|
Ervaringsverhaal
Naam: Hannah Beroep: Serveerster
Vraag 1 door Karin:
Hoe word je serveerster?
Er zijn verschillende manieren om serveerster te worden Karin. Veel restaurants en cafés zijn op zoek naar mensen die al de nodige ervaring hebben. Ik had dat niet maar wilde toch graag in deze branche aan de slag. Uiteindelijk kwam ik bij het restaurant waar ik nu werk terecht en daar heb ik het afgelopen jaar veel geleerd. Als je een opleiding wilt volgen in deze richting raad ik je aan eens naar de website http://www.horecaster.nl te surfen. Alle soorten horeca opleidingen (vmbo/mbo/hbo/) worden duidelijk uitgelegd. Tevens kun je er lezen wat het verschil is tussen de opleidingen, aan welke scholen je ze kunt volgen en wanneer de open dagen staan gepland!
Vraag 2 door Salie:
Is het erg als je iets laat vallen?
Niemand vind het erg als je iets laat vallen Salie, en het overkomt iedereen wel eens. Afgelopen zomer heb ik eens een heel dienblad met drankjes uit m’n handen laten vallen. Ik werkte toen nét als serveerster en ik denk dat ik struikelde waardoor het hele terras vol lag met plakkerige cola, bier en glasscherven. Het gezegde “oefening baart kunst” gaat in dit vak zeker op want het wordt steeds makkelijker om met volle dienbladen of veel borden op je arm het juiste tafelnummer te bereiken.
Soms maak je wel eens vervelende dingen mee. Zo stootte een collega van mij eens per ongeluk een glas rode wijn om en morste daarbij op het jasje van een mevrouw. Een hele vervelende situatie, maar uiteindelijk is het goed afgelopen. De mevrouw kreeg een nieuw glas wijn, een stomerij vergoeding en was gelukkig niet boos.
Vraag 3 door Fenna:
Welke opleiding heb jij gedaan?
De opleiding die ik volg Fenna heeft niets te maken met de horeca. Zoals ik al eerder zei heb ik mijn ervaring op de werkvloer opgedaan. Afgelopen zomer organiseerde mijn werkgever een cursus serveren voor iedereen die daar geïnteresseerd in was. In een paar avonden werden ons de belangrijkste serveerregels geleerd. Dat was ontzettend leuk omdat we naast de stof ook echt gingen oefenen. Zo kregen we borden in onze handen met daarop een schep saus. Vervolgens moesten we omstebeurt van de ene kant naar de andere kant van het restaurant lopen terwijl we van alle kanten werden geduwd. De saus moest precies in het midden van het bord blijven liggen (en jawel; het lukte me!).
Veel collega’s van me volgen wel het middelbaar/ hoger beroepsonderwijs. Zij zijn dus fulltime met dit vak bezig en ik leer nog altijd erg veel van ze.
Vraag 4 door Karst:
Heb je wel eens gehad dat iemand wat bestelde en dat je niet wist wat diegene bedoelde?
Ja Karst, dat heb ik wel eens mee gemaakt. Sommige mensen praten vrij onduidelijk waardoor je het verschil tussen ‘tomatensoep’ of ‘tomatensap’ bijvoorbeeld niet hoort. Afgelopen zondag nam ik de bestelling op van een Belgische man en die had het ook over iets wat me helemaal niets zei. Het is dan het beste om te herhalen wat je denkt dat diegene bedoeld en dan hoor je vanzelf wel of dat juist is. Als je er echt niet uitkomt, kun je altijd vragen of iemand het aan wil wijzen op de kaart.
Vraag 5 door Thera:
Krijg je veel fooi en mag je dat houden?
Vooral op drukke dagen kan je fooi aardig veel zijn Thera! Het is altijd heel erg leuk als je fooi krijgt omdat iemand daarmee laat zien dat hij de bediening goed vindt. Wij verzamelen het geld altijd in een apart vakje van de kassa en verdelen het ’s avonds eerlijk. Sommige restaurants doen dit weer anders en gaan bijvoorbeeld van het fooiengeld met elkaar uit eten, bowlen of naar de film.
Vraag 6 door Brittany:
Moet je vaak ’s avonds werken?
Omdat ik in een restaurant werk dat in een dierenpark staat Brittany werk ik overdag. Nu is dit vrij bijzonder en kan ik je zeggen dat je normaalgesproken veel ’s avonds moet werken in de horeca. Vaak begin je rond etenstijd en werk je tot het restaurant sluit. Dan moet de boel nog opgeruimd en schoon gemaakt worden waardoor je laat thuis bent. Als je (net als ik) graag overdag wilt werken raad ik je aan uit te kijken naar een leuk koffietentje of lunchzaakje. Of natuurlijk nog beter; ga in een dierenpark werken!
Vraag 7 door Kacie:
Waarom is het zo leuk om in de dierentuin serveerster te zijn?
Afgezien van het feit Kacie, dat ik ’s morgens wordt begroet door de olifanten en de apen, vind ik het publiek dat in ons restaurant komt erg leuk. Naast de abonnementhouders (die zo dol zijn op onze pannenkoeken dat zij steeds weer terugkomen) heeft een groot aantal gasten ver gereisd en zijn echt een dagje uit. Het geeft een voldaan gevoel om deze mensen zo goed mogelijk te helpen en ze een lekker bord eten te brengen. Bovendien komen er in ons restaurants ontzettend veel kinderen die ervoor zorgen dat je de hele dag blijft lachen.
Vraag 8 door Klaus:
Kan ik met vmbo ook serveerster worden?
Jazeker Klaus, op het vmbo kun je de leerweg ‘horeca-assistent’ kiezen. De eerste twee jaar krijg je algemene vakken en daarna kun je kiezen voor koken of serveren. Met een vmbo-diploma of het diploma Horeca-assistent kun je daarna nog het middelbaar hotelonderwijs (mbo) gaan doen. Kijk eens op de site http://www.horecaster.nl!
Vraag 9 door Ibrahim:
Mag je ook in de keuken staan?
Ik zal wel moeten Ibrahim! De hele dag loop je de keuken in (om de lege glazen en borden naar de spoelkeuken te brengen) en vervolgens weer uit (om de volle borden mee te nemen). Jij vraagt je natuurlijk af of ik zelf ook wel eens lekker sta te kokkerellen. Nee; dit is mijn taak niet. De kok zorgt ervoor dat de borden er pico bello uit zien en dat het eten goed smaakt. Afgezien van het feit dat ik wel eens een stuk appeltaart opwarm in de keuken bemoei ik me niet met het eten. Mocht je hier wel geïnteresseerd in zijn dan is een horecaopleiding met de richting kok misschien wel wat voor jou!
Vraag 10 door Sander:
Wat vind je leuk aan je beroep?
Het leukste aan mijn beroep is de afwisseling Sander. Als ik en mijn collega’s gewoon maar allemaal wat doen wordt het natuurlijk al snel een vreselijke hutspot, en daarom verdelen we de taken zo goed mogelijk. Zo neemt één iemand alle bestellingen op en zorgen we ervoor dat iemand anders constant bij de kassa staat om bestellingen in te voeren en mensen de rekening te brengen wanneer zij daar om vragen. Vervolgens staat er iemand achter de bar die de dienbladen klaar maakt en loopt iemand anders deze dienbladen uit, wat betekent dat de drankjes aan de juiste tafels worden uitgeserveerd. Deze persoon let ook goed op de bel die de kok laat horen wanneer er borden gereed zijn om uitgeserveerd te worden. Tot slot nemen we onderweg allemaal zoveel mogelijk vaat mee richting de spoelkeuken, wat met een deftig woord débarrasseren heet. Niemand vind het leuk om de hele dag hetzelfde te doen en daarom wisselen we op een dag vrij veel met elkaar af.
Vraag 11 door Danielle:
Wil je altijd serveerster blijven?
Ik heb geen idee hoe mijn leven er over tien jaar uitziet Daniëlle maar de komende jaren wil ik dit werk zeker blijven doen. Veel mensen denken dat de horeca hard werken en weinig geld verdienen is maar hier ben ik het niet helemaal mee eens. Het verdient niet slecht en dat harde werken geeft voldoening! Bovendien is het altijd erg gezellig.
Vraag 12 door Ernst:
Is het moeilijk om met veel borden te lopen?
De eerste keren valt het niet mee Ernst en vooral niet als de borden gloeiend heet zijn! In het begin dacht ik dan altijd: beter twee borden in de hand dan vijf op de grond! Gelukkig baart oefening kunst en heb ik er nu geen problemen meer mee. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|