/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Linnet Deen
School: Rijksuniversiteit Groningen
Studiejaar: 3e
Schooltype: WO
Studie: Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW)
Specialisatie: *
Beroep: *

Vraag1
Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?
Ik ben in september 2004 begonnen met mijn studie Communicatie- en Informatiewetenschappen (CIW). Ik zit nu in mijn derde jaar. Mijn studie bestaat uit drie jaar Bachelor en één jaar Master. De opleiding CIW gaat in op hoe communicatie verloopt tussen mensen. In het eerste en het tweede jaar krijg je algemene vakken over taalgebruik en tekst; hoe taal gebruikt wordt en hoe teksten tot stand komen. De opleiding CIW gaat vooral in op communicatie van organisaties, dat wil zeggen de boodschap die bedrijven over willen brengen door verschillende media. In de eerste twee jaar van de opleiding leer je ook een vreemde taal, namelijk Spaans, Engels of Frans. In het derde jaar, dus het laatste jaar van de Bachelor, krijg je meer onderzoeksvakken en mag je zelf vakken gaan kiezen. De Bachelor wordt dan afgesloten met een scriptie. Je kan er dan voor kiezen om de Master CIW te gaan doen. In dat deel van de opleiding ga je je specialiseren op één van de onderwerpen die bij de opleiding aan bod zijn gekomen. Ook dit wordt afgesloten met een scriptie.

Vraag 2

Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?

Ik studeer aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik woonde al in Groningen en aangezien het een erg goede universiteit is, heb ik deze gekozen. Ik ben naar een voorlichtingsdag geweest bij de RuG, daar heb ik een aantal folders meegenomen van studies die mij leuk leken. Daarna ben ik naar voorlichting geweest van rechten en CIW. Uiteindelijk leek mij CIW het leukst en heb ik dat gekozen.



Vraag 3

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?

Je moet een VWO-diploma hebben of een HBO-propedeuse, met dit laatste diploma moet je contact opnemen met de studieadviseur.



Vraag4

Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?

Het leukste aan deze opleiding vindt in het taalaspect. Ik heb taal altijd al interessant gevonden en bij deze studie is taal een belangrijk onderdeel. Ook is het leuk dat het een erg brede studie is, je kan nog alle kanten op.



Vraag 5

Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?

Het onderzoeksgedeelte van de studie kan soms wat vervelend zijn, omdat je veel onderzoeksvakken achter elkaar krijgt.



Vraag 6

Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?

Ik weet nog niet wat ik ga doen na mijn studie. Ik ga eerst mijn Master proberen te halen en dan ga ik kijken wat mijn mogelijkheden zijn. Ik wil wel zo snel mogelijk aan het werk na mijn studie. CIW-ers kunnen bij veel organisaties aan de slag, omdat overal wel communicatie is.



Vraag 7

Wat is er zo interessant aan Communicatie en Informatie?

Je leert hoe taal in elkaar zit en hoe organisaties communiceren. Ook leer je veel over computercommunicatie. Al deze aspecten vind ik erg interessant.



Vraag 8

Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?

In de Master-opleiding CIW ga je stagelopen. Hoe lang en waar je stage loopt hangt af van je eigen interesses en belangstelling binnen de opleiding. Je moet zelf een stageplek zoeken dat goed aansluit bij je specialisatie. Ik zit nog in mijn derde jaar, dus ik weet niet of het eg zwaar is, maar ik denk dat het wel meevalt.



Vraag 9

Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?

Mijn studie is niet erg moeilijk, maar je moet wel hard werken om alles goed te halen. Je moet erg veel lezen en veel opdrachten en werkstukken maken. Ik ben elke dag wel met mijn studie bezig. Ik denk gemiddeld wel zo’n vier uur per dag, dus 28 uur per week ongeveer. Ik heb niet erg veel colleges en het meeste is zelfstudie.



Vraag 10

Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?
Ik zou erg graag bij een uitgeverij willen werken.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk