Ervaringsverhaal
Naam: Gijs School: ROC van Amsterdam Schooltype: MBO Studie: Kunst, Cultuur en Amusement Niveau: 4
Vraag 1 door Laura:
Ben jij bij jouw studie meer bezig met het management van kunst, cultuur en amusement, of ben je zelf ook echt kunstzinnig bezig?
Uiteindelijk gaat KCA om het begeleiden van mensen in hun creatieve proces, maar ze vinden wel dat je goede keuzes moet kunnen maken en dus moet je het van twee kanten bekijken. Daarom krijg je dus ook praktijklessen drama, dans en muziek.
Vraag 2 door Suse:
Wat houdt de studie precies in?
Het is officieel een veredelde SCW studie (sociaal cultureel werk). Daarom krijg je na het 2e lesjaar je SCW diploma. Het derde jaar (het is een 3-jarige opleiding) is het jaar waarin je je KCA-certificaat haalt. Deze is dus wel rechtsgeldig en er komen steeds meer scholen bij die op zoek zijn naar KCA-studenten!
Vraag 3 door Ridouan:
Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Na een jaar ontwerpen in Utrecht heb ik na overleg met mijn begeleider besloten van mijn hobby mijn opleiding/beroep te maken. Ik was al jaren buiten mijn eigen lessen om bezig met drama, muziek, musicals en meer van dat. Toen bracht KCA de oplossing omdat dat de enige in zijn soort is qua variatie in aanbod, kansen, lessen, stages, etc.
Vraag 4 door Werner:
Wat vind je leuker: kunst, cultuur of amusement?
Zelf ga ik voor amusement, hoewel veel dingen natuurlijk een combinatie van twee of alledrie zijn. Zo speel en zing ik in een band, regisseer een musical, ben er ook een aan het schrijven, voor mijn stage monteer ik films.. en bij al die dingen komen natuurlijk verschillende dingen kijken.
Vraag 5 door Erwin:
Moet je crea-bea zijn?
Nja, fantasie is altijd handig natuurlijk.. maar het echte creatief-zijn.. Laat ik het anders zeggen: je moet openstaan voor nieuwe dingen; zeg nooit nee tegen een idee; 1 + 1 = 3; dat soort dingen!
Vraag 6 door Ot:
Wat kun je er eigenlijk mee worden?
Poeh, die keus lijkt eindeloos.. Alles wat je verzint dat ook maar iets met kunst cultuur en/of amusement te maken heeft! Zelf ben ik dus in stageverband bezig met filmmontage, maar er lopen mensen stage bij theaters, bioscopen, fotografen, bands. Er zijn tourmanagers, er zijn mensen die probleemjongeren begeleiden, er zijn artiesten; mensen die voor hun stage ergens meespelen dus, en zo gaat het door.. dus wat je ook maar verzint, het lijkt me sterk dat het niet kan met KCA!
Vraag 7 door Rakim:
Op welke school zit je?
ROC van Amsterdam, Locatie Gaasterlandstraat. Dat is bij station RAI achter het oude Hogeschool-gebouw
Vraag 8 door Ursula:
Welk profiel had je op de middelbare school?
Ik heb MAVO oude-stijl gedaan op het Vallei College (nu 't Atrium) in Amersfoort. Maar om toch enigszins extra op je vraag in te kunnen gaan, mijn vakkenpakket bestond uit:
Nederlands, Engels, Frans, Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie en Wiskunde.
Vraag 9 door Irma:
Noem eens wat vakken die je hebt?
Ik heb praktijklessen in drama, dans en muziek. Verder is er beeldend/verbeelding, dat is een soort mix van CKV, handvaardigheid oude-stijl, en creatief schilderen/tekenen.. Observeren, dat is heel koel, wij moesten voor een praktijkopdracht Amsterdam in met een plastic stoel en daar op de meest (on)logische plekken op gaan zitten. En dan dus opschrijven (of fotograferen) hoe de mensen om je heen reageren. Er is ook theorie-les (het zou es niet).. Dat kom je tegen in Communicatie (lees: Nederlands), Engels. Later komen daar ook vakken als Beheren, Ontwikkelingsfasen, Conflicthanteren en Leiding geven bij. Dat zijn dus SCW-vakken.
Vraag 10 door Peter:
Is het een pittige opleiding?
De opleiding is wel Niveau 4, maar dat zegt eigenlijk nix;) Lijkt me een duidelijk antwoord?! Gewoon je opdrachten inleveren, een boek een keer openslaan voor een toets/examen is eigenlijk voldoende. Maar dan moet je in de les natuurlijk wel een beetje bijblijven met wat ze vertellen!
Vraag 11 door Thom:
Wat is er zo speciaal aan deze opleiding?
De combinatie van de 3, de verhouding praktijk - theorie, de vrijheden! (PAS OP: je moet wel nadrukkelijk op je eigen discipline blijven letten, dat doen de docenten niet echt voor je!) Verder zijn de mensen om je heen vrijwel allemaal vrijgevochten jongeren, al doen ze soms alsof het niet zo is, laat het uiterlijk je niet misleiden, het zijn allemaal toffe lui, ook de docenten, alles gaat bij voornaam (zoals op de meeste vervolgopleidingen), en je kan over alles beginnen, in de klas, in de pauze, wanneer dan ook, de onderwerpen zijn eindeloos (net als de theorielessen!!:D haha) |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|