/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Martijn Veenstra
Beroep: Koninklijke Marechaussee Politiedienst Schiphol

Vraag 1

Wat houdt jouw baan precies in?

Ik verzorg de politietaken op de luchthaven Schiphol. Wij doen precies het zelfde als de politie in jouw eigen woonplaats.



Vraag 2

Hoe ziet jouw typische werkdag eruit ?

Mijn werkdag begint op het hoofdbureau. Aldaar haal ik mijn wapen en portofoon op en dan aan het werk. Wij werken vanaf drie bureaus dus elke keer is het weer anders.

Of ik verzorg de politietaken achter de paspoortcontrole ( airside) of alles voor de paspoortcontrole (landside) of het kan zo zijn dat ik autosurveillance heb. Dan rijden we in een opvallende of onopvallende politieauto of motor.



Elke dienst begint ook met een briefing. In deze briefing krijgen wij de laatste info die op en rond de luchtaven afspelen op operationeel en politioneel gebied afspeeld.



Vraag 3

Waar ben je allemaal geweest?

Ik ben voor de Koninklijke Marechaussee (KMar) in verschillende landen geweest. Voor de KMar heb ik uitzettingen gedaan en op uitzending geweest. Met uitzettingen brengen wij mensen terug naar land van herkomst wanneer zij niet in Nederland mogen verblijven.

Ik ben voor uitzettingen onder andere geweest in: Ghana, Ivoorkust, New York, Nigeria, Roemenie, Sri Lanka, Kongo, Syrie, Zweden. Ben ook een periode in Irak geweest. Ik was daar om de Irakese politie te monitoren. Wij gingen toen kijken hoe zij hun werk deden en indien nodig bijsturen. Ik ga nu binnenkort naar de Gazastrook voor de zelfde werkzaamheden als in Irak.



Vraag 4

Heb je een leuke baas / werkgever?

Ik heb eigenlijk meerdere bazen. De allerhoogste is de Minister van Defensie.

Die van de Marechausse is dat Generaal-majoor Beuving. Maar daarnaar heb ik ook een directe baas. Dat is ene overste en een luitenant.

Maar ik kan zeker niet klagen met hun als baas.



Vraag 5

Wat vind je het allerleukste aan je baan?

Het allerleukste vind ik toch dat het een dynamische beroep. Er gebeurd altijd wat en je weet nooit wat er gaat gebeuren wanneer je aan je dienst begint.

En ik heb ook een hele leuke collega's. Dat is ook belangerijk.



Vraag 6

Wat vind je het minste leuke aan je baan?

Het papierwerk toch wel een beetje. Alles wat wij doen moeten wij vastleggen in een proces-verbaal. Dat kan soms veel tijd in beslag nemen. Ik ben liever op straat. Maar dat hoort er nou eenmaal bij.



Vraag 7

Welke opleiding moet je hiervoor doen? Welke opleiding heb jij gedaan?

Om Marechaussee- beveiliger te worden heb je minimaal diploma VBO-B met Nederlands, een algemeen vormend vak en een vreemde taal op A-niveau nodig (een overgangsbewijs MAVO-2/3 mag ook) of minimaal VMBO diploma basisberoepsgerichte leerweg.



Om onderofficier te worden heb je minimaal een diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg nodig of een minimaal diploma MAVO met Nederlands en Engels of diploma VBO-C met 4 algemeen vormende vakken (waaronder Nederlands en Engels) nodig.



Om officier te worden heb je voor de 4-jarige opleiding tot officier: een HAVO-diploma met Wiskunde B en propedeuse HBO of VWO-diploma met Wiskunde B nodig

Ga je voor de 2-jarige opleiding tot officier dan heb je een diploma HBO nodig



Ikzelf heb een HAVO diploma.



Vraag 8

Heb je dit altijd al willen doen? Als je alles mocht kiezen, wat zou dan je ultieme droombaan zijn?

Ik wilde altijd bij de Marine of bij de Politie omdat het militaire wereldje mij aantrok maar ook het politiewerk. Dus bij de Marechaussee kon ik beide wensen combineren.



Vraag 9

Wat verdien je ongeveer? Zijn er nog doorgroei mogelijkheden?

Ik verdien nu ongeveeer 1750 euro netto per maand. Maar de doorgroei mogelijkheden zijn er zeker aanwezig. De mogelijkheid bestaat om om de zoveel tijd een rang hoger te komen en eventueel omscholing volgen tot officier.



Vraag 10

Maak je wel eens hele spannende dingen mee, of rare situaties?

Ik heb tijdens mijn werk vele dingen meegemaakt. Mensen die overlijden aan een natuurlijke dood of een eind maken aan hun leven door zelfmoord te plegen. Grote verkeersongevallen met of zonder letsel. Grote danwel kleine vechtpartijen. Mensen die soms de weg kwijt zijn.. niet letterlijk maar dan in hun hoofd.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk