Ervaringsverhaal
Naam: Merel Schooltype: HBO Studie: Theaterschool Specialisatie: Opleiding Productie Podiumkunsten
Vraag 1 door Bernadette (16):
Hoi Merel, wat voor soort vakken krijg je bij Podium Productie?
Het vakkenpakket is heel divers, de dagen zijn verdeelt in theorie (’s ochtends) en praktijk (’s middags). Er wordt onder andere les gegeven in theatergeschiedenis, beweging, productie-organisatie, effectieve communicatie, projectmanagement, belichting, geluid en kostuumgeschiedenis. Maar dit is slechts een kleine greep uit het aanbod. Het eerste jaar loop je ook een regieassistentie stage en help je bij het organiseren van een groot project of festival.
Vraag 2, door Bram (14):
Klopt het dat je later altijd in een theater komt te werken?
In principe wordt je opgeleid voor theatermedewerker. Alle onderdelen die in het theater voorkomen worden in de colleges behandeld. De praktijklessen gaan uit van theater. Uiteindelijk is het je eigen keuze waar je gaat solliciteren. Je kan ook bij een festival of bij de tv terecht komen, maar daar wordt niet vanuit gegaan.
Vraag 3, door Leandra (14):
Kun je op de theaterschool ook actrice worden?
De Theaterschool heeft verschillende opleidingen. Een van de opleidingen is de toneelschool. Als je wordt aangenomen op de toneelschool wordt je opgeleid tot acteur/actrice.
Vraag 4, door Naomi (15):
Wat voor opleidingen kun je nog meer doen op de Theaterschool?
De Theaterschool heeft de volgende opleidingen:
- Toneelschool, acteursopleiding
- Kleinkunstacademie
- Mime-opleiding
- Nationale balletacademie
- Moderne Theaterdans
- Jazz- en Musicaldans
- School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO)
- Docent Theaterdans
- Opleiding Theater Techniek (OTT)
Op de website staat nog meer informatie over alle opleidingen. www.the.ahk.nl
Vraag 5, door Leo (13):
Heb je veel les?
De Opleiding Productie Podiumkunsten (OPP) is een intensieve opleiding. Je hebt heel veel verschillende vakken en daardoor ook veel les. Je maakt lange dagen van negen tot vijf, maar het voordeel is dat je minder huiswerk krijgt vergeleken met andere studies. Dit komt doordat je veel vakken niet uit een boek leert maar in de praktijk. Bij het vak belichting bijvoorbeeld kijk je naar de verschillende lampen en leer je hoe je deze moet inhangen en aansluiten.
Vraag 6, door Eefje (15):
Hallo Merel, ik vroeg mij af of je goed toneel moet kunnen spelen als
je jouw school wilt gaan doen. En hoe zit het eigenlijk met de
toelating?
Voor de opleiding Productie hoef je geen getalenteerd toneelspeler te zijn. Wel is het erg handig als je al wat van theater af weet. Het belangrijkste is dat je theater heel erg leuk vindt en er graag alles van af wil weten. De toelating gaat via een selectieprocedure. Daarin wordt onderzocht of je beschikt over de gewenste kwaliteiten, artistiek inzicht hebt, gecombineerd met organisatorische en zakelijke kwaliteiten. Onