Ervaringsverhaal
Naam: Niels Schooltype: WO Studie: Politicologie Specialisatie: Internationale Betrekkingen
Vraag 1 door Shirley (16):
Welk profiel is handig om te hebben als je politicologie wilt gaan doen?
Het is erg handig als je geschiedenis en maatschappijleer in je vakkenpakket hebt. Ook is het altijd handig om goed in talen te zijn. Wiskunde kan handig zijn, maar is zeker niet nodig. Ik heb het zelf ook laten vallen op de MAVO. Verder is het belangrijk dat je van lezen houdt, want je moet veel boeken lezen!
Vraag 2 door Francis (16):
Wil je zelf graag een politicus worden?
Het lijkt me best leuk om in de toekomst zelf politicus te worden, ja! Dat kan natuurlijk op heel veel verschillende plekken: in de Eerste- of Tweede Kamer, in de provincie, maar ook in de plaatselijke gemeenteraad. Ik zou me graag bezig houden met internationale politiek, dus lijkt de functie van Minister van Buitenlandse Zaken me wel wat!
Vraag 3 door Shannon (15):
Welke opleidingen heb je er voor nodig? Kan het ook met Mavo?
Politicologie is een Universitaire opleiding, dus als je een diploma hebt waarmee je toegelaten wordt tot een universiteit mag je politicologie studeren. Ik heb zelf ook op de MAVO gezeten! Met de Mavo kan je niet direct naar de universiteit. Ik heb eerst MBO gedaan, toen het HBO en vervolgens politicologie. Maar na de MAVO kan je ook via HAVO/VWO direct naar de Universiteit.
Vraag 4 door Michel (16):
Zou je minister-president willen worden? Heb je daar een studie als deze voor nodig?
Minister-President worden lijkt me wel wat! Maar eigenlijk vind ik dat er meer vrouwen in de politiek moeten, dus laten we een vrouw President worden, dan wordt ik wel vice-President! Om Minister-President te worden is het handig om oliticologie gestudeerd te hebben, maar veel politici hebben ook bijvoorbeeld rechten gestudeerd.
Vraag 5 door Reinout (15):
Hoe kom je erbij om voor de studie politicologie te kiezen?
Ik vond op de MAVO en het MBO het vak Maatschappijvorming al erg leuk. Ik ben op een gegeven moment begonnen met het lezen van allerlei boeken over politici. Daardoor werd ik geïnspireerd om politiek te gaan studeren. Na mijn HBO opleiding ben ik gaan werken, maar toen ik aan het werk was leek politicologie studeren me toch leuker. Ik heb toen mijn baan opgezegd en ben weer naar school gegaan. Je bent namelijk nooit te oud om weer te gaan studeren!
Vraag 6 door Pascal (17):
Zit je zelf ook in een of andere gemeenteraad?
Nee, ik zit niet in de gemeenteraad. Wel zit ik in het bestuur van de Utrechtse SP-afdeling. En da’s ook hartstikke leerzaam. In de gemeenteraad zitten lijkt me best leuk. Je bent dan dagelijks bezig met allerlei zaken die spelen in de stad, zoals het invoeren van meer busbanen, of het verbeteren van de voorzieningen voor jongeren in de stad, etc.
Vraag 7 door Ollie (16):
Wat leer je allemaal op die studie?
Met politicologie ben je veel bezig met geschiedenis, zoals de geschiedenis van het Romeinse Rijk of hoe de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. Maar ook ben je bezig met filosofie, andere culturen, etc. Je leert beter begrijpen waarom sommige beslissingen zijn genomen. Dus soms zie je dat bepaalde beslissingen helemaal niet zo slim zijn, zoals veel beslissingen die de huidige regering neemt!
Vraag 8 door Marijn (15):
Is het niet saai om constant met de politiek bezig te zijn?
Saai???! Tuurlijk niet! Dan is er weer een Amerikaanse gek die bommen op Irak wil gooien, dan is er weer een aanslag in Israël, vervolgens zijn er opstanden in Bolivia tegen de regering, en op hetzelfde moment beslist Balkenende om de subsidie aan de Scouting te stoppen, waardoor de Scouting misschien wel moet stoppen. Dat zijn toch helemaal geen saaie dingen om je mee bezig te houden?
Vraag 9 door Kate (15):
Ik ben heel erg geinterreseerd in de politiek, niet alleen die van Nederland. Ik zou dan ook graag een opleiding waar dit in voorkomt volgen. Nu was mijn vraag, kan je bij deze studie ook politiek in het buitenland bestuderen?
Ik studeert in Amsterdam de afstudeerrichting Internationale Betrekkingen. Dat is volgens mij precies de studierichting voor jou! Dan hou je je bezig met de hele wereld in plaats van alleen met Nederland of de EU. Ik volg nu bijvoorbeeld het vak Internationale Betrekkingen, wat zich bezig houdt met liberalisme, socialisme en realisme. Ook volg ik een vak wat zich bezig houdt met de armoede op de wereld. Verder zijn er nog vakken die je leren wat democratie nu precies is, hoe de economie in elkaar zit, hoe de situatie in Latijns Amerika verbetert zou kunnen worden voor de arme boeren, etc. En als je wilt kan je ook een half jaar aan een universiteit in het buitenland studeren om de situatie in dat land beter te begrijpen.
Vraag 10 door Fransje (14):
Wanneer mag je ook al weer stemmen en hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?
Vanaf je 18e mag je stemmen. Op het moment dat je 18 jaar oud bent krijg je van de overheid elke keer als er verkiezingen zijn een oproepkaart. Zo zijn er begin 2004 verkiezingen voor het Europese Parlement. Iedereen die dan 18 jaar of ouder is krijgt dan een oproepkaart en met die kaart ga je naar het stemhokje bij jou in de buurt en mag je een stem uitbrengen op de partij die je het beste vindt. Maar je moet goed bedenken op wie je wilt stemmen!
Vraag 11 door Fay (14):
Waarop stem jij? En waarom?
Ik stem op de SP. Ik vindt het belangrijk dat we de rijkdom die we hebben delen met zoveel mogelijk mensen. Want terwijl wij zo rijk zijn, zijn er mensen die nog niet eens een boterham kunnen betalen. Linkse partijen zoals GroenLinks en vooral de SP vinden zulke solidariteit ook belangrijk. Maar de CDA, VVD en LPF bijvoorbeeld niet. Die vinden het belangrijk dat wij in Nederland nog véél rijker worden dan we al zijn, ook al gaat dat ten koste van arme landen. De SP wilt natuurlijk niet dat wij ook arm worden; de SP wil dat iedereen in de wereld rijk is!
Vraag 12 door Rene (16):
Als jij minister president was voor één dag, wat zou je dan doen?
Dat zou een hele drukke dag worden, want er kunnen zoveel dingen beter! Ik zou er allereerst voor zorgen dat de arme mensen het wat beter krijgen door de rijke mensen iets meer belasting te laten betalen. Ook zou ik de import-belasting voor arme landen weghalen. Arme landen willen namelijk heel graag met Nederland handelen maar doordat Nederland import-belasting heft wordt dat heel duur voor ze. Verder zou ik huursubsidie toekennen aan studenten omdat dat voor een groot deel van de problemen in de woningmarkt zorgt.
Vraag 13 door Pinky (15):
Wie vind jij de beste politicus en waarom?
De beste politicus vind ik Nelson Mandela. Hij heeft nooit zijn geloof verloren in de strijd tegen apartheid. Wat ik goed aan hem vindt is dat hij op zoek was naar de oplossing van de problemen. Toen de Zuid-Afrikaanse regering jaren geleden de zwarte bevolking in Zuid-Afrika heel gewelddadig onderdrukte was Mandela bereidt om de wapens op te pakken en om tegen de blanke regering te vechten voor gelijkheid. Maar toen de blanke regering minder gewelddadig werd was Mandela bereid om te praten over ontwapening en vrede.
Maar waarschijnlijk wil je weten wie ik de beste Nederlandse politicus vindt. Ik vindt Agnes Kant van de SP de beste. Zij is natuurlijk van de beste partij in Nederland, en zij heeft heel veel verstand van de politiek! Zo weet ze heel veel over de gezondheidszorg in Nederland. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|