/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Brigit
Beroep: Activiteitenbegeleider

Vraag 1 door Beer
Wat houd jouw beroep precies in?

Als activiteitenbegeleider of begeleider dagbesteding in de zorg organiseer je passende activiteiten voor cliënten of bewoners. Het doel is hun dagbesteding of werk op een zinvolle en plezierige manier in te vullen. Je werkt bijvoorbeeld met muziek, beweging en spel. Of je gaat timmeren, schilderen of met de computer aan de gang. Je doel kan ook zijn mensen individueel of in een groep te leren weer zo zelfstandig mogelijk aan de maatschappij deel te nemen.

Cliënten denken daardoor misschien minder na over hun ziekte, en leren tegelijkertijd hun vaardigheden te behouden en verbeteren. Dit kan helpen om sneller beter te worden of om te leren hoe ze met hun nog aanwezige mogelijkheden om kunnen gaan, daarbij rekening houdend met hun belemmeringen.

Je kunt werken met ouderen, lichamelijk en verstandelijk gehandicapten, psychiatrische cliënten, gedetineerden of cliënten in een ziekenhuis. Sommige mensen bemiddel je naar (vrijwilligers)werk. Dit gebeurt in het kader van arbeidsrehabilitatie.

In overleg met de cliënt stel je een dagbestedingsplan of rehabilitatieplan op. Je houdt daarbij zo veel mogelijk rekening met wat de cliënt wil en kan.

Je kijkt en luistert goed naar de cliënten terwijl ze bezig zijn en maakt een verslag van je bevindingen. In besprekingen met het team presenteer je de verslagen. Zo help je eraan mee dat de behandeling en/of begeleiding goed op de cliënt afgestemd blijft.

Je werkt samen met medewerkers in de verzorging en geeft hen regelmatig tips hoe zij in de woonsituatie van cliënten ook iets met activiteiten kunnen doen.

Vraag 2 door Ineke
Welke opleiding heb jij gedaan voor dit beroep? Was het moeilijk?

Ik heb de opleiding MDGO-AB gedaan, dat was een opleiding voor volwassenen die deeltijd gegeven werd. Nu is de opleiding ondergebracht bij het SPW-4. Ik vond het niet een erg moeilijke opleiding, omdat hij vooral erg op de praktijk was gericht. Er was veel mogelijkheid om samen met je klasgenoten dingen uit te proberen, en natuurlijk de stages om dit vak in de praktijk bij doelgroepen te leren. Maar omdat de opleiding zich richt op veel verschillende doelgroepen is het wel eens moeilijk om alles wat er bij komt kijken te leren. Ik heb me tijdens mijn opleiding specifiek gericht op ouderen, en heb alle stages gedaan in de ouderenzorg.

Vraag 3 door Clarissa
Beschrijf eens een typische werkdag?

Ik werk in een verzorgingshuis met dementerende ouderen op een dagopvang. Een typische werkdag voor mij: ik kom aan op mijn werk en ga even de dag doornemen met mijn collega’s. Daarna ga ik de rapporten verzamelen van al mijn deelnemers voor die dag op de verschillende verpleegafdelingen waar ze wonen, en heb zo nodig overleg met de verzorging van die afdeling. Deze rapporten lees ik zorgvuldig door, want er staat in hoe de deelnemers de afgelopen tijd hebben doorgebracht en of er nog bijzonderheden zijn waar ik rekening mee kan of moet houden.

Daarna maak ik de zaal klaar voor de deelnemers, ik zet bijvoorbeeld koffie en thee klaar en dek de tafel. Ook zet ik mijn materialen voor de activiteit van vandaag klaar. Daarna ga ik samen met mijn collega’s alle deelnemers ophalen, en beginnen we met koffiedrinken. Daarna volgt de activiteit, en na de activiteit is het nog even tijd voor nabeschouwing en rapportage. Hierna gaan we gezamenlijk eten, waarna de afwas samen gedaan wordt en de meeste deelnemers een middagslaapje gaan doen.

Tijdens deze slaapperiode ga ik zelf eten, en bereid ik alles voor de middagactiviteit voor. Na het slapen halen we iedereen weer naar de zaal, en is het weer tijd voor koffie of thee en de activiteit. Ook hierna is weer tijd voor rapportage en nabeschouwing, en ook doe ik rond deze tijd de voorbereidingen voor de activiteiten van morgen.

Voor mij eindigt de dag met het overdragen van mijn rapportages en een kort werkoverleg met nieuwe collega’s, die mijn dienst overnemen. Ik werk van 8 tot 4 uur. De tweede groep collega’s werkt van 4 tot 10 uur. De ene week heb ik vroege dienst, de andere week late.

Vraag 4 door Ankie
Zijn het vooral vrouwen die jouw beroep doen of zijn er ook mannen activiteiten begeleider?

Vreemd genoeg zijn het vooral veel vrouwen die dit beroep uitoefenen, terwijl ik vind dat geen enkel vak specifiek voor vrouwen of mannen geschikt is. Ik ken zelf een stuk of 20 mannelijke collega’s, die toevallig (of niet?) allemaal werken in de verstandelijk gehandicaptenzorg). Tijdens mijn opleiding had ik 22 vrouwen en 5 mannen in de klas.

Vraag 5 door Maximilliaan
Mijn moeder heeft ook activiteiten begeleiding gestudeerd en zij moest veel knutselen, moet jij dat ook?

Ik doe eigenlijk zelf niet zo heel veel met knutselen, omdat de mensen met wie ik werk om een ander soort activiteiten vragen. Het is heel erg verschillend per doelgroep of je als AB’er (zo kort ik het zelf altijd af) veel moet knutselen of niet.

Als voorbeeld even twee activiteiten:

het begeleiden van een groep verstandelijk gehandicapten tijdens hun werk in een kaarsenmakerij.
Het bedenken en uitvoeren van een lente-knutsel activiteit met lichamelijk gehandicapte ouderen.(bijvoorbeeld het zoeken van plaatjes uit oude tijdschriften en deze op een vel papier in de vorm van en groot ei plakken)
Je kunt als AB’er in veel verschillende vormen van begeleiding werken.

Vraag 6 door Sam
Wat is het allerleukste van jouw beroep?

Ik vind het fantastisch dat ik elke dag met mensen werk, zowel mijn deelnemers als directe collega’s en al het andere personeel binnen het verzorgingshuis waar ik werk. Als AB’er werk ik samen met allerlei andere discipline’s (dat zijn beroepsgroepen); onder andere een fysiotherapeut, een huisarts, een voedingsdeskundige en een psycholoog.

Ik vind het geweldig om mijn deelnemers actief te houden met activiteiten die vanuit een observatie precies aansluiten bij hun behoefte, en om die activiteiten te bedenken en uit te voeren. Het vraagt veel creativiteit, letterlijk en figuurlijk.

Vraag 7 door Linda
Wat vind je de minst leuke kanten van je beroep?

Voor mij persoonlijk zijn de minst leuke kanten duidelijk de verzorgende taken.

Soms is het zo geregeld dat voor letterlijke verzorging er een directe lijn is naar de verzorgsters, maar in ons huis komen veel zorgtaken terecht bij de Ab’ers. Ik vind het niet leuk om mensen te helpen bij naar de wc gaan, of om ze te helpen met eten. Ook verschonen en wassen vind ik niet leuk. Maar voor de duidelijkheid: niet alle Ab’ers hoeven dat soort dingen te doen.

Vraag 8 door Helma
Heb je dit altijd al willen doen?

Nee, eerlijk gezegd niet. Ik heb nogal lang gezocht naar wat ik nou wilde worden later. Na de MAVO ben ik de MEAO gaan doen, omdat ik goed was in talen en eigenlijk ook omdat mijn vriendinnetjes daar naar toe gingen. Maar secretaresse was niet mijn roeping, ik vond dat werk saai en kwam te weinig met mensen in contact.

Daarna ben ik naar de SPH gegaan, maar hulpverlener was het ook niet helemaal voor mij.

Na een jaar pauze besloot ik voor dit vak te gaan, omdat ik hier mijn eigen kwaliteiten het beste in kwijt kan. Ik ben creatief, zorgzaam, geduldig en werk graag in een team.

Vraag 9 door Kalvin
Hoeveel is het salaris ongeveer? Kan je ook doorgroeien naar bijvoorbeeld een leidinggevende functie?

Als beginnend activiteitenbegeleider of begeleider dagbesteding op MBO-niveau ontvang je een bruto maandsalaris van minimaal ongeveer € 1.420,-. Dit kan oplopen tot zo'n € 2.500,-.Als je de HBO-opleiding gevolgd hebt, kan het bruto salaris iets hoger zijn. Doorstromen naar leidinggevende kan als je in een grote instelling werkt en bijv. alle AB’ers gaat coördineren. Maar eigenlijk wordt dit niet veel gedaan, ook omdat er in de opleiding weinig aandacht aan leidinggeven wordt besteed.

Vraag 10 door Ron
Wat is jouw favoriete activiteit? J

Wat ik het allerleukste vind om te doen met mijn deelnemers is zingen. Vaak kunnen mijn deelnemers niet meer direct met me praten, en natuurlijk niet goed dingen onthouden. Maar als we gaan zingen dan kent iedereen de liedjes, en is het mogelijk om met (bijna) elke deelnemer contact te maken. Ik vind dat elke keer weer heel bijzonder.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk