/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Sarah
Leeftijd: 19
School: ROC Amsterdam
Schooltype: MBO
Studie: Brood & Banket

Keuzes maken voor de toekomst

Beslag en sierwerk, deze twee deelkwalificaties heeft Sarah nu op zak. Op naar de volgende fase van de opleiding, niveau 3. Mentor Michel en Sarah hebben het komende schooljaar inmiddels besproken. Blijft ze in de beroepsopleidende leerweg (BOL)? Of maakt ze de overstap naar de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)? In de BOL staan school en stage centraal. In de BBL werk je vier dagen per week en ga je één dag per week naar school om je theorie bij te spijkeren.

Talent
Michel ziet zijn leerlingen het liefst zo snel mogelijk overstappen naar de BBL. De bakkersbranche staat te springen om uitstekend opgeleid talent als Sarah. Bovendien is Michel van mening dat je het vak nergens zo goed leert als in de praktijk.

BOL
Dit is geen eenvoudige beslissing voor Sarah. Kiest ze voor de BBL, dan maakt ze de stap naar het echte werk. Dat betekent geld verdienen, maar ook afscheid nemen van de vertrouwde schoolomgeving. Daarom is het de BOL geworden, met stage lopen, werkervaring opdoen in het College Hotel en meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid in het themaonderwijs. Michel vindt het prima: ‘Sarah komt er hoe dan ook.’

Enerverend
Al met al was het een enerverend jaar. Het was het eerste schooljaar na het overlijden van haar vader. En Sarah moest een vrij zware operatie ondergaan, waardoor ze twee maanden niet mocht tillen en dus even uit de running was. In overleg met Michel werd het lesrooster aangepast. Sarah mocht haar stage bij banketbakkerij Blommestein tijdelijk onderbreken, zodat ze zich volledig kon toeleggen op het theoriegedeelte van haar deelkwalificaties.

Zomerschoonmaak
Inmiddels is de grote zomerschoonmaak begonnen op het ROC. Dat hoort ook bij het bakkersvak: je materialen schoonhouden en verzorgen. Zo vlak voor de zomervakantie wordt dan ook de hele school gesopt. Niet alleen Sarah en haar klasgenoten poetsen zich de blaren op de handen, ook mentor Michel en zijn collega’s doen mee aan de grote beurt.

Twee benen in de praktijk?

Ze stond de afgelopen maanden al met één been in de praktijk, tijdens haar stages bij banketbakkerij Blommestein en het Amsterdamse College Hotel. Toch heeft ze besloten om nog even de veiligheid van de school op te zoeken. Eigenlijk was ze al klaar voor het echte werk via de BBL – de beroepsbegeleidende leerweg – waarbij leerlingen het grootste deel van de schoolweek in een leerbedrijf aan de slag gaan. Dat vonden al haar stagebegeleiders én haar mentor Michel tenminste. Sarah zelf dacht daar dus anders over. Ze vindt dat ze een aantal goede redenen heeft om het komende jaar opnieuw veel tijd door te brengen op de afdeling Brood en Banket van het ROC.

‘Sarah kiest voor meer vrijheid, en vakanties’

De keuze tussen de BBL en de BOL leidde de afgelopen weken tot een onverwacht stevige discussie. Volgens mentor Michel was Sarah al lang klaar voor de BBL (de module met de meeste aandacht voor de praktijk in een leerbedrijf), maar Sarah dacht daar echt anders over. Achteraf heeft Michel natuurlijk respect voor de beslissing van zijn leerling: ‘Ze heeft er zelf heel goed over nagedacht. En dat is mooi. Eigenwijze leerlingen maken het onderwijs vaak de moeite waard. Ja, het afgelopen jaar is prima gegaan. De leerlingen hebben zich volledig ingezet voor hun leerdoelen.’

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk