/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Sigrid
Leeftijd: 19
School: Hogeschool Windesheim
Studiejaar: 1e
Schooltype: HBO
Studie: journalistiek
Specialisatie: *
Beroep: *

Vraag 1

Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?

Mijn studie is erg breed georiënteerd. Met deze opleiding kun je in verschillende onderdelen van de journalistiek terecht komen. Het eerste en tweede jaar is voor iedereen hetzelfde. Aan het einde van het tweede jaar moet ik een keuze maken tussen geschreven journalistiek (krant, tijdschrift, internet) en audio-visuele journalistiek (radio en tv).

Het eerste jaar is opgebouwd in twee blokken. Elk blok krijg ik journalistiek praktijk, taalbeheersing (spelling enzovoort) en communicatiewetenschappen. Daarnaast krijg ik vakken zoals politicologie, onderzoek, cultuur en economie. Ik zit nu in blok 1B en krijg politicologie en onderzoek. Het doel van bijvoorbeeld politicologie was me eerst niet erg duidelijk, maar als journalist moet je wel weten waarover je schrijft. Je kunt niet schrijven over een kabinetscrises als je niet weet wat een kabinet is.



De praktijk is het belangrijkste vak. Ik leer in het eerste jaar hoe ik nieuwsberichten-en verslagen moet schrijven. Dit zijn de soort berichten die je in de krant leest. Eerst leer je hoe een bepaald soort bericht in elkaar zit. Je krijgt een onderwerp waar de hele klas een stuk over moet schrijven. Later ga je zelf op pad en maak je twee keer een krant met de klas. Het tweede jaar leer ik onder andere interviewen en achtergrondartikelen schrijven. Ook een blok radiomaken komt erin voor, volgens mij wordt er geen aandacht besteed aan tv. Naast leren schrijven leer je ook wat voor houding en gedrag er bij een journalist hoort. Hoe je omgaat met mensen en met bepaalde situaties om hoort te gaan. Iets dat natuurlijk erg belangrijk is.



Vraag 2

Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?

Ik studeer in Zwolle. Mijn manier van kiezen was zeker niet de beste. Ik kruiste alle middelbare schoolvakken weg die ik niet leuk vond of kon. Geschiedenis en Nederlands bleven over. Een vriendin wees me erop dat ik vanaf kinds af aan al bezig was met schrijven. Ik schreef verhalen, brieven en was aan mijn zesde dagboek toe. De opleiding journalistiek leek me wel wat. Ik had niet het gevoel dat ik veel met geschiedenis zou kunnen. Met journalistiek kon ik des te meer en dus leek me dat een logische vervolgopleiding. Nu was de vraag waar. De hoogaangeschreven opleidingen zitten in Utrecht, Tilburg en Zwolle. Ik heb wat brochures aangevraagd en heb verder geen open dagen bezocht. Ik liet me meer leiden door de logische gegevens: Tilburg was me te ver weg, voor Utrecht moet je ingeloot worden en ik woon dichtbij Zwolle (een half uur met de trein). Zwolle was wel de meest logische stap. Zodoende liet ik me inschrijven en begon zo mijn journalistieke avontuur in Zwolle.



Vraag 3

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?

Je moet havo of vwo hebben gedaan. Via vmbo kun je er ook komen, maar dan moet je eerst een vervolgopleiding op mbo-niveau gedaan hebben. Ik heb de havo afgerond. De meeste studenten journalistiek hebben de havo gedaan. Veel vmbo of vwo-mensen heb ik niet op de opleiding rond zien lopen. Ze zijn er wel, maar de meeste hebben dus de havo gedaan.



Vraag4

Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?

Ik kan mijn schrijven telkens weer verbeteren. Taalkundig en inhoudelijk word ik stukje bij beetje beter. Ik mag schrijven over allerlei dingen, moet op pad, praat met zoveel verschillende mensen. Het verveelt werkelijk nooit.



Vraag 5

Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?

Bijvoorbeeld economie boeit me interesseert me absoluut niet. ‘Ik heb er niets mee, dus zal ik er ooit uit mezelf over gaan schrijven’, denk ik dan. Sommige opdrachten vind ik pure onzin, omdat ik vind dat het niet veel bijdraagt aan de kennis en ervaring die ik moet opdoen. Maar zoals bij elke opleiding zijn er dingen die je moet doen en niet leuk vind.



Vraag 6

Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?

Ik denk niet dat ik na deze opleiding verder wil gaan studeren. Behalve als ik me wil specialiseren, dan is een aanvullende opleiding wel handig. Nu weet ik nog niet echt wat ik wil gaan doen. Ik schrijf gewoon supergraag en hou ervan om mijn mening te laten horen. Ik schrijf voor mijn eigen blog: http://stunningcg.blogse.nl . Veel mensen zeggen dat ik hiermee door moet gaan en het ermee kan schoppen tot schrijven voor een groot medium. Ik wil eerst kijken wat ik verder nog allemaal kan doen. Misschien dat radio me zo interesseert dat ik dat ga doen. Ookal denk ik dat ik gewoon blijf schrijven. Ik weet het dus nog niet en heb genoeg tijd om daar overna te denken.



Vraag 7

Wat is er zo interessant aan journalistiek?

Ik vind het spelen met woorden erg leuk. Vooral als mijn omgeving daar ook van geniet, geeft me dat een goed gevoel. Journalistiek als vak is bijzonder boeiend, omdat je in contact komt met dingen en mensen waar en met wie je anders nooit mee in contact zou komen. Dat maakt het gigantisch veelzijdig en die veelzijdigheid spreekt me erg aan.



Vraag 8

Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?

Ik dacht dat je pas het laatste jaar stage loopt. Hoe dat allemaal precies in zijn werk gaat, weet ik niet. Voor dat vierde jaar kun je natuurlijk ook uit jezelf op zoek gaan naar een plekje, waardoor je toch bekend raakt met de praktijk. Denk aan een regionale radiozender, een klein dagblad of een magazine. Enkele vrienden van me schrijven voor een klein blad of zitten bij de regionale omroep. Geen officiële stage, maar je doet er wel veel ervaring op. Ik ga vandaag of morgen naar een nieuw magazine mailen of ze een columnist kunnen gebruiken.



Vraag 9

Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?

In principe is iedere studie moeilijk. Natuurlijk speelt het mee of je talent hebt, als je dat nog niet hebt moet je er meer voor doen en harder werken. Discipline is in iedere studie belangrijk. Als je niet doet wat je moet doen, dan houdt het snel op. Mijn discipline moet ook beter hoor J

Ik ben constant met mijn studie bezig. Daarbij reken ik ook informatie opzoeken en mensen bellen die ik voor een artikel of werkstuk nodig heb. Nu draait mijn studie voor mij vooral om stukken schrijven. Die stukken schrijf ik vooral in de avond, omdat ik er s’middags geen zin meer in heb. Als voorbereiding op tentamens moet ik met mijn neus de boeken in. Ik ben dus iedere dag een paar uur bezig met mijn studie. Ik hou wel genoeg tijd over voor eigen dingen.



Vraag 10

Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?

Mijn droombaan is wat Marcel van Dam doet. hij houdt het niet bij één ding. Marcel van Dam schrijft columns voor de Volkskrant en verdedigde zijn opinies erg goed in ‘Lagerhuis’ en ‘jongerenLagerhuis’. Ik wil momenteel columnist worden, maar vraag me wel af of dat iets is wat ik blijven doen.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk