|
Ervaringsverhaal
Naam: Lieke Schooltype: HBO Studie: Sociaal Juridische Dienstverlening
Vraag 1 door Kim:
Wat houdt de opleiding precies in?
Voor veel mensen is de regelgeving in Nederland erg ingewikkeld dat mensen het spoor erin kwijt raken. In een dergelijk geval treedt je als sociaal juridisch dienstverlener (SJD’er) op als een soort wegwijzer in de doolhof van regels en wetten. Binnen mijn opleiding leer ik op een professionele manier om te gaan met mensen. Daarnaast krijg ik veel juridische kennis tot me. Dus in het kort gezegd gaat het om werken met mensen en werken met recht.
Vraag 2 door Marije:
Welke niveau`s kun je doen?
Er zijn geen verschillende niveaus binnen mijn opleiding te vinden. Wel is het mogelijk na het eerste jaar een verzwaard traject te volgen. Je moet dan wel aan bepaalde eisen voldoen. Na het verzwaard traject kan je verkort je rechtendiploma halen op de universiteit.
Vraag 3 ook door Kim:
Wat zijn de vakken die je krijgt?
Je volgt als juridische vakken bijvoorbeeld: arbeidsrecht, strafrecht, sociaal zekerheidsrecht, woon- en huurrecht, vreemdelingenrecht, privaatrecht en persoon- en familierecht. Daarnaast krijgt je methodische vakken, zoals gespreksvoering, onderhandelen en methodiek. En vervolgens krijg je nog algemeen vormende vakken. Je kan dan denken aan sociologie en psychologie.
Vraag 4 door Bob:
Heb je praktijklessen?
Vanaf het begin van de studie proberen ze je zoveel mogelijk van de praktijk te laten zien. Sociaal juridische dienstverlening heeft namelijk een erg breed werkterrein. Je hebt daarom veel praktijkopdrachten in de eerste twee jaren. Je werkt dan samen met een groepje aan een project dat eventueel uitvoerbaar zou kunnen zijn voor een organisatie of instelling.
Vraag 5 door Marco:
Hoe zit het met je toetsen op school?
Er zijn verschillende toetsvormen. Hierbij kun je denken aan een tentamen, werkstuk, project of een gesprek. Na een lesperiode van zeven weken, heb je drie weken waarin je dingen in kunt leveren, je tentamens worden afgenomen, je een presentatie moet houden of je een gesprek moet voeren.
Vraag 6 door Annemiek:
Wat houdt het sociale gedeelte van je studie in?
Bij het sociale gedeelte kun je denken aan de methodische vakken die je volgt. Dus je leert om op professionele wijze gesprekken te voeren met mensen. Daarnaast krijg je ook vormende vakken als psychologie en sociologie. Het sociale gedeelte omvat ongeveer 50% van de studie.
Vraag 7 door Gerry:
Is je studie ook hetzelfde als een rechtenstudie?
Nee, dit is niet hetzelfde. Ik krijg ook sociale vakken die je niet bij een echte rechtenstudie krijgt. Op hbo-niveau heb je anders de opleiding hbo-rechten. Deze opleiding om slaat nog meer rechtenvakken dan bij mijn studie.
Vraag 8 door Chad:
Wat kun je later worden met je studie?
Er zijn verschillende werkterreinen waarin je als SJD’er kan gaan werken, namelijk de 1. Justitiële dienstverlening (bv. De reclassering), 2. De sociale zekerheid (bv. Sociale Dienst), 3. De profit sector (bv. Rechtsbijstandverzekerraar), 4. Advies en informatie (bv. Vakbond) en 5. Arbeid (bv. Arbo-diensten).
Voorbeelden van beroepen zijn dan bijstandsconsulent, raadsman/ vrouw, medewerker Bureau Rechtshulp, medewerker van een advies -en informatiecentrum, jeugdreclasseringmedewerker.
Vraag 9 door Merlijn:
Waarom ben je juist deze studie gaan doen?
Ten eerste vind ik de combinatie van het werken met mensen en het werken met recht erg leuk. Ik vind het voor mezelf namelijk erg belangrijk om met mensen bezig te zijn in mijn toekomstige baan. Door middel van de rechtenvakken ben je toch heel theoretisch bezig, waardoor het voor mijn gevoel niet te ‘soft’ is. En daarbij vind ik het erg fijn dat het een heel brede opleiding is waarin ik nog alle kanten op kan.
Vraag 10 door Freek:
Wat voor stages kun je doen bij SJD?
Wederom kun je met de stages weer alle kanten uit. Je kunt bijvoorbeeld aan de gang bij een gemeente, de reclassering, Bureau Slachtofferhulp, Bureau Sociaal Raadslieden, Letselschadebureaus, Rechtbanken, advocatenkantoren. Voor de stage is het van belang dat je met mensen en met het recht bezig bent, dit vind je bij erg veel instelling en organisaties.
Vraag 11 door Bianca:
Wat vind je de leukste kant van deze studie?
De combinatie van het sociale en het recht spreekt me aan, dus het is bij mij niet zo dat ik een kant leuker vind dan de andere. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|