Ervaringsverhaal
Naam: Femke School: Universiteit Utrecht Schooltype: WO Studie: Pedagogiek
Vraag 1 door Femke:
Hoi Rachel, wat betekent pedagogiek precies?
Pedagogiek staat voor de normale en problematische ontwikkeling en opvoeding. Als pedagoog kom je in aanraking met ontwikkelings- en opvoedingsproblemen/ stoornissen. Deze problemen kunnen zich voordoen in het gezin, op school of in de leefomgeving van kinderen.
In het eerste jaar pedagogiek staat de normale ontwikkeling en opvoeding centraal. In de volgende jaren richt de opleiding zich op de problematische ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jeugdigen.
Je krijgt inzicht en je doet onderzoek op het gebied van opvoeding, (speciaal) onderwijs, jeugdzorg, gehandicaptenzorg, gedragsproblemen (ADHD, agressie), leerproblemen (dyslexie, dyscalculatie) en ontwikkelingsstoornissen(depressie, persoonlijkheidsstoornissen, schizofrenie). Daarnaast leer je deze problemen te analyseren en leer je om een diagnose op te stellen. Ook leer je hoe je een preventie- en/of behandelingsmethode kunt opstellen en maak je je vaardigheden eigen om in de praktijk op de verschillende terreinen aan de slag te kunnen.
Vraag 2 door Rob:
Wat kun je allemaal met deze studie worden?
Pedagogiek is een zeer brede studie. Je specialiseert je op het gebied van leerproblemen, psychosociale problemen, gehandicaptenzorg of sport, bewegen en beleid. Vaak kiezen studenten voor de richting hulpverlening waarmee je gaat werken als hulpverlener op een school, pedagogisch instituut, schoolbegeleidingsdienst. Je kunt als pedagoog werkzaam zijn in de residentiele zorg (bijvoorbeeld instellingen en revalidatiecentra, gezinsvervangende tehuizen) en in de ambulante zorg (Riagg en Sociaal Pedagogische Diensten).Je kunt ook nog kiezen om de kant van research & development op te gaan. Je functioneert dan als beleidsmedewerker, praktijkontwikkelaar, kwaliteitsverbeteraar of richt je op het evalueren van projecten in bijvoorbeeld de jeugdzorg. Daarnaast kun je een keuze maken om te werken als docent (onderwijs) of onderzoeker (onderzoek). Natuurlijk kun je er ook aan denken om een eigen praktijk op te zetten.
Vraag 3 door Aymen:
Moet je eerst de Pabo doen als je pedagogiek wilt doen?
Pedagogiek is een Universitaire opleiding. Na je VWO kun je Pedagogiek gaan studeren. Ik heb wel eerst de Pabo afgerond. Na je HBO propedeuse kun je ook overstappen naar Pedagogiek.
Tijdens de Pabo was ik steeds weer nieuwsgierig naar de vraag waarom kinderen zich gedragen zoals ze doen en wat de oorzaak is achter bepaalde (school)problemen. Op de Pabo leer je wel iets over de ontwikkeling van kinderen, maar ik wilde meer diepgang. Aangezien ik op de Pabo al veel stages had gelopen had ik wel een goed beeld van de praktijk. Dit heeft zeker in mijn voordeel gewerkt op het moment dat ik met pedagogiek begon. Wanneer problemen worden besproken kun je je er iets bij voorstellen. Je hebt praktijk ervaring waardoor je, denk ik, kritischer kijkt naar bijvoorbeeld wetenschappelijke theorieën die het ontstaan van problemen veroorzaken.
Vraag 4 door Ridouan:
Welke vakken heb je en wat vind jij de leukste?
De cursussen die zich richten op praktijkproblemen vind ik het meest interessant.
Vakken waarbij je leert hoe je in de praktijk moet handelen, waar je vaardigheden oefent om als hulpverlener aan de slag te kunnen, ja die spreken mij het meeste aan.
Een greep uit het curriculum: Diagnostiek van opvoeding en ontwikkelingsproblemen. Behandeling en psychotherapie gericht op psychosociale problemen, leerproblemen en ontwikkelingsproblemen. Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Gedrag en Gedragsproblemen in school. Leren, Onderwijzen en leerstoornissen. Ontwerpklas Pedagogische Vernieuwing.
