|
Ervaringsverhaal
Naam: Janine Middelkoop Leeftijd: 23 School: * Studiejaar: * Schooltype: hbo Studie: journalistiek Specialisatie: tijdschriftjournalistiek Beroep: auteur bij een educatieve uitgeverij
Vraag 1
Wat houdt jouw baan precies in?
Ik ben onderdeel van een team dat schoolboeken maatschappijleer uitgeeft. Ik maak het hele proces mee: ontwikkeling, schrijven, redigeren, laten drukken en verzenden. Mijn werk richt zich vooral op het schrijfproces: wat vinden jongeren leuk om te lezen? Wat moeten ze leren, en hoe kunnen we dat aantrekkelijk maken? Wat wil men op ’t Vmbo lezen? En wat op de Havo? Welke foto’s moeten daarbij? Wij maken niet alleen de lesboeken, maar ook de werkboeken en (actualiteit)toetsen.
Vraag 2
Hoe ziet jouw typische werkdag eruit ?
Eerst lees ik alle kranten, zowel op papier alsook op het internet. Ik knip of print vaak dingen uit, zoals opvallende krantenberichten die ik later in de thema’s kan verwerken. Zoals een reclamestunt van een bierbedrijf past bij het thema Massacommunicatie, en een bericht over fikse schulden door het gebruik van een mobieltje past bij het thema Geld. Elke dag ziet er anders uit. Soms ga ik actief op zoek naar jongeren om te interviewen, soms lees ik de proefdrukken om foutjes eruit te halen, dan verzin ik weer opdrachten voor in het werkboek of ga ik actief op zoek naar de juiste foto.
Vraag 3
Wat is er zo leuk aan een uitgeverij?
Het werk is heel divers en projectmatig. Een boek Maatschappijleer is erg onderhevig aan actualiteit. Valt het kabinet: dan moet het boek (vooral het hoofdstuk Politiek!) aangepast worden. Daarnaast vind ik het leuk om met jongeren bezig te zijn; ze te interviewen en te onderwijzen. Het is een prachtig gegeven dat mijn schrijfsels nut hebben!
Vraag 4
Heb je een leuke baas / werkgever?
Absoluut! Erg flexibel, meegaand en ook kritisch. Dat is fijn, want zo word ik steeds beter in mijn vak.
Vraag 5
Wat vind je het allerleukste aan je baan?
Dat ik een maatschappelijk belang dien door schoolboeken Maatschappijleer te schrijven. Ik hoop op meer begrip onder jongeren, meer tolerantie en meer sociaal bewogen jongeren in de toekomst.
Vraag 6
Wat vind je het minste leuke aan je baan?
Soms is het werk stug. Ellenlange papieren rapporten doorwerken om de exameneisen te doorgronden is geen pretje.
Vraag 7
Welke opleiding moet je hiervoor doen? Welke opleiding heb jij gedaan?
Handig is als je docent Maatschappijleer bent (geweest), of Sociologie en/of Politicologie heb gestudeerd. Ikzelf echter heb een HBO Journalistiek opleiding gedaan, aangevuld met ervaring in het schrijven voor jongeren.
Vraag 8
Heb je dit altijd al willen doen? Als je alles mocht kiezen, wat zou dan je ultieme droombaan zijn?
Ik heb altijd journaliste willen worden. Altijd wilde ik iets met schrijven doen. Maar je weet pas echt wat je wilt doen als je ermee bezig bent. Zo wist ik al snel dat de tijdschriftenwereld mij niet fulltime aantrekt, wat ik aanvankelijk wel dacht.
Vraag 9
Wat verdien je ongeveer? Zijn er nog doorgroei mogelijkheden?
Ik verdien een gemiddeld salaris volgens de CAO. Er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden. Zo ben ik nu vooral assistent-schrijver, ik kan opklimmen tot schrijver en uiteindelijk uitgever.
Vraag 10
Maak je wel eens hele spannende dingen mee, of rare situaties?
Spannend is vooral de actualiteit die je niet in de hand hebt, maar waar je uitgaven wel op gebaseerd zijn. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|