|
Ervaringsverhaal
Naam: Linda Beroep: Moleculair analist
Vraag 1 door Baukje:
Wat heb je gestudeerd om moleculair analist te worden?
Ik heb in Nijmegen de HLO gedaan. Dat staat voor Hoger Laboratorium Onderwijs. Om moleculair analist te worden heb ik daar gekozen voor de richting Biochemie.
Vraag 2 door Simon:
Hoe klein is een molecuul eigenlijk?
Een molecuul is heeeel klein en niet zichtbaar met je oog.
Voor een druppel water bijvoorbeeld zijn miljarden moleculen nodig.
Vraag 3 door Mick:
Scheikunde is mijn favoriete vak, maar ik hoorde dat natuurkunde belangrijker was voor jou beroep, kun je hier iets meer duidelijkheid over geven?
Scheikunde, natuurkunde en biologie zijn voor de HLO of MLO (Middelbaar Laboratorium Onderwijs) de belangrijkste vakken. Ik denk dat natuurkunde niet perse belangrijker is dan scheikunde. Het is in elk geval wel goed dat je scheikunde leuk vindt, dat komt goed van pas bij het leren.
Vraag 4 door Lieke:
Waar werk je precies? (ik neem aan dat je dit niet thuis doet :p)
Ik werk in een laboratorium bij DSM Gist in Delft, wat speciaal ingericht is voor moleculair biologisch onderzoek. Omdat de spullen die wij gebruiken zo speciaal zijn, kan ik het inderdaad niet thuis doen.
Vraag 5 door Bas:
Kun je moleculen wel echt zien door een microscoop?
Door een gewone microscoop (een lichtmicroscoop) zijn moleculen niet te zien. Volgens mij is het ook nog steeds heel lastig met de speciale microscopen die er zijn, maar misschien is er inmiddels wel iemand zo slim geweest en heeft hij of zij iets gemaakt waarmee het wel kan. Er worden steeds nieuwe dingen uitgevonden.
Vraag 6 door Walter:
Wat analiseer je eigenlijk met die moleculen?
Ik werk vooral met DNA moleculen en gebruik deze om nieuwe producten te maken. Om dit te doen brengen wij een specifiek DNA molecuul in een bacterie of een schimmel en gaan dan kijken of die ook het produkt maakt. Als dat zo is, dan proberen we soms het produkt beter te maken door iets aan het DNA te veranderen.
Daarnaast gebruiken we DNA moleculen ook om beter te begrijpen wat er gebeurt in bijvoorbeeld de schimmel.
Vraag 7 door Albert:
Weet je ook alles over atomen, en de onderdelen waaruit die zijn opgebouwd?
Ik heb het wel geleerd op school, maar omdat ik het tijdens mijn werk niet echt gebruik ben ik heel veel weer vergeten. Je kan niet alles onthouden ;-)
Vraag 8 door Marije:
Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?
Mijn werkdagen kunnen er heel wisselend zijn. Soms zit ik hele dagen te lezen om dingen uit te zoeken en soms doe ik hele dagen proeven.
Maar meestal ben ik rond 9 uur op mijn werk, drink dan eerst een mok thee en klets even met mijn collega’s. Daarna kijk ik hoe het met mijn proeven gaat. Als er nog iets staat van de dag ervoor, ga ik eerst daarnaar kijken of er mee verder. Anders zijn er weer nieuwe proeven die ik moet inzetten. Alle proeven die ik doe, schrijf ik op in mijn labjournaal, een soort dagboek waarin je precies opschrijft wat je gedaan hebt die dag. Tussen de proeven door, overleg ik met collega’s over het werk. Of ik zit nieuwe dingen te lezen, die ik misschien later kan gebruiken.
En ook niet onbelangrijk, ’s ochtends en ’s middags drink ik samen met mijn collega’s koffie of thee in de koffiekamer, want ik mag niet eten en drinken in het laboratorium. Ook eten we tussen de middag met zijn allen, soms in de koffiekamer en soms in de kantine.
Vraag 9 door Tim:
Moet je heel slim zijn voor het werk wat jij doet? (het klinkt nogal...moeilijk)
Ik vind het lastig om te zeggen of je er slim voor moet zijn. Het klinkt allemaal waarschijnlijk moeilijker dan dat het is. Als je op de laboratorium school zit, leer je de dingen vanzelf en daar heb je ook 4 jaar de tijd voor. Wat wel een hoop scheelt bij het leren, is dat je het leuk vindt. Want iets dat je leuk vindt, leert een stuk makkelijker.
Vraag 10 door Pendam:
Vind je het niet raar dat ALLES van moleculen is gemaakt?
Als je er goed over nadenkt is dat wel een beetje raar, zeker als je weet dat moleculen weer van atomen gemaakt zijn en die ook weer nog kleinere deeltjes, die dan ook weer van nog veel kleinere deeltjes gemaakt zijn, enzovoorts.
Aan de ene kant weet ik niet beter dan dat het zo is. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|