Vraag 5 door Bianca:
Ik heb wel eens gehoord van “orthopedagoog”, is dat wat jij straks bent?
De term orthopedagoog en pedagoog worden door elkaar gebruikt. Een orthopedagoog is een praktische wetenschapper voor wie handelen en uitvoeren in de praktijk centraal staat. Theorie en Praktijk worden gekoppeld, waardoor de opleiding een praktische invulling krijgt naast haar wetenschappelijke kant.
Vraag 6 door Roy:
Hoe ben je eigenlijk bij deze studie gekomen? Ik had er nog nooit van gehoord.
Tijdens de Pabo was ik steeds weer nieuwsgierig naar de vraag waarom kinderen zich gedragen zoals ze doen en wat de oorzaak is achter bepaalde (school)problemen. Op de Pabo leer je wel iets over de ontwikkeling van kinderen, maar ik wilde meer diepgang.
Vraag 7 door Feline:
Ik dacht dat pedagogiek iets met opvoeden te maken had: is het handig als je bij deze studie zelf kinderen hebt?
Ja minstens 10 kinderen! Nee, dat is niet nodig. Handig is wel om interesse te hebben in de ontwikkeling en het gedrag van kinderen en jeugdigen. Je moet het een uitdaging vinden om kinderen en/ of jongeren te begeleiden bij hun normale of problematische ontwikkeling naar volwassenheid.
Vraag 8 door Bijoux:
Hoe ziet de opleiding eruit?
Bij pedagogiek zijn er verschillende richtingen en verschillende beroepsprofielen. Ieder jaar kent twee semesters, elk van 2 perioden. Je hebt verplichte vakken die je moet volgen om je te kunnen specialiseren. Daarnaast volg je keuzevakken waarbij je een eigen wending kunt geven aan je opleiding. Je kunt dan uitwijken naar andere afstudeerrichtingen (leerproblemen, gehandicaptenzorg, psychosociale problemen en sport, bewegen en beleid) of zelfs naar andere opleidingen die vakken aanbieden die in het verlengde van Pedagogiek liggen.
Vraag 9 door Felix:
In welke stad studeer jij en hoe zou je die stad promoten?
Utrecht, de Dom stad. Utrecht vind ik een gezellige studentenstad. Het heeft een gecentreerde binnenstad waar van alles te vinden en te doen is. Ik vind Utrecht overzichtelijk en niet te groot om je er thuis te voelen. Naast studeren kun je lid worden van verschillende (studenten)verenigingen. Ik roei bijvoorbeeld bij Orca. Aangezien Utrecht verscheidene HBO-opleidingen en vele Universitaire opleidingen heeft, kom je veel verschillende studenten tegen die allemaal andere interesses hebben.
Vraag 10 door Stefano:
Kun je als je mavo doet ook pedagogiek gaan studeren?
Om Pedagogiek te kunnen studeren heb je een (propedeuse) diploma van een HBO opleiding nodig of een VWO diploma.
Vraag 11 door Wybrand:
Wat vind je lastig aan je opleiding?
Vooral de theoretische vakken waar je inzicht krijgt in de achtergronden en oorzaken van opvoedings- en ontwikkelingsproblemen of stoornissen vond ik lastig. In het begin komt er zoveel op je af en vond ik het moeilijk om alles uit elkaar te houden. Na verloop van tijd kregen al die abstracte theorieën meer invulling en kreeg ik meer in de gaten wat kenmerken zijn van bepaalde problemen. Wat ik ook lastig vond, is om me te bedenken waar ik me in wilde specialiseren. Er zijn zoveel kanten die je op kunt, dat ik soms wel eens dacht: Help, wat zal ik gaan doen?
Ik heb op een gegeven moment besloten om dat idee los te laten en de vakken te volgen die mijn interesse hadden. Op het moment dat ik moest kiezen, kwam ik er toen wel uit. Wat ik jammer vond is dat je pas in je laatste jaar echt de praktijk in gaat, wat in principe voor elke wetenschappelijk opleiding geldt, maar toch.
Van veel studenten weet ik dat ze statistiek moeilijk vinden. Ik heb daar zelf geen problemen mee gehad. Sterker nog ik ben er goed in en ben student-assistent statistiek geworden. Als bijbaantje geef ik werkcolleges aan studenten. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|