/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Steef
Beroep: Ministerie van Financiën

Vraag 1 door Tim

Ben jij echt de rechterhand van Gerrit Zalm? Kom je hem vaak tegen?

Minister Zalm heeft heel veel adviseurs. Dit kunnen jonge specialisten zijn die net van de universiteit komen, of meer ervaren mensen die meer van politiek afweten. Ik kom de Minister soms vaak tegen en soms ook weer een hele tijd niet. Ik ben wel een paar keer met de Minister in een privé-vliegtuig naar andere landen gevlogen. Dit is wel erg spannend en leuk.

Vraag 2 door Fleur

Wat is jouw beroep precies, wat houdt het in?

Ik heb drie jaar gewerkt in Den Haag op de afdeling Buitenlandse Financiële Betrekkingen. Dan ben je zelf verantwoordelijk voor een aantal onderwerpen. Wanneer de Minister hier iets over wil of moet zeggen, bijvoorbeeld tegen journalisten dan moet je dit voorbereiden voor hem. De Minister kan namelijk nooit zelf alles weten. Dit kan gaan over de euro of over Europese afspraken over de maximale begrotingstekorten die landen mogen hebben. Nu werk ik in Amsterdam en zorg ik met mijn collega’s ervoor dat Nederland elke dag en op langere termijn voldoende geld heeft om alle uitgaven te financieren. Dit doen we door geld te lenen of uit te lenen op de financiële markten.

Vraag 3 door Flupke

Zit je altijd voor je werk in Den Haag?

Ik zit nu in Amsterdam. Maar als je in Den Haag werkt betekent dit niet dat je daar altijd zit. Soms moet je naar Brussel, soms naar een conferentie in een ander land.

Vraag 4 door Tamir

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan? Wat voor profiel had jij op de middelbare school?

Ik heb algemene economie gestudeerd in Tilburg en me hierbij gespecialiseerd in monetair beleid en macro-economie. Monetair beleid gaat over geld, euro, dollar, banken, centrale banken, financiële markten. Macro-economie gaat over grote economische ontwikkelingen en wat je daar aan kunt doen als overheid. Op de middelbare school was mijn profiel natuur en techniek met economie als keuzevak.

Vraag 5 door Mirjam

Hoe ben je op deze baan gekomen, heb je dit altijd al willen worden?

Ik ben er een beetje ingerold. Als student ging ik een keertje een dagje kijken op het Ministerie en daarna had ik een paar gesprekken. Toen mocht ik daar komen werken. Ik heb niet altijd willen worden wat ik nu ben. Ik wilde altijd profvoetballer worden. Maar ik vind het wel erg leuk wat ik nu doe.

Vraag 6 door Daan

Kan jij ook doorgroeien naar minister?

Als ik goed mijn best doe en geluk heb zeker wel.

Vraag 7 door Kelly

Moet je lid zijn van een politieke partij (VVD) om te werken op het ministerie van financiën?

Nee hoor. Er zitten mensen van alle politieke voorkeuren en ook mensen die weinig met politiek hebben bij het Ministerie.

Vraag 8 door Marloes

Hoe ziet jouw (gemiddelde) dag eruit?

Iedere dag is natuurlijk weer anders. Maar ik zal een voorbeeldje geven. Ik sta op en zet dan de TV aan om het financiële nieuws te volgen. Dan ga ik op de fiets naar mijn werk. Daar moeten we gelijk kijken wat we die dag aan geld moeten ophalen. Dan ga je bellen met banken en brokers om geld binnen te halen voor een of meer dagen. Dit gaat meestal om miljarden. Verder hebben we vaak een lunch met banken of brokers. ’s middags volg je de markt en ga je handelen om te proberen voor Nederland geld te verdienen. Ook schrijf je soms een inhoudelijk stuk voor de Minister. Zo rond een uur of zes kun je dan weer na een dag hard werken naar huis.

Vraag 9 door Frederick

Verdient het veel, en heb je veel vakantie?

Ik heb niets te klagen over mijn verdiensten en als werknemer van de Staat heb je over het algemeen veel vrije dagen.

Vraag 10 door Floris

Wat is het allerleukste aan deze baan en wat is het allerstomste aan deze baan?

Het allerleukste is het dat je belangrijke zaken voor Nederland aan het doen bent in het algemeen belang van alle Nederlanders. Het stomste blijft toch wel dat je elke dag vroeg je bed uit moet, ook als je de avond daarvoor een gezellige avond hebt gehad en wat biertjes hebt gedronken.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk