|
Ervaringsverhaal
Naam: Marion van den Hoogen Beroep: Ingenieur Shell
Vraag 1
Wat houdt jouw baan precies in?
Als materialen & corrosie ingenieur houd ik mij bezig met:
*
Schade onderzoek: is er ergens een lekkage of is iets afgebroken dan probeer ik de oorzaak te achterhalen en te adviseren hoe ze kunnen repareren. Is het een incident of is het probleem groter? Ik kijk naar het materiaal zelf maar ik heb ook informatie nodig over de omstandigheden. Hiervoor praat ik met de inspecteurs en met mensen die in de fabriek werken.
*
Materiaal advies: als een nieuw stuk chemische fabriek wordt gebouwd geef ik advies welk materiaal ze moeten gebruiken. Hiervoor kijk ik o.a. naar wat voor product er door heen gaat stromen, temperatuur, maar ook de kosten; je zou alles b.v. van goud kunnen maken maar dan maak je een winst meer.
*
Integriteitstudies uitvoeren: Voor de studie deel je de fabriek in kleine stukjes in en voor elk stukje (b.v. een vat en de leidingen die eraan vast zitten) stel je vast welke faalmechanismen kunnen optreden, wat de kans is dat het daadwerkelijk optreedt en wat het gevolg is indien er een lekkage is. Hiervoor kijk je naar de financiële gevolgen maar ook naar de gevolgen
voor de gezondheid en het milieu. Met de studie weet je dus precies waar de gevaarlijke punten zitten en die inspecteer je dan vaker.
Vraag 2
Hoe ziet jouw typische werkdag eruit ?
Ik heb meestal geen vaste agenda. Mensen lopen mijn kantoor in met vragen, bellen of sturen een E-mail. Daarnaast ga ik ook wel eens de fabrieken zelf in om de situatie ter plekke te bekijken. Veel werk komt dus ongepland. Soms kan ik iemand binnen een minuut helpen andere keren ben je dagen bezig om een probleem op te lossen. Natuurlijk heb ik ook vergaderingen (zo’n 25% van de tijd).
Vraag 3
Wat is er zo leuk aan het adviseren over materialen?
Het leuke is dat je veel dingen moet combineren om uiteindelijk tot een goed advies te komen. Af en toe zijn niet alle gegevens die je nodig hebt bekend dus moet je ook je aannames kunnen beargumenteren. Daarbij zijn er zoveel materialen dat het zoeken naar het beste materiaal altijd weer een uitdaging is. Er zijn al duizenden verschillende staalsoorten (legeringen). En dan moet het ook nog gemaakt kunnen worden beschikbaarheid? hoe las je het? warmtebehandeling nodig? etc). Er komt meer bij kijken dan je denkt. Ik ben een beetje het technische geweten van de fabrieken.
Vraag 4
Heb je een leuke baas / werkgever?
Zeker, de deur van iedereen staat altijd open, ook van mijn baas. Ook kan je binnen zo’n groot bedrijf dingen doen buiten je dagelijkse werkzaamheden. Er zijn b.v. zeilwedstrijden waar ik met collega’s aan mee doe.
Vraag 5
Wat vind je het allerleukste aan je baan?
Het is heel afwisselend en ik werk samen met veel verschillende mensen. Ook vind ik het heel leuk dat ik niet altijd achter mijn bureau zit maar ook wel mijn handen vies maak.
Vraag 6
Wat vind je het minste leuke aan je baan?
Aangezien er weinig materialen & corrosie ingenieurs zijn ben ik meestal de enige. Ik kan dus niet even met een andere collega een probleem bespreken.
Vraag 7
Welke opleiding moet je hiervoor doen? Welke opleiding heb jij gedaan?
Een technische studie op HBO of WO niveau, bij voorkeur in de richting van de materiaalkunde. Ik heb zelf materiaalkunde gestudeerd aan de TU Delft maar deze opleiding bestaat niet meer. Je kan het nog wel als afstudeerrichting doen bij b.v. werktuigbouw.
Vraag 8
Heb je dit altijd al willen doen? Als je alles mocht kiezen, wat zou dan je ultieme droombaan zijn?
Ja, ik heb altijd echt iets met mijn studie willen doen. Daarnaast wil ik graag voor een paar jaar naar het buitenland en daar heeft mijn baan volop mogelijkheden voor. Mijn droom is om een ontzettend ervaren materialen en corrosie expert te worden. Ik blijf dan ook in mijn vakgebied en ga niet de management richting in.
Vraag 9
Wat verdien je ongeveer? Zijn er nog doorgroei mogelijkheden?
Op dit moment verdien ik zo’n 3000 euro netto per maand met 6 jaar werkervaring. Dit groeit zeker nog door, ik ben tenslotte net begonnen met werken.
Vraag 10
Maak je wel eens hele spannende dingen mee, of rare situaties?
Eens in de zoveel jaar wordt een fabriek uit bedrijf genomen zodat we o.a. kunnen inspecteren. Je “ kruipt” dan in allerlei vaten. Er in komen is makkelijk.....er uit wat anders. Ik heb wel eens een tijdje klem gezeten met mijn benen naar buiten spartelend terwijl er mensen om heen stonden die het wel grappig vonden.
|
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|