|
Ervaringsverhaal
Naam: Gezina Beroep: Logopediste
Vraag 1 door Carmen:
Wat doet een logopediste precies allemaal?
Logopedisten houden zich bezig met communiceren. Alles wat te maken heeft met het begrijpen en produceren van taal is onderdeel van het werk van de logopedist. De logopedist geeft therapie en advies aan mensen die problemen hebben met het communiceren. Ook houdt zij zich bezig met spraak- en taalontwikkeling, preventie en voorlichting, bijvoorbeeld binnen scholen en jeugdgezondheidszorginstellingen.
Het eten en drinken is een ander logopedisch onderwerp. Bij kinderen kunnen er zich problemen voordoen bij het zuigen, slikken en kauwen. De logopedist draagt er dan aan bij dat deze functies zich toch (verder) ontwikkelen. Ook bij ouderen kunnen er stoornissen in of rond de mond ontstaan door neurologische aandoeningen of ziektes. Begeleiden van mensen die zich regelmatig moeten presenteren is eveneens onderdeel van communicatieverbetering. Zo werken er logopedisten in bedrijven, aan toneelscholen, conservatoria en op lerarenopleidingen.
Vraag 2 door Soraya:
Wat vond je wel/ niet leuk aan de opleiding?
De opleiding heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. De opleiding logopedie kent nu ook het probleem gestuurd onderwijs (PGO). Deze vorm van onderwijs heb ik zelf niet ervaren. Ik weet wel dat het grote verschil is dat de student nu zelfstandig de informatie gaat opzoeken een de hand van casussen en vragen. Zij worden meer uitgedaagd de kennis zelf te vergaren. Ik moet zeggen dat ik het achter over zitten in de collegebanken ook wel relaxed vond.
Vraag 3 door Ronald:
Waar werk je nu?
Ik ben als logopedist werkzaam binnen het werkgebied onderwijs. Het is een school voor Speciaal Basis onderwijs in Utrecht Op deze school zitten kinderen met leer- en gedragsproblemen. Naast de logopedische problematiek dus ook andere beperkingen van het kind en stoornissen. Dit maakt het werken met deze kinderen zeer uitdagend.
Vraag 4 door Stefano:
Is het moeilijk om tot de opleiding te worden toegelaten?
Dat hangt af van verschillende factoren. Het zal dus ook door iedere student of logopedist anders worden ervaren. Om te beginnen is er de screening. Iedereen die aan de opleiding wil beginnen wordt door docenten van de opleiding gescreend. Dit houdt in dat er wordt gekeken/geluisterd naar onder andere de capaciteiten van je stem, articulatie, mondgedrag en het slikken. Het hoeft niet in eerste instantie allemaal perfect te zijn maar je stem moet wel vormbaar/leerbaar zijn. Wanneer je door de screening heen bent kan er nog een loting volgen. De loting is echter niet meer bij alle Hoge scholen van kracht. Voor specifieke informatie verwijs ik naar internetsites van de betreffende Hoge scholen.
Vraag 5 door Theo:
Ik heb iets gelezen over een universitaire variant van logopedie; weet jij daar meer over?
De Universitaire studierichting Logopediewetenschappen is voor het eerst in september 2003 aan de Universiteit Utrecht van start gegaan. Het is een afstudeerrichting van de opleiding Algemene Gezondheidswetenschappen. Logopediewetenschap houdt zich bezig met de wetenschappelijke studie van het logopedisch handelen. De logopediewetenschap heeft als belangrijk doel een bijdrage te leveren aan de onderbouwing en verbetering van het handelen van de logopedist op basis van wetenschappelijke literatuur. De diepgang is een duidelijk verschil met de HBO opleiding logopedie. Het waarom? wordt nader verklaard. De Universitaire studie zal een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en de verwetenschappelijking van het vak.
Vraag 6 door Simone:
Wat vind je de leuke aspecten van je werk?
Het gegeven dat je met mensen bezig bent is heel erg leuk. Je bent op verschillende gebieden bezig met kinderen en met het vak. Het vak is heel breed, maar je kunt je natuurlijk specialiseren in een bepaalde richting. Het taalgebied op kindniveau spreekt mij heel erg aan.
Vraag 7 door Lidya:
Waar kun je eigenlijk allemaal werken als je logopedist bent? Ook in het ziekenhuis?
Logopedisten werken in verschillende werkgebieden. De meeste logopedisten zijn werkzaam in de vrije vestiging, het onderwijs en de gezondheidszorg, een kleinere groep is werkzaam in andere werkgebieden.
Logopedisten in de vrije vestiging zijn zelfstandige ondernemers die werken in logopediepraktijken. Zij voeren hun eigen praktijk of vormen met meerdere collega's een maatschap. Kenmerkend voor de vrije vestiging is de grote diversiteit aan cliënten. De leeftijden en klachten kunnen sterk uiteen lopen. De vrijgevestigde logopedist werkt ook samen met andere bij de zorg voor een cliënt betrokken (para)medici, leerkrachten en remedial teachers.
De logopedist in het onderwijs is een paramedicus die werkzaam is op een school. Logopedisten in het onderwijs kunnen werkzaam zijn op (speciale) basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs, scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs en/of de basis- en volwasseneducatie.
In het onderwijs is de logopedische begeleiding ook ter voorkoming en vermindering van onderwijsbelemmeringen. Logopedisten in het onderwijs worden dan ook in toenemende mate ingezet in het kader van onderwijsachterstanden ook hierbij wordt samengewerkt met verschillende disciplines.
Logopedisten in de gezondheidszorg zijn werkzaam in diverse instellingen, zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen, audiologische centra, instellingen voor verstandelijk gehandicaptenzorg en psychiatrische instellingen. Zij werken vaak in teamverband met andere logopedisten, die elk hun eigen specialisatie hebben.
Logopedisten in andere werkgebieden zijn de logopedisten die specifiek logopedisch werk verrichten zonder dat er sprake is van het behandelen of adviseren van een cliënt op basis van een verwijzing of medische noodzaak. Deze logopedisten werken bijvoorbeeld op HBO-instellingen (lerarenopleidingen, pedagogische academies voor het basisonderwijs, theaterschool, conservatorium), of zijn in dienst van een trainings- of adviesbureau.
Vraag 8 door Ismet:
Praat je nu zelf ook heel duidelijk?
Als logopedist vervul je een voorbeeld functie. Het is dus van belang dat je eigen spraak ook duidelijk is. Je moet het immers wel goed voor kunnen doen. Tijdens de studie werk je ook aan je eigen stem en spraak vaardigheden. Vanuit mijn omgeving krijg ik vaak de reactie dat ik duidelijk spreek en een heldere stem heb.
Vraag 9 door Frana:
Waar moet je aan voldoen om logopediste te worden?
De logopediestudie wordt verzorgd door Hogescholen (HBO) en duurt vier jaar. Als vooropleiding is minimaal HAVO nodig. Diverse Hogescholen in Nederland bieden de studierichting aan. Bijvoorbeeld Hogeschool in Utrecht, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Arnhem en Nijmegen, Limburg en Zwolle. In Vlaanderen kan men zich eveneens tot logopedist laten scholen. Wanneer je afgestudeerd bent kun je deelnemen aan cursussen, congressen en workshops. Ook zijn er specialisatie mogelijkheden. Op verschillende universiteiten kan een masterstudie gedaan worden in logopedie of een aanverwant vak als spraak- en taalpathologie. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|