/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Marleen
Beroep: Zeil instructeur

Vraag 1 door Diana:
Ik ben erg benieuwd of dit nu jouw fulltime baan is of dat je het werk als zeilinstructrice erbij doet?

Hoi Diana, ik geef les op oproepbasis. De afgelopen zomer gaf ik full time les en ik hoop dat in juli en augustus ook weer te kunnen doen. Het zeilseizoen is in Nederland niet optimaal, want ’t drukst is het in de zomermaanden. Er zijn bij de zeilschool waar ik nu werk wel full time medewerkers, die in de winter veel aan onderhoud doen. Eentje geeft in de winter skiles in Oostenrijk, en als daar de sneeuw gaat smelten, komt hij weer naar de zeilschool. Ik werk nu alleen in de zomer, op oproepbasis en in juli en augustus hopelijk wat meer (full time). Maar ik heb nog geen zekerheid, want als het een slechte zomer wordt, heb je automatisch ook minder werk.


Vraag 2 door Roeland:
Op wat voor boot zeil je?

Ik zeil op eigenlijk alles met een zeil. Behalve boten groter dan 15 meter, want dan heb je je vaarbewijs (net zoiets als je rijbewijs) nodig en dat heb ik nog niet. Ik zeil vaak op kielboten (open boten) en op kajuitjachten (daar kan je op slapen met twee tot acht mensen en ook koken en douchen). Misschien ben je een kenner, dan zal ik ook even de types vermelden: valkjes en centaurs (dat zijn de kielboten) en de kajuitjachten zijn van Beneteau en Bavaria (net zoals je bij auto’s Mercedes en Volkswagen hebt, heb je ook verschillende types jachten). Ik geef ook wel eens aan kinderen les in Optimistjes (piepkleine zeepkist-achtige bootjes, heel leuk is dat om te doen).


Vraag 3 door Tamara:
Waar heb je het geleerd?

Leren zeilen of lesgeven? Ik noem ze allebei maar even. Leren zeilen heb ik geleerd toen ik klein was. Mijn ouders hadden een boot en met mijn tweelingbroer zeilde ik er in een klein bootje achteraan. Meestal bij de Kaag en de Westeinder Plassen en het Brasemmermeer. Ik kon volgens mij eerder zeilen dan fietsen(!). Lesgeven ben ik vanaf mijn 16e gaan doen in Rotterdam, op de Kralingse Plas. Eerst aan kinderen in kleine bootjes en later aan volwassenen op kielboten. Ik heb een opleiding gehad van die zeilschool. Onlangs heb ik de zeilopleiding voor kajuitjachten afgerond bij een zeilschool op het Grevelingen in Bruinisse.


Vraag 4 door Jan:
Is het makkelijk te leren; hoe lang duurt het voordat je het kan?

Als je les volgt, leer je het in ongeveer een week tijd. Je kunt ook losse lessen boeken bij veel zeilscholen en dan doe je er gemiddeld 12 x 2 uur over om een boot op te tuigen en weer veilig in de haven terug te brengen. Maar, ’t is net als bij je rijbewijs: de een doet er langer over dan de ander. Lesgeven moet je liggen. Je moet goed met mensen overweg kunnen en dingen op een logische manier uit kunnen leggen (en geduldig zijn als ze het niet snappen). Rustig blijven onder alle omstandigheden is ook erg belangrijk. Als je dat allemaal kunt, dan kun je best een goede instructeur worden.


Vraag 5 door Pauline:
Ben je wel eens bijna verdronken?

Gelukkig niet! (even afkloppen) Ik ben ooit één keer overboord gevallen. Toen was ik alleen met hele harde wind, in een heel klein bootje aan het zeilen. Een aantal andere instructeurs waren ook aan het zeilen in die bootjes omdat ’t zo hard waaide en we dat wel eens wilden uitproberen. Toen ging ik heel schuin en ging achterover hangen. Per ongeluk viel ik toen achterover de boot uit! Ik had mijn surfpak en een zwemvest aan, dus ik vond het zelf wel grappig. Door de hoge golven en de harde wind was ’t nog een hele klus om bij mijn bootje te komen, gelukkig zit ik nu weer droog achter mijn computer J.


Vraag 6 door Teun:
Aan wie geef je les?

Aan iedereen die wil leren zeilen. Op dit moment aan veel volwassenen, maar vorig jaar ’t meest aan kinderen.


Vraag 7 door Harrie:
Wat vind je zo leuk aan het zeilen?

Buiten zijn! ’t Is heel relaxed en ik vind het prachtig om op zo’n natuurvriendelijke manier iets heel leuks te doen. De hele combinatie van wind, boot en water zijn zo simpel, en je kan er zoveel lol aan beleven. Je kunt keihard en schuin gaan, maar je kunt ook in je bikini een stukje varen, je anker uitgooien en lekker zwemmen. Heerlijk!


Vraag 8 door Bette:
Waar zeil je het liefst?

Ik heb niet echt voorkeur. In Zeeland ben je heel ‘windzeker’ omdat ’t zo dichtbij de Noordzee is en je altijd wel een beetje zeewind hebt. Friesland is ook heel leuk omdat je daar mooie tochten kan maken over de verschillende meren en langs leuke dorpjes. Verder vind ik het IJsselmeer ook geweldig, vooral als je naar Muiden vaart. Dan zie je heel mooi het Muiderslot opdoemen en dan waan je je in de middeleeuwen! Ooit wil ik een grote reis gaan maken en de zee op, maar daarvoor moet ik eerst nog leren navigeren en omgaan met stromingen enzo…


Vraag 9 door Vincent:
Moet je zelf een boot hebben?

Nee hoor! Het is wel handig, want dan kan je lekker vaak oefenen en ook zelf zeilen als je daar zin in hebt.


Vraag 10 door Evelien:
Heb je een reddingsvest aan als je werkt?

Dat ligt er aan. Als ik aan kinderen les geef wel. Zij moeten er ook eentje aan en als instructeur moet je het goede voorbeeld geven. In principe bestaat je zeilpak uit drie delen. Je laarzen, een regenbroek en een zeiljas. Als je twee of meer onderdelen aan hebt daarvan, moet je een zwem-, of reddingsvest aan hebben.


Vraag 11 door Carmen:
Waar geef je les en waarom?

Ik geef les bij Aquavitesse in Bruinisse. Ik vind dat zelf een hele leuke en goede zeilschool. Ze hebben er supermooie, nieuwe boten ik heb er leuke collega’s en alles ziet er heel netjes uit daar (euh, ik mag natuurlijk geen reclame maken, maar ja, je vraagt waarom en dit is de reden…)

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk