/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Tes
Beroep: Buschauffeur

Vraag 1 door Ellis:

Hoe oud moet je zijn om buschauffeur te worden?

De minimum leeftijd is 21 jaar.





Vraag 2 door Nicole:

Heb je wel eens bekeuringen voor te hard rijden?

Tot nu toe nog niet. Maar ook ik moet mij aan de verkeersregels houden! Voor bus- en vrachtwagenchauffeurs geld in België trouwens een strengere wetgeving als voor autobestuurders. Wanneer wij een zware overtreding doen wordt ons rijbewijs direct ingehouden voor 1 maand, dat betekend dat we een maand geen werk hebben.



Vraag 3 door Freek:

Hoeveel kilometer rijd jij op een dag?

Gemiddeld 300 km, dat is weinig als je bedenkt dat ik ongeveer 8 uur onderweg ben. Met de bus moet je vaak stoppen en kan je dus niet doorrijden.





Vraag 4 door Annemiek:

Wat vind je het leukste van je werk?

Mijn vrijheid en het contact met mensen en collega’s. Onderweg ben je je eigen baas, ben je zelf verantwoordelijk voor de gang van zaken. Je komt allerlei mensen tegen en alle dagen zijn anders.





Vraag 5 door Mees:

Vind je het nooit saai worden om alleen maar te rijden?

Neen. Het is ook niet alleen maar rijden, je moet op tijd rijden, de juiste prijs aanrekenen, zorgen dat de bus netjes is (binnen- en buitenkant), informatie geven aan klanten over de uren en over de overstapmogelijkheden. Bovendien zit je op de baan en daar is elke dag wel iets anders, soms file, soms een (bijna-) ongeval, je ziet de gekste dingen! Vorige week bijvoorbeeld was president Bush in Brussel, daardoor moesten we om rijden langs heel smalle straatjes en ik heb zijn helikopter gezien en de “air force one”. Zo zie je maar, alle dagen wat anders.





Vraag 6 door Gert:

Moet je ook wel een ‘s avonds rijden?

Ja, als buschauffeur heb je wisselende uren. De eerste bus begint s’morgens te rijden om 4u20 en de laatste stop om 1u. Tijdens het weekend rijden er zelfs nachtbussen. Dat klinkt misschien vermoeiend, die wisselende uren, maar dat wil ook zeggen dat je veel vrije tijd hebt. Als je om 4u20 begint dan heb je al gedaan rond 12u en dan heb je de rest van de dag om iets te gaan doen. Iemand met vaste uren werkt meestal van 9u tot 17u en dan is het veel moeilijker om eens naar de bank of naar de winkel te gaan in de week.





Vraag 7 door Arno:

Hoe lang mag je achter elkaar rijden?

Maximum 10u, en tussen elke 10u moet minimum 8u rust zijn. Je hebt natuurlijk ook pauze tijdens het rijden, maar alleen op het eindpunt van een buslijn (je kan niet zomaar stoppen met een volle bus om je boterhammen op te eten).





Vraag 8 door Hanneke:

Rijd je ook wel eens met zo’n dubbele bus? En zo ja, vind je dat niet eng?

Ik mag nog niet met een “harmonicabus” rijden omdat ik zelf nog niet lang genoeg met de bus rijd. Vanaf zes maanden, mag je met die bussen rijden. Je krijgt hier een opleiding voor. In principe is het ongeveer hetzelfde als met een gewone bus, alleen moet je op de “uitzwaai” letten. Dit wil zeggen dat het tweede deel wegdraait, als je bijvoorbeeld vlak naast een rij auto’s staat kan je niet afdraaien want het karretje heeft ongeveer een meter extra nodig om te kunnen draaien, draai je wel direct af dan heb je brokken.

Ik vind het wel een beetje eng om binnenkort ook met een harmonicabus te mogen rijden, maar ik vind het ook een uitdaging, niet iedereen kan dat!



Vraag 9 door Bauke:

Moet je eerst een gewoon rijbewijs hebben, of kun je ook direct aan je bus-rijbewijs beginnen?

Je moet eerst een autorijbewijs hebben en een beetje ervaring in het verkeer. Je bent alle dagen verantwoordelijk voor het leven van je passagiers, en dus moet je net iets meer kunnen dan alleen maar gas geven en remmen. Als je als buschauffeur wil beginnen moet je eerst een aantal tests doen zoals psycho-technische-proeven (reactie snelheid, omgaan met stress, snelheid van perceptie, …), een medische schifting en je rijbewijs D (= bus-rijbewijs) behalen. Daarna moet je nog een examen doen over de tarieven en dan krijg je pas je uniform om buschauffeur te worden.





Vraag 10 door Jolien:

Heb je vaak nare mensen in de bus?

Valt wel mee, als vrouw is het ook iets makkelijker, je hebt dan minder snel last van agressie. Soms zijn er wel mensen die dronken zijn, maar dan denk ik, “die weet morgen zelf niet meer wat die aan het zeggen is”. Er zit trouwens een verborgen alarmknop in de bus, als je deze induwt komt op de buiten kant van de bus “help politie” te staan en wordt je via de radio direct in contact gebracht met de dispatching die dan kunnen meeluisteren om zo te horen wat het probleem juist is. Het gesprek wordt ook opgenomen en kan dan later als bewijs dienen. Ik heb deze knop nog niet nodig gehad, ik probeer altijd duidelijk te laten verstaan dat ik bepaal wie wel of niet meerijd, doen ze moeilijk dan stop ik en vraag ik beleefd om uit te stappen en dat werkt tot nu toe.



Vraag 11 door Vera:

Heb je een eigen bus waar je altijd in rijdt?

Neen, in de stelplaats van mijn regio staan ongeveer 30 bussen, sommigen zijn iets beter dan anderen. Iedereen rijdt bij ons met alle bussen op die manier heeft iedereen wel eens een minder goede bus. Bovendien moeten de bussen onderhouden worden, de bussen worden allemaal 1 keer per maand volledig gecontroleerd (remmen en zomeer) en dan blijven ze dus een dagje binnen.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk