraag 10 door Marnix:

Als je een rechtzaak wint, word je dan extra beloond?



In Nederland is het no cure no pay (resultaatsbeloning) niet toegestaan. Wel is het toegestaan om voor een basissalaris een zaak te doen en voor een goede afloop een extra percentage te bedingen. In dat geval kan het zo zijn dat je extra wordt beloond als de zaak beter uitvalt. Dit ziet voornamelijk op zaken waarin een geldsom wordt gevorderd.





Vraag 11 door Mees:

Wat voor soort advocaten heb je allemaal? Ik heb het idee dat er meerder soorten zijn voor verschillende zaken, maar welke?


Er zijn inderdaad verschillende advocaten. Dit hangt samen met de verschillende rechtsgebieden die er bestaan. Zo heb je strafrecht, bestuursrecht, civiel recht, vreemdelingenrecht, personen- en familierecht, insolventierecht, aansprakelijkheidsrecht, milieurecht, enz. enz. De grote kantoren zijn vaak verdeeld in secties die gespecialiseerd zijn op een bepaald rechtsgebied. De kleinere kantoren en éénpitters (kantoor dat uit 1 advocaat bestaat) voeren vaak nog een algemene praktijk. Dit betekent dat zij verschillende rechtsgebieden behandelen. Ook is het zo dat grote kantoren vaak meer adviserend werk doen en minder een procespraktijk voeren.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk