/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Marije
School: Haagse Hogeschool
Schooltype: HBO
Studie: Bewegingstechnologie
Specialisatie: Revalidatie

Vraag 1 door Rien:
Wat is bewegingstechnologie precies?

In dit vak houden we ons voornamelijk bezig met het bewegen van de mens. Bewegen in de werkomgeving, thuis, op het sportveld, waar dan ook. Soms hebben mensen een stoornis in het bewegen, als gevolg van wat dan ook, ziekte, een ongeluk of misschien is het wel aangeboren. Voor deze mensen, en ook gezonde mensen, zijn we op zoek op naar manieren hoe zij beter kunnen functioneren of betere prestaties kunnen leveren. Dit kan door op zoek te gaan naar een juist hulpmiddel (bijv. rolstoel of prothese) of een trainingsschema. Op de opleiding komt dan ook alles aan bod. Alles, van biologische kennis tot technische kennis, wordt je aangeleerd.


Vraag 2 door Kirsten:
Waar kun je deze studie allemaal volgen?

Deze studie is alleen in Den Haag te volgen aan de Haagse Hogeschool (HHS). De opleiding zelf is niet zo heel erg groot wat het heel leuk en niet zo onpersoonlijk maakt. Van mijn eigen jaar ken ik iedereen en ook de docenten weet ik snel te vinden. Altijd handig om wat extra informatie of uitleg in te winnen. In april is weer een open dag, dan is natuurlijk iedereen welkom. Je kan natuurlijk ook een kijkje nemen op de website van de HHS, www.haagsehogeschool.nl


Vraag 3 door Geert:
Maken jullie ook protheses?

Nou…we doen er eigenlijk meer onderzoek naar. We proberen zo veel mogelijk producten, waaronder dus ook protheses, te optimaliseren. Dit houdt in dat de producten ook uitgebreid analyseren. Zo wordt de doelgroep waarvoor de producten bestemd zijn uitvoerig geanalyseerd. En dan natuurlijk vooral het menselijk bewegen. Als je echt puur protheses wilt maken dan moet je op zoek gaan naar een opleiding tot orthopedisch instrumentmaker. Maar BT is eigenlijk wel wat leuker hoor. Het gaat net ff een stapje verder.


Vraag 4 door Elan:
Waar kun je allemaal komen te werken?

Je kan in verschillende werkvelden terechtkomen. Het hoofdterrein is eigenlijk wel de gezondheidszorg. Dan moet je denken aan het ontwerpen, ontwikkelen en testen van hulpmiddelen bij revalidatie. Dit kan een rolstoel zijn, maar ook een handig hulpje voor het brood snijden. Je kunt ook kijken naar de werkomgeving van mensen. Wat kan er bijvoorbeeld aan de situatie verbeterd worden zodat er minder mensen arbeidsongeschikt worden? Daar kan je ook adviezen in geven aan bedrijven, of aan particulieren.
Een andere leuke tak is de sportwereld. Dan gaat het om de vraag hoe je sporters beter kunt laten presteren. En dan natuurlijk zonder gebruik van steroïden en EPO.


Vraag 5 door Sam:
Moet je aan het eind ook een scriptie schrijven of met je iets maken?

Beide. Was het maar zo’n feest dat ik alleen maar wat zou hoeven te maken. Maar helaas. Eigenlijk moet je bij elke HBO-opleiding wel een scriptie schrijven, dus wij ook. Gelukkig mogen wij wel ook nog wat praktisch doen, zoals bijvoorbeeld een hulpmiddel ontwerpen, én maken. In je scriptie doe je dan uitgebreid verslag waarom je dan bijvoorbeeld voor een bepaald ontwerp kiest.Je kunt ook een onderzoek doen.


Vraag 6 door Colleen:
Heeft het te maken met fysiotherapie?

Als je alleen al naar de vakken kijkt dan komen er al een aantal vakken overeen. Zo leren we beide heel veel over het bewegingsapparaat (de botten, gewrichten en spieren) van de mens. Ook leren we een hoop over sportblessures en andere ziektebeelden. In het werkveld kan je ook heel goed met elkaar maken krijgen. Dan ga je bijvoorbeeld samen op zoek naar een juiste oplossing om te revalideren. Als bewegingstechnoloog weet je dan net even iets meer over de technische zaken. Want die leer je tijdens de andere vakken.


Vraag 7 door Ubo:
Wat voor vakken krijgen jullie?

De vakken zijn onder te verdelen in twee gebieden. De kennis van het menselijk bewegen: anatomie (ook in vivo, dan moet je bijv. spieren bij elkaar aanwijzen), beweging & analyse, fysiologie, biomechanica. En de technische kennis en vaardigheden: instrumentatietechniek, video, mechanica en materiaalkennis, construeren en ontwerpen. Daar doorheen is nog een vleugje wiskunde, statistiek (voor de onderzoeken) en programmeren (van computerprogramma’s). Veel vakken dus in een breed gebied. Wees overigens niet bang dat je sommige vakken niet aan zou kunnen, want de meeste vakken beginnen heel basaal en worden langzaam aan opgebouwd.


Vraag 8 door Paul:
Wat wil jij er mee worden?

Ikzelf zou heel graag de revalidatie kant op willen gaan. Ik zou graag mensen op welke manier dan ook zo snel mogelijk willen laten revalideren om weer volledig mee te kunnen draaien in de maatschappij. Dat kan door middel van adviseren of ontwerpen van hulpmiddelen tot het samenstellen van trainingsschema’s. Ook lijkt het me leuk om naar een arm land om daar gehandicapten te helpen. Zo ben ik al voor 3 maanden stage naar Tanzania geweest. Het is dan een hele uitdaging om wat te maken met de middelen die je hebt. Benieuwd wat het is geworden? http://home.wanadoo.nl/gerbrands1/tanzania/


Vraag 9 door Isa
Is het een praktijkgerichte opleiding?

De opleiding is best een praktijkgerichte opleiding. Elk studiejaar is opgedeeld in vier blokken, ook wel modules genoemd. Elke module hebben we een moduleproject waaruit bijna altijd een product moet komen. Dan mogen we dus lekker de werkplaats in. Daarnaast hebben we hoorcolleges maar ook werkcolleges. In die colleges werk je meestal in een groepje een praktische opdracht uit. Bijvoorbeeld wat de maximale inspanning is van een persoon tijdens fietsen. Ook werken we met een aantal computerprogramma’s.


Vraag 10 door Famke:
Hoe wist je dat deze studie bestond?

Ik was al een beetje geïnteresseerd in revalidatie. Uit mijn decaangesprek kwam dat ik het beste wat technisch, praktisch en biologisch kon gaan doen. Mijn decaan kwam toen met een foldertje over deze studie. Daarna ben ik eens gaan kijken op een open dag.


Vraag 11 door Wil:
Is de studie tijdrovend? Kun je er een baantje naast hebben?

Ik kan voor deze vraag natuurlijk niet voor iedereen spreken. Als je de colleges volgt en de te leren stof een beetje goed bijhoud, dan is de studie niet zo heel erg tijdrovend. Wel moet je bijna elke dag naar college, dus een hele dag werken zit er niet in. Misschien een paar keer een halve. Ikzelf houd in ieder geval genoeg tijd over voor een baantje en wat hobby’s.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk