Ervaringsverhaal
Naam: Kim Beroep: Zorg medewerker
Wat ik nog even aan jullie allemaal wil zeggen, is dat ik jullie vragen heel erg leuk vond om te beantwoorden! Als jullie zelf misschien interesse hebben om in de zorg sector te gaan werken, dan kan je heel veel informatie vinden op : www.gobnet.nl Hierop staan verschillende mensen die het werk al doen, waaronder ik. Wanneer je nog vragen hebt, kan je die dan altijd nog stellen, ook aan mij eventueel. Daarnaast is het misschien sowieso wel eens leuk om eens te gaan kijken in het werkveld. Zelf wilde ik namelijk eigenlijk helemaal NIET met verstandelijk gehandicapten werken, maar na mijn stage, wist ik dat dit het voor mij helemaal is!!! Groetjes, Kim Stevens.
Vraag 1 door Anneke:
Is het niet vermoeiend om met mensen met een handicap te werken?
Hai Anneke. Het is heel erg verschillend per doelgroep. Wanneer ik bij veel lichamelijk gehandicapte bewoners werk, is dit lichamelijk natuurlijk wel zwaarder, dan wanneer ik bij bewoners werk die alleen begeleiding nodig hebben. Toch denk ik dat, wanneer je het naar je zin hebt op je werk, het werk niet echt vermoeiend is. Wanneer je je werk niet leuk vindt, kost het je altijd heel veel energie, zelfs als je niet zo veel hoeft te doen! Vaak krijg ik er juist ook weer energie van, als ik zie dat bewoners genieten, en plezier hebben, want dan heb ik dat ook!!
Vraag 2 door Jocelien:
Wat doe je precies op een dag?
Hallo Jocelien! Mijn dagen zijn heel verschillend. Ook mijn diensten zijn verschillend. Ik werk ’s ochtends van 7.00-16.00 en ’s avonds van 15.30-22.30. Over het algemeen is het zo dat wanneer ik op een woning werk, ik de mensen help waar ze hulp nodig hebben. Dus ‘ s ochtends is dat bij het opstaan enzo, en’ s avonds bij’ t naar bed gaan, en alles daar tussen in. Denk aan eten maken/ geven. Verzorgen, aankleden. Helpen bij ’t naar’ t werk gaan enz enz. Daarbij zit ik dus in het A-team. En organiseer ik daarbij dus ook nog activiteiten. Dit kan verschillen van met iemand bij ouders op bezoek gaan, naar een grote activiteit bv. Naar een concert enzo. Dit organiseren betekend het regelen van kaartjes, flyers rond sturen zodat mensen zich kunnen aan melden. Vervoer regelen, personeel en/of vrijwilligers regelen ter begeleiding, enz enz. Daarna ga ik natuurlijk ook zelf mee met de activiteit, ter begeleiding, en ter aanspreekpunt, gezien alle bewoners mij kennen als: ‘Kim van het a-team’, omdat ik er altijd bij ben!! Zoals je leest zijn mijn dagen dus elke dag weer anders. Erg afwisselend, en erg leuk vind ik!
Vraag 3 door Pauline:
Wat wil het “zorg op maat” eigenlijk zeggen?
Hai Pauline. Zorg op maat betekend eigenlijk het zelfde als, de zorg bieden die nodig is, niet meer en niet minder. Soms krijgen mensen te weinig zorg. Wat hiervan de consequenties zijn, zijn bij de meeste mensen wel bekend. Wanneer mensen te veel zorg krijgen, denken de meeste mensen dat dit fijn is, en niet erg. Toch is het zo, dat wanneer mensen te veel zorg krijgen, dit ook niet goed voor ze is. Ik zal een voorbeeld geven: Jantje krijgt teveel zorg. Voorheen moest hij zichzelf aankleden, maar hier deed hij wel een hele tijd over. Zijn begeleiding had tijd genoeg om te helpen, en hen leek het wel fijn voor Jantje, als hij zichzelf niet meer aan hoefde te kleden, dus namen ze dit van hem over. Na een hele tijd, weet Jantje niet eens meer hoe hij zich aan kan kleden, en is hij dus eigenlijk qua vaardigheden achteruit gegaan. Daarbij heeft zijn begeleiding hem zijn zelfredzaamheid een beetje afgenomen. Het lijkt heel onschuldig en goed bedoeld, maar dit vind je terug in verschillende vormen. Probeer dit zelf even voor te stellen bij jezelf. Je kan jezelf goed douchen, maar iemand die tijd over heeft, en bv je huis poetst. Denkt jou te helpen, maar vervolgens heb jij geen privacy meer! En nemen ze iets van je af, wat je zelf goed kan!!! Nu lijkt dat in de situatie van Jantje anders, maar eigenlijk is dat natuurlijk niet zo! Jantje is ook gewoon een mens, alleen met beperkingen, maar dat wil niet zeggen dat hij ook minder privacy en zelfstandigheid vraagt!!! Je kan hem ook ondersteunen, door hem aan te moedigen en complimenten te geven over hoe goed het wel niet is dat hij dat zelf doet, en kan!!
Vraag 4 door Roland:
Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?
Hoi Roland. Voor het a-team heb je een spw 4 opleiding of gelijkwaardig nodig. Een hogere opleiding is natuurlijk geen probleem! Zelf heb ik ook de spw 4 opleiding gedaan, en leer daarbij op mijn werk, en via cursussen nog dagelijks bij.
Vraag 5 door Marc:
Wat voor handicaps hebben de mensen waarmee je werkt en hoe ga je daar mee om?
Hai Marc. De handicap die ze allemaal gemeen hebben met elkaar is de verstandelijke handicap, maar de mate daarvan is per persoon verschillend. Daarbij zijn er veel bewoners met (verschillende soorten) epilepsie, ook autisme komt vaak voor. Daarnaast ook vele lichamelijke handicaps, zoals spasme, verlammingen en beperkingen door hun verstandelijke handicap (denk aan bewoners die op het niveau van een baby leven, deze kunnen vaak niet lopen, praten enz.). Per woning is het verschillend, de groepen bestaan uit ongeveer 4 personen. Waarbij er veel groepen zijn waarbij enkel een verstandelijke beperking is. Hoe je daarmee omgaat is per persoon verschillend, en heel moeilijk uit te leggen. Er zijn mensen in een rolstoel die geen verzorging nodig hebben, en er zijn mensen die gewoon kunnen lopen, maar gehele verzorging nodig hebben!! Het verschil is groot, misschien is het wel leuk om gewoon eens te gaan kijken?!
Vraag 6 door Yvon:
Wat houdt dat A-team precies in? Is dat leuk om voor te werken?
Hallo Yvon. De mensen die in het A-team werken (dit zijn er 8), zorgen voor meerwaarde op groepen (dus wandelen, extra lang in bad, liedjes zingen enz), zorgen voor opvang van ziekte en zwangerschaps opvang (dus invallen op woningen), daarbij vangen wij calamiteiten op (denk aan een bewoner die zijn been breekt en naar ‘t ziekenhuis moet, of personeel dat onverhoopt ineens ziek is geworden en naar huis wil), en organiseren activiteiten voor bewoners van Diomage. Daarnaast hebben wij een gsm, waarop brandmeldingen, storingen en andere meldingen van woningen binnenkomen, die wij afhandelen (nachecken of de melding goed is, en eventueel verdere stappen ondernemen, bv de brandweer bellen). Ook zijn wij op de hoogte van alles wat er speelt binnen Diomage, dus belt al het personeel vaak voor vragen naar ons team. Al met al heel afwisselend, uitdagend en leuk werk. Ik moet er wel bij zeggen, dat dit niet voor iedereen zo is. Sommige mensen vonden het werk te moeilijk, omdat je toch overal moet kunnen werken, en met alle bewoners om moet kunnen gaan, en ook met al het personeel. Zelf vind ik dit erg leuk, vooral omdat de afwisseling erg groot is, en ik de contacten met het personeel en bewoners juist heel erg leuk vindt!!! Daarbij is het A-team ook een goede plek om heel veel ervaring op te doen. En gezien ik 23 jaar ben, kan en wil ik nog heel veel leren!!!
Vraag 7 door Niko:
Wat is precies je functie?
Hai Nico. Op papier ben ik een woonbegeleidster. Op het werk zit het tussen woonbegeleiding en activiteitenbegeleiding in. 1A-teamer is Persoonlijk Begeleider, dat wil zeggen, dat zij onze team- leider is, buiten onze taken heeft zij daar nog verschillende taken extra.
Vraag 8 door Bianca:
Waarom wilde je dit gaan doen?
Hallo Bianca. Omdat ik op zoek was naar meer uitdaging op mijn werk. Op mijn vorige werk was ik woonbegeleider geweest, daarna Persoonlijk Begeleider, maar ik vond het werk erg eentonig, elke dag hetzelfde, en weinig uitdaging. Toen kwam ik bij Diomage werken, op een woning. Maar toen zag ik het A-team, en leek me dat een goede uitdaging voor mezelf, en ook een goede functie om veel in te leren.
Vraag 9 door Kirsten:
Hoe kan ik het A-team ook joinen?
Hey Kirsten. Als je bij het A-team zou willen werken, zou je een spw 4 opleiding (of gelijkwaardig)moeten hebben, daarna kan je gewoon solliciteren. De meeste mensen komen via een open sollicitatie bij ons terecht. Het A-team is wel specifiek voor Diomage (in Gemert-Bakel en omstreken), en nog niet bij andere organisaties aanwezig (vaak vanwege financiële redenen, en omdat het concept door onze directeur verzonnen is) dus zal je wel bij Diomage moeten solliciteren!! Maar andere banen in de zorg zijn ook heel erg leuk hoor! Alleen is het werken binnen een grote instelling vaak wel heel erg anders dan wanneer je ergens werkt waar de bewoners in een “gewone” wijk wonen, wat bij Diomage het geval is. Persoonlijk vind ik het werk binnen een instelling iets afstandelijker dan in een wijk. Waarbij je in een wijk vaak meer tijd en aandacht voor bewoners hebt!!
Vraag 10 door Chantal:
Ben je niet vaak heel moe als je thuis komt?
Natuurlijk ben ik wel wat moe als ik thuis kom, maar niet anders dan wanneer jij van school thuiskomt. Zelfs minder! Ik vond school veel vermoeiender dan mijn werk, omdat ik op school vaak dingen moest doen die ik saai vond, of oninteressant. Nu doe ik werk dat ik leuk vind, en waar ik goed in ben. Dat voelt veel beter aan hoor, geloof dat maar!!! |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|