|
Ervaringsverhaal
Naam: Angela Schooltype: HBO Studie: Hogere Europese Beroeps Opleidingen
Vraag 1 door Mark:
Wat is er zo Europees aan jou studie?
Beste Mark, de opleiding biedt kennis aan die het mogelijk maken om later een baan te krijgen in Europa of in Nederland bij een internationale instelling. Ik zal wat voorbeelden geven van vakken die daar worden gegeven zodat je een idee krijgt van wat er zich afspeelt. Europese Cultuur dat leert je verschillende culturen begrijpen door naar hun geschiedenis en huidige situatie te kijken. Europees Recht, een serie colleges die Europa kunde heten; dat behandeld de geschiedenis van Europa en de totstandkoming van de EU en nu natuurlijk wordt er ingespeeld op de toetreding van de nieuwe EU-lidstaten zoals Slowakije en Polen.
Vraag 2 door Sabina:
Ik vraag me af wat je eigenlijk allemaal kunt worden na de studie die jij doet?
Ik kan me goed voorstellen Sabina dat het een beetje vaag lijkt, Europese Beroepen Opleiding. Daarom worden er in het 2e jaar al specifiekere vakken gekozen, dit heet de specialisatie, daardoor kun je je verdiepen op gerichte zaken, een beetje zoals de varianten die je op de middelbare school hebt. Bij ons is het op gesplitst in 3 groepen. Communicatie management (CM) gericht op internationale omgang met de pers, de communicatie binnen bedrijven en naar klanten toe en het organiseren van evenementen. Dan Bestuur en Beleid (BB) Dat is de politieke en juridische variant. En Business Management (BM) dat zich voornamelijk richt op internationale handel. Je kunt dus werkelijk ALLES en OVERAL terecht.
Vraag 3 door Stijn:
Welk niveau deed je op de middelbare school?
Ik ben begonnen met Gymnasium maar heb mijn diploma gehaald op Havo niveau. Omdat dit een HBO opleiding zou je de opleiding met HAVO en VWO diploma kunnen doen. Maar wat er ook bestaat is de MEBO (Middelbare Europese Beroepen Opleiding) en een universitaire studie op dit gebied.
Vraag 4 door Babette:
Reis je veel met deze studie?
De meeste studenten die deze studie doen hebben al iets met het buitenland, zijn van een of meer buitenlandse ouders. Of hebben een familie lid in het buitenland die daar vaak komen. Sommige zijn gewoon heel erg geïnteresseerd om buiten Nederland te werken. Ik ben half Grieks half Nederlands. Deze mensen reizen zelf al veel. Je kunt niet op uitstapjes gaan naar portugal voor de les, daar heb je je uitwisseling voor (zie vraag 5,6)
Vraag 5 door Francien:
Mag je ook stage lopen bij jou studie?
Sterker nog, je moet stage lopen, ik kom net terug van stage, deze heb ik gedaan in Athene voor de Olympische Spelen. De stage mag je overal doen ook in Nederland, je zoekt zelf een stage die je leuk lijkt en aansluit op de specialisatie die je gekozen hebt en dan moet je 5 maanden hard werken! De meeste kiezen ervoor om naar het buitenland gegaan. Het is voor mij zoals je misschien wel kunt begrijpen de mooiste tijd van mijn leven geweest.
Vraag 6 door Amber:
Wat vind je het leukste aan je studie?
Ik heb voor de studie gekozen omdat het zo breed was, je kunt er werkelijk alle kanten mee op, en zeker omdat je nog eens 2 moderne vreemde talen moet kiezen kun je daarna ook in dat land werken. (Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch.)
Vraag 7 door Michael:
Wat vind je het leukste land van Europa?
Ik ben niet in alle Europese landen geweest helaas, en nu zeker met de nieuwe landen erbij. Ik blijf toch meer van de Mediterrane landen houden, voornamelijk Italie en Griekenland, ik heb nu het afgelopen jaar in Griekenland gewoond en denk dat het leven daar een stuk mooier is. Mensen genieten meer van het leven dan hier. Het heeft soms ook wel zo zn nadelen, zoals werkeloosheid maar ik zie mezelf na de studie weer terug keren.
Vraag 8 door Els:
Wat is een typisch Europees beroep?
Els, er zijn geen typische Europese beroepen. De mensen die afgestudeerd zijn aan de HEBO zijn klaar om overal in Europa (mits ze de taal spreken) te werk te gaan. Maar ze zouden met een BB specialisatie ook makkelijk in Nederland bij het ministerie van buitenlandse zaken aan de slag komen of met CM bij de kamer van koophandel van Frankrijk of iets dergelijks. Neem mij maar als voorbeeld, op de Internationale Relaties afdeling van de Olympische Spelen waar ik de taak had om 650 Vrijwilligers te trainen die met de buitenlandse Olympische comités moesten samenwerken in het Olympische Dorp
Vraag 9 door Eva:
Hoe lang duurt je opleiding, en kun je daarna nog doorstuderen over hetzelfde onderwerp?
De studie is zoals bijna elke HBO opleiding 4 jaar, daarna kun je zeker nog doorstuderen. De meeste kiezen voor een Master in die iets met hun variant te maken heeft.
Vraag 10 door Ali:
Waarom ben je deze studie precies gaan doen?
Omdat het mij de mogelijkheid geeft om te gaan en te staan op deze wereld waar ik maar wil, omdat ik op uitwisseling zou gaan. En omdat dit het beste bij mijn leven past, internationaal.
Vraag 11 door Rob:
Wat wil jij later het liefste worden?
Rijk en succesvol (dat wil iedereen toch? ;) |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|