/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Sarah
Leeftijd: 19
School: ROC Amsterdam
Schooltype: MBO
Studie: Brood & Banket

Haar tas had ze de avond ervoor al ingepakt. En haar wekker had ze op zes uur gezet. Vervolgens deed ze nauwelijks een oog dicht omdat ze bang was zich te verslapen.

Tips
Sarah moest op voor de deelkwalificatie ‘beslag, taarten en gebak’, een van de twee examens dit jaar. Het is het lastigste examen vanwege het plannen, plannen en nog eens plannen. Gelukkig kon ze zich voorbereiden met een proefexamen en had haar mentor, Michel Swaab, een paar handige tips. Waar moet je op letten? Met welk product kun je het best beginnen? Michel weet als geen ander wat er allemaal mis kan gaan.

Wageningen
Het examen werd afgenomen in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. Wekelijks vindt hier de examinering plaats van leerlingen uit het hele land.

Zucht van verlichting
Tijdens de treinreis spraken Sarah en haar klasgenoot Linda nauwelijks met elkaar, zo gespannen waren ze. Om tien uur begon het theoriegedeelte, waarna ze in de bakkerij de opdrachten voor het praktijkexamen in ontvangst namen. Sarah slaakte een zucht van verlichting: zes cakes, dertig advocaatgebakjes en twee slagroomtaarten. Linda was wat minder vrolijk. Zij moest dertig gangmakers uit haar mouw schudden, een ‘verschrikkelijk lastig gebakje’.

Cijfer volgt
Na vier uur zwoegen kwam de examencommissie het werk beoordelen. De cakes, advocaatgebakjes en slagroomtaarten werden uitvoerig tegen het licht gehouden. Een eindcijfer kreeg Sarah niet, dat volgt pas als alle cijfers op het ROC in Amsterdam binnen zijn. Toch viel tussen de regels door te horen dat beide examinatoren dik tevreden waren.

‘Het gierde door mijn buik’

Bloednerveus was ze. En niet alleen onderweg naar Wageningen, ook de dagen ervoor. Eindelijk was het dan zover; na alle voorbereidingen van het afgelopen schooljaar brak de dag van haar examen aan. Ze zou producten gaan maken, maar welke wist ze nog niet. Bovendien moest ze aan de slag in het bijzijn van onbekende en ongetwijfeld strenge heren, de examinatoren.

Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee. De opdracht stelde haar niet voor bijzondere problemen en ze was nog klaar binnen de tijd ook. De examinatoren waren aardig en behoorlijk positief over het resultaat. Kortom, Sarah is voorlopig gerustgesteld. Binnenkort krijgt ze de einduitslag te horen van haar mentor, Michel Swaab.

‘90% weet precies wat goed en niet goed is gegaan’


Praktijkman en geknipt voor zijn functie. Pieter Gravemaker is banketbakker, docent op een Rotterdams ROC en een paar keer per jaar examinator in het gevreesde examencentrum in Wageningen.
Maar als er iemand is waar de kandidaten niet bang voor hoeven te zijn, dan is het Pieter wel. Hij beseft dat de leerlingen onder grote druk staan, dat de zenuwen hen parten spelen tijdens de opdrachten, en dat ze moeten presteren in een volstrekt onbekende omgeving. En hoewel Pieter nooit een loopje zal nemen met de regels, weet hij dat zijn werk vooral een kwestie is van presentatie. Hij benadert de zeer gespannen leerlingen rustig en vriendelijk. Zijn eerste vraag is: wat vind je er zelf van? ‘Dat werkt altijd,’ zegt hij. ‘Op die manier komt mijn beoordeling niet uit de lucht vallen.’

‘Ze worden zelfstandig in het ambacht’

De blijdschap van leerlingen die iets moois hebben gemaakt op hun examen is een van de leukste dingen. Al ontelbare keren heeft Wil van Gils gezien dat de in het begin zo nerveuze en onzekere kandidaten het examencentrum in Wageningen opgelucht verlaten.

De banketbakkerij is een hard vak. Als je even je dag niet hebt of een paar andere tegenvallers krijgt, zie je het direct terug op de bakplaat. Net als Pieter Gravemaker is Wil van Gils een praktijkman die meeleeft met de toekomstige banketbakkers. Dit keer heeft hij alle reden tot tevredenheid; zonder uitzondering gaan de leerlingen met een goed resultaat terug naar hun school. Op naar de volgende ronde.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk