Ervaringsverhaal
Naam: Nike Liscaljet School: Universiteit Leiden Schooltype: WO Studie: Archeologie
Vraag 1 door Karen
Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?
Archeologie is de studie naar resten van menselijke beschaving, zoals gebouwen, aardewerk, werktuigen, voedsel, huisdieren en vee. Met het vinden van deze stukjes informatie kan een archeoloog een reconstructie maken van het leven in het verleden. Hierbij gebruik je o.a. geologie, biologie, antropologie, statistiek en materiaalstudies zoals aardewerk, werktuigen en geschriften.
Archeologie wordt over de hele wereld beoefend, zodat je je kunt specialiseren op een bepaald gebied (Zuid-Amerika, China, Australië, Europa, maar ook onderwaterarcheologie), ook kun je je specialiseren op een bepaalde periode uit het verleden (bijvoorbeeld Prehistorie, IJzertijd, Romeinse wereld of Klassieke wereld) en je kunt je specialiseren in materiaal zoals aardewerk, stenen werktuigen of botten. Ik heb zelf gekozen voor het botmateriaal en prehistorie en studeer al 6 jaar, ik ga dus bijna afstuderen.
Vraag 2 door Lieve
Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?
Ik studeer in Leiden. Toen ik 8 jaar was en buiten speelde in de schoolpauze, vond ik een schedeltje van een vogel. Toen wist ik wat ik wilde gaan doen. Daarna ben ik gaan uitzoeken hoe dit heette (paleontologie; de studie naar dierlijke resten uit het verleden) en hoe en waar ik dit kon leren. Ik ben wel naar Open Dagen geweest, omdat ik elke universiteit waar ik dit kon studeren wilde zien. Ik heb voor Leiden gekozen, omdat zij ook een faculteit archeologie hebben en daar meer vakken geven, je kunt je er op meer verschillende gebieden specialiseren en als enige (toen in elk geval) op prehistorisch botmateriaal. Daarbij voelde ik mij in Leiden ook meteen op mijn gemak, iets wat ik ook belangrijk vind als je ergens een paar jaar moet leren en leven.
Vraag 3 door Zanzibar
Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?
Voor archeologie zijn geen verplichte vakken gesteld. Wel is het handig om bijvoorbeeld biologie te doen als je richting botmateriaal en antropologie wilt, aardrijkskunde als je richting geologie wilt, latijn en grieks voor de klassieke wereld, maar ook talen zijn handig voor het lezen van artikelen en voor eventueel veldwerk in het buitenland en wiskunde kom je ook weer tegen. Maar alles is bij te leren op de universiteit.
Vraag 4 door Coen
Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?
Archeologie is puzzelen. Je vindt enkele stukjes uit de puzzel en je weet nooit wanneer die compleet is. Je kunt er je fantasie bij gebruiken en veel kanten mee op. Ik hoop dan ook dat de puzzel nog lang niet af is en nog veel van de wereld te zien.
Vraag 5 door Vincent
Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?
Het valt mij tegen dat ik toch niet zoveel kan specialiseren op botmateriaal als ik hoopte, daarvoor is geen studie in Nederland. Je kunt daarnaast natuurlijk op andere universiteiten vakken volgen, heb ik ook gedaan, maar dit wordt niet gestimuleerd door de universiteit, je moet het allemaal zelf uitzoeken. Dit is niet altijd makkelijk, maar wel goed voor je eigen ontwikkeling.
Vraag 6 door Bart
Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?
Als ik ben afgestudeerd wil ik de wereld zien. Ik wil reizen en het liefst ook werken in het buitenland. Ik wil dan wel paleontoloog zijn en geen archeoloog (het voornaamste verschil is dat ik mij dus niet met oude menselijke samenlevingen wil bezighouden, maar met oude dierlijke samenlevingen, evolutie). Als ik hiervoor verder kan leren in het buitenland of via veldwerk dan doe ik dat graag. Er is altijd meer te leren in dit vakgebied, omdat er steeds meer ontdekt wordt.
Vraag 7 door Nemo
Wat is er zo interessant aan prehistorische dwergolifanten?
Er is een theorie dat dieren op eilanden evolueren, kleine dieren worden groter en grote dieren worden kleiner dan hun familie op het vaste land. Zo leefden er in de prehistorie (de tijd voor de geschreven bronnen) op verschillende eilanden zoals in de Middellandse Zee, Indonesië en Japan dwergolifanten met een gemiddelde hoogte van rond de 1 meter, naast bijvoorbeeld schildpadden met een grootte van een Volkswagen Kever en de Komodovaraan van 3 meter. Ik vind het interessant om uit te zoeken hoe die olifanten leefden, waarom ze zijn uitgestorven en wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de dwergolifanten die op de verschillende eilanden gevonden zijn.
Vraag 8 door Maartje
Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?
Aan het eind van de studie archeologie moet je in totaal zo’n 14 weken stage/veldwerk hebben gedaan. Ik vond dit altijd het leukste onderdeel, omdat je zo in de praktijk leert en je mag na de eerste verplichte weken zelf uitkiezen waar je heen wilt en hoe lang, ik vond dit daarom niet zwaar. Er zijn natuurlijk ook studenten die niet het veld in willen om te graven, maar in een lab of achter een bureau willen werken en voor hen zijn de eerste veldweken wat moeilijker om door te komen. De inhoud van zo’n stage en de mensen waarmee je zult werken verschillen erg per locatie. Verder geldt dat je het zo leuk kunt maken als je zelf wilt.
Vraag 9 door Wim
Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?
Het ligt hier voor een groot deel aan je eigen inzet, dat geldt volgens mij voor studeren in het algemeen. Ik ben niet belachelijk veel tijd per week kwijt aan studeren, ik ben ook actief geweest bij een studentenvereniging en met het ontdekken van Leiden en medestudenten. Misschien is het feit dat ik nu 6 jaar bezig ben geweest en nog niet klaar ben een teken dat ik te weinig per week heb gestudeerd? Maar ik vorm geen uitzondering binnen de universiteit. Student zijn is leuk en daar moet je van genieten!
Wat ik heb gemerkt is dat elk studiejaar anders is, de vakken, de mensen en je eigen motivatie wisselen en daarmee is het ook moeilijker of makkelijker om te studeren. Ik zie dit ook bij veel medestudenten, ook bij andere studies, en wil als tip meegeven dat je er zelf voor moet zorgen leuke stages bij je studie te doen, deze laten je zien waarvoor je hard aan het studeren bent en motiveren je om je studie af te maken.
Vraag 10 door Evelien
Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?
Ik wil als paleontoloog in het veld en lab werken, het liefst ergens in een warm en prettig klimaat, in het Middellandse Zee-gebied, Indonesië of Nieuw Zeeland. Ik wil dan onderzoek doen naar de evolutie, misschien verder met de eilandtheorie, en dan een goed boek hierover schrijven.
|
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|