/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Frank
School: Universiteit Leiden
Schooltype: WO
Studie: Geschiedenis

Vraag 1 door Merel:
Hoi Frank, is het een hele erge denk studie, of meer een doe studie of een leer studie?

Nou Merel, ik moet eerlijk zeggen dat het me best meevalt hoe theoretisch dit vak is. Ik dacht eerst ook dat het heel veel leren zou zijn en weinig doen, maar dat valt wel mee. Voor elk vak wat ik heb heb ik een hoorcollege en een werkgroep. Voor bijna elk vak moet je voor elke werkgroep opdrachten maken, en eens in de zoveel tijd moet je een werkstuk inleveren of een referaat houden. Uiteraard blijft Geschiedenis wel een theoretische studie, waarbij je wel veel moet leren, maar dat is eigenlijk bij elke academische studie het geval.


Vraag 2 door Ferdinand:
Waarom ben je geschiedenis gaan studeren?

Dit is mijn derde studie. Ik heb een jaar psychologie gedaan en een jaar Personeel & Arbeid (HBO), en bij allebei de studies heb ik gekeken of ik er later wat aan had. Het zijn allebei vrij brede studies, vandaar dat ik ze destijds gedaan heb. Maar ik had het na een jaar bij allebei wel gezien. Nu heb ik voor geschiedenis gekozen omdat het me altijd al erg interesseerde, en ik vond het ook een leuk vak op de middelbare school. Je zou kunnen zeggen dat ik met deze studie naar mijn gevoel heb geluisterd en niet zozeer heb gekeken wat ik er later mee kan worden.


Vraag 3 door Simone:
Gaan jullie ook op excursie, ik herinner mij een trip naar Xanten wat er erg leuk was.

Ja, er is jaarlijks een studiereis naar het buitenland. Vorig jaar was het geloof ik Praag, en dit jaar is de reis naar Madrid. Wat ik ervan heb gehoord zijn dat hele leuke reizen!


Vraag 4 door Anne-Jo:
Wat vind je moeilijk aan de studie geschiedenis?

Ik zou niet zeggen dat er iets moeilijks is aan geschiedenis. Het is wat dat betreft een makkelijke studie vergeleken met bijvoorbeeld economie of een beta-studie, omdat je niet te maken hebt met bijvoorbeeld formules die je moet toepassen. Alles staat al vast bij geschiedenis, je hoeft niks te toetsen, en het is in principe gewoon leren wat er verteld wordt en wat er in de boeken staat. Het enige wat er wellicht moeilijk aan is, is dat je aardig wat werk voor de werkgroepen moet verrichten, maar dat is maar net hoe moeilijk je het jezelf maakt.


Vraag 5 door Amber:
Was je altijd al goed in geschiedenis op school?

Ja, geschiedenis vond ik altijd een leuk vak, en als ik iets leuk vind kan ik me beter motiveren om te leren, dus je zou kunnen zeggen dat geschiedenis wel één van de betere vakken op de middelbare school was ja.


Vraag 6 door Martine:
Hmmmm geschiedenis. Tis een van mijn lievelings vakken, maar wat kan je in hemelsnaam met een studie geschiedenis doen (afgezien van voor de klas gaan staan verstoffen)?

Haha, ik zie al dat jij geen leraar wilt worden. Ik heb het mezelf ook afgevraagd wat ik ermee kan doen, maar zoals je al eerder kon lezen heb ik er met deze studie niet ontzettend op gelet. Als je puur kijkt naar het vak geschiedenis, zijn er inderdaad weinig andere keuzes dan geschiedenis leraar, maar je moet niet vergeten dat je tijdens de studie geschiedenis verschillende dingen leert. Je leert een manier van werken die bij alles in het leven makkelijk is, aangezien je veel werkstukken maakt en onderzoeken uitvoert. Je leert te spreken voor grote groepen omdat je veel referaten moet houden, en zo zijn er nog meer dingen te noemen die ervoor zorgen dat geschiedenis nog best aantrekkelijk maken.


Vraag 7 door Hinke:
Noem eens een paar vakken die je hebt?

Op dit moment heb ik vier vakken:

1. Vaderlandse geschiedenis: spreekt voor zich, de geschiedenis van ons kleine landje.
2. Algemene en sociale geschiedenis: De geschiedenis van europa, vanaf ongeveer de middeleeuwen tot de 18e/19e eeuw.
3. Oude Geschiedenis: De oorsprong van de beschaving, met veel nadruk op de griekse en romeinse geschiedenis.
4. Thema vak: Iedere werkgroep krijgt een ander thema, ik behandel op dit moment Amerika; het totstandkomen van het land, de wetten, de alegeme geschiedenis etc...

Volgend semester krijg ik bijvoorbeeld het vak Economische Geschiedenis erbij.


Vraag 8 door Brusten:
Is geschiedenis ook te doen op hbo-niveau?

Volgens mij is dat niet te doen op HBO niveau, alleen wel in combinatie met lerarenopleiding geloof ik, maar dat kan ik je eigenlijk niet met zekerheid kunnen zeggen. Ik zou zeggen, stuur een email naar bijvoorbeeld Hoge School Den Haag, of vraag het aan je decaan, die weten dat vast wel.


Vraag 9 door Marijne:
Wat wil jij er mee worden?

Op dit moment ben ik daar nog niet zo mee bezig. Ik weet wel dat ik geen leraar wilt worden, maar ik heb geleerd om niet te verwachten dat je na je studie automatisch in hetzelfde vakgebied als je studie terechtkomt. Ik zie wel waar ik terechtkomt, eerst dat diploma maar eens halen!


Vraag 10 door Joost:
Is het niet saai om je vier jaar lang op 1 onderwerp te concentreren?

Nee, vind ik niet. Juist het tegenovergestelde. In het begin van je studie wordt de geschiedenis heel breed, heel ‘oppervlakkig’ behandelt. Naarmate je verder komt in je studie, kan je je gaan specialiseren in de onderwerpen die jou het meest interesseren. En er is zoveel te bestuderen en te lezen, dat ik daar niet bang voor ben.


Vraag 11 door Carlijn:
Hoe bepaal je waar je een scriptie over gaat schrijven?

In de loop van de jaren ga je je steeds verder specialiseren. Stel dat je verder wilt met Oude Geschiedenis, dan ga je je daar steeds meer op focussen, en dan zal je uiteindelijk een keuze moeten maken. Maar dan heb je al zoveel geschiedenis erop zitten, dat ik denk dat het niet eens zo moeilijk is om een onderwerp voor je scriptie te vinden dat je ineteresseert. Dus je kiest je onderwerp uit de specialisatie die je hebt gekozen, in dit geval zou dat dus een onderwerpo uit de Oude Geschiedenis zijn.


Vraag 12 door Caleb:
Krijgen jullie ook kunstgeschiedenis? Dat vind ik nu namelijk het leukst.

Je kan kunstgeschiedenis zoiezo als bijvak kiezen in het eerste jaar. Hoe ver de specialisatie daarin gaat, weet ik eigenlijk niet. Ook is er geloof ik de mogelijkheid om de studie geschiedenis las Major/Minor te volgen. Dat houdt in dat je je hoofdstudie kiest (je Major), en dat je er een bijstudie (je Minor) bijkiest. De verhouding van studie zou dan 70% Major en 30% Minor zijn. Maar ik zou zeggen, vraag het even aan de universiteiten. Hier heb je de link voor de homepag van de Universiteit Leiden. http://www.leidenuniv.nl/let/



Vraag 13 door Arusha:
Als je archeoloog wilt worden moet je dan eerst geschiedenis doen?

Nee, je hoeft niet eerst geschiedenis te doen. Je kan meteen archeologie gaan studeren, maar geschiedenis is natuurlijk wel erg handig als je archeoloog wilt worden. Maar ik neem aan dat je bij de studie archeologie ook aardig wat geschiedenis krijgt. Hier is de link voor de afdeling archeologie, kan je even rondkijken: http://www.archeologie.leidenuniv.nl/index.php3?m=18&c=3

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk