/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Anna
School: Universiteit Utrecht
Schooltype: WO
Studie: Onderwijskunde

Vraag 1 door Stibbe:
Waar kun je allemaal terecht komen met deze studie?

Hoi Tibbe. Je kunt op heel veel verschillende plekken terecht komen. Je kunt bijvoorbeeld bij een schoolbegeleidingsdienst gaan werken, dan kun je scholen begeleiden als ze een nieuwe leermethode aan willen schaffen. Of je kunt in een bedrijf gaan werken en bedrijfsopleidingen ontwikkelen, bij een educatieve uitgeverij werken en er zijn ook genoeg mogelijkheden voor het maken van schoolbeleid. Dan denk je na over bijvoorbeeld het studiehuis, hoe dat eventueel anders en beter kan.


Vraag 2 door Isabel:
Hoi Anna, waar zou je straks zelf willen werken?

Dat weet ik eigenlijk nog niet zo goed. Ik heb twee grote dromen, eentje is dat ik in Zuid Afrika (of ergens anders in Afrika) ga helpen om het onderwijs daar te verbeteren, het andere is dat ik heel graag bij de televisie wil werken; programma’s bedenken voor Zappelin ofzo.
Maar zoals ik al zei, eigenlijk zijn er nog zoveel dingen die ik leuk vind. Als mijn twee dromen niet doorgaan, dan zijn er nog genoeg andere leuke dingen!


Vraag 3 door Mark:
Hoe wist je dat je deze studie wou gaan doen?

Ik heb hiervoor de Pabo gedaan, maar juf zijn vond ik niet leuk genoeg. Toen ben ik op zoek gegaan naar een studie die wel iets met onderwijs te maken had, maar niet direct iets met kinderen. En dat werd Onderwijskunde!


Vraag 4 door Sander:
Wat heb je hier eigenlijk voor gedaan?

Ik heb hiervoor dus de Pabo gedaan, toen een tijdje gewerkt als juf in Rotterdam. Meteen na de Pabo wist ik eigenlijk al dat ik wilde gaan doorstuderen, maar ik wilde tussendoor ook graag nog wat van de wereld zien. Daarom heb ik gewerkt, toen kon ik naar het buitenland en nu ben ik weer aan het studeren.


Vraag 5 door Geo:
Kun je Onderwijskunde gaan doen als je havo hebt?

Nee, dan moet je óf een VWO diploma hebben of een HBO, bijvoorbeeld de Pabo.


Vraag 6 door Mick:
Hoe ziet een dag van een student Onderwijskunde er uit?

Dat hangt een beetje van de dag af. Soms moet ik de hele dag naar de universiteit om lessen te volgen en aan opdrachten te werken, maar een andere dag ben ik thuis of aan het werk (bijbaantje).


Vraag 7 door Kloeke Klara:
Wat voor vakken heb je eigenlijk?

Heel veel verschillende! Ik zit nu in het derde jaar en dan mag je ook keuzevakken volgen. Ik heb nu net een keuzevak ‘Beleid en bestuur van onderwijs’ gevolgd in Amsterdam. Maar vaste vakken zijn onder andere; onderwijspsychologie, onderwijs en informatie- en communicatietechnologie, ontwerpen van leersituaties, onderwijskunde in de praktijk 1 en 2 en onderwijskundige veranderingsinterventies.


Vraag 8 door Mensje:
Is het een beetje hetzelfde als de Pabo?

Nee, het is heel anders! Met onderwijskunde ben je niet bezig met lesgeven, maar meer met het nadenken over hoe onderwijs er het beste uit kan zien. En dan niet alleen voor de basisschool maar ook voor het voortgezet onderwijs, het hoger onderwijs, volwassen onderwijs en bedrijfsopleidingen. Het is dus heel divers.


Vraag 9 door Matrix:
Wat vind jij het leukste aspect aan je studie?

Dat je er zo verschrikkelijk veel kanten mee op kan. Toen ik begon met studeren had ik wel een beetje in mijn hoofd wat ik ermee wilde, maar ondertussen heb ik alweer zoveel andere leuke ideeën opgedaan dat ik nu bijna niet meer kan kiezen.


Vraag 10 door Bob:
Is het nou echt zo dat je met deze studie Studieboeken kunt gaan maken?

Ja, dat kan ook. Onderwijs veranderd heel snel en de maatschappij ook. Daarom moeten studieboeken een lesmethodes ongeveer om de 6 jaar vervangen en aangepast worden (of zelfs helemaal opnieuw geschreven worden).


Vraag 11 door Gijs:
Vond jij leren altijd al heel erg leuk?

Nee, ik had er op de middelbare school een verschrikkelijke hekel aan zelfs! Ik vind het stom genoeg pas echt leuk sinds ik met onderwijskunde begonnen ben. Ik denk dat dat komt omdat ik hier zelf echt heel bewust voor gekozen heb, dit was niet iets wat ik moest.


Vraag 12 door Sylvie:
Als je Onderwijskunde doet, kom je dan ook voor de klas?

Niet op een basisschool, maar je kunt bijvoorbeeld wel lesgeven op de universiteit of op de Pabo. Maar het is niet echt dat je hiervoor leert. Je leert niet hoe je het beste een les in elkaar kan zetten of iets dergelijks, maar op de Pabo kun je bijvoorbeeld onderwijspsychologie geven.


Vraag 13 door Klaske:
Aan welke universiteit doe jij je studie en is het daar okay?

Ik studeer in Utrecht, aan de Universiteit Utrecht (!) en ik heb nog nooit spijt gehad van die keus. Het is best een kleine opleiding, waardoor je een leuk en makkelijk contact hebt met docenten en andere studenten. Bovendien vind ik de stad Utrecht ook heel erg gezellig, het is een echte studentenstad waar heel veel te doen is voor studenten.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk