|
Ervaringsverhaal
Naam: Annelies Beroep: Politieagent
Vraag 1 door Susan:
Waarom ben je politieagent geworden?
Voordat ik bij de politie ging werken heb ik als organisatieadviseur gewerkt. Op een gegeven moment deed ik een opdracht waarbij ik contact had met een politieman. Hij vertelde over de criminaliteit waar ze mee te maken hadden en dat ze daar nog niet echt een oplossing voor hadden. Toen ik dat hoorde wilde ik veel liever gaan proberen die criminaliteit op te lossen, dan de problemen die ik oplos als adviseur. Dus mijn reden om bij de politie te gaan was erg idealistisch. Daarnaast is de afwisseling, het buiten werken en het helpen van mensen ook een belangrijke reden geweest om de overstap te maken van adviseur naar politieagent.
Vraag 2 door Marco:
Heb je altijd een pistool bij je?
Ja, elke politieagent op straat heeft altijd alles bij zich, wapenstok, handboeien, pepperspray en ook een wapen. Als we naar huis gaan bergen we ons pistool op in een aparte wapenkluis, dus we lopen er buiten de dienst niet mee op straat.
Vraag 3 door Sjaffa:
Heb je wel eens moeten schieten tijdens je werk?
Nee, nog nooit. De enige keer dat ik heb geschoten is tijdens de schietles geweest. Met name de eerste keer dat je schiet is heel raar. Ik had nog nooit een wapen in mijn hand gehad en dan mag je ineens op een schietbaan schieten. Best wel spannend.
Vraag 4 door Marcel:
Zijn er net zo veel vrouwen als mannen bij de politie?
Dat is een lastige vraag, ik weet de aantallen niet precies. Ik denk dat er nog steeds meer mannen dan vrouwen bij de politie werken.
Vraag 5 door Huub:
Ben je wel eens bang tijdens je werk?
Ik ben niet echt bang, maar het werk is wel vaak spannend. Een tijdje geleden werden we naar een park toegestuurd omdat een man met een wapen had lopen dreigen. Wij moesten onze kogelwerende vesten aan doen en die man proberen aan te houden. Dat zijn wel hele spannende meldingen en dan zit je helemaal vol adrenaline, maar het is niet eng. (we hebben de man gelukkig te pakken gekregen).
Vraag 6 door Lotte:
Ben je altijd op pad? Of zit je ook vaak binnen?
De verhouding tussen binnen werken en op straat zijn verschilt per functie en is lastig aan te geven. Politieagenten die op de noodhulp werken, dit zijn de agenten die in de bussen rondrijden, zijn veel buiten. Ook politieagenten die op een wijkteam werken en vaak te voet in de wijk surveilleren proberen zo veel mogelijk buiten te zijn. De belangrijkste reden dat deze agenten binnen zitten is om de administratie te doen van alles wat er buiten is gebeurd. Elke keer als een agent ergens wordt heen gestuurd dan moet dat in ons systeem worden vermeld. De verhouding tussen binnen werken en buiten werken veranderd als je hoger in rang wordt. Mensen met een hoge rang werken minder buiten.
Ik ben een aspirant, ik ben nog in opleiding. Ik moet afwisselend naar school en naar mijn werk. Afhankelijk van de praktijk examens die ik moet doen kan ik buiten werken. Ik probeer altijd 60% van mijn tijd buiten te werken, dus op de auto mee te rijden op meldingen.
Vraag 7 door Japi:
Wat is het verschil tussen jou beroep en ‘rechercheur’?
Bij ons in de politieregio wordt onderscheid gemaakt in drie grote werkgebieden, noodhulp, wijkagent en recherche. Ik werk op dit moment bij de noodhulp. Als 112 gebeld wordt dan gaan agenten van de noodhulp daar heen. Alles wat op straat gebeurt daar gaat de noodhulp heen. Een rechercheur is een politieagent die bij de recherche werkt. De recherche doet onderzoek naar strafbare feiten en probeert door het verhoren van mensen en het zoeken naar sporen aan te tonen wie de verdachte is.
Vraag 8 door Mireille:
Wat heb je moeten doen om agent te worden?
Je moet eerst je middelbare school afmaken. Vervolgens zoek je op internet naar een vacature bij een politieregio. Afhankelijk van je vooropleiding kan je solliciteren naar de functie van agent, hoofdagent of brigadier. In de vacature staat op welke manier je kan solliciteren bij een regio, dit verschilt per politiekorps. Omdat heel veel mensen bij de politie willen werken hebben ze een standaard selectieprocedure ontwikkeld om te kijken wie geschikt is. Deze selectie bestaat onder andere uit psychologische testen, sporttest en een rollenspel. Afhankelijk van het resultaat van de testen volgt een gesprek bij de politieregio. Als je wordt aangenomen bij de politieregio, dan sturen zij je naar de politieschool of politieacademie voor het volgen van een opleiding. De opleiding aan de politieschool duurt 3 jaar, de politieacademie duurt 4 jaar. De opleiding bestaat uit 12 weken school en daarna 12 weken werken. Je bent dus meteen actief in de praktijk en dat is echt heel leuk.
Vraag 9 door Berra:
Hoe vind je het om iemand te arresteren?
Dat is wel spannend, je weet namelijk niet wat iemand gaat doen als je hem hebt gezegd dat hij is aangehouden. Over het algemeen gaat dat goed. Het geeft wel voldoening, je hebt toch weer een crimineel gepakt die hopelijk voor een poosje wordt opgesloten.
Vraag 10 door Mike:
Overtreed je zelf wel eens de wet?
De wet overtreden zoals stelen, mensen bedreigen en dingen vernielen doe ik niet. Als ik dat zou doen dan zou ik ook ontslagen worden. Echter ik heb wel een auto en het is voor mij ook niet gemakkelijk om me altijd aan de maximum snelheid te houden dus ik krijg soms wel een bekeuring thuis.
Vraag 11 door Jurre:
Krijg je goed betaald?
Het salaris is afhankelijk van dienstjaren en rang. Ik heb voorlopig geen hoge rang en ben nog maar 3 jaar in dienst. Dus ik krijg nog niet echt veel salaris. De salarissen zijn niet slecht maar je wordt er niet schatrijk van, daarvoor moet je het bedrijfsleven in, maar dan mis je wel de spanning…. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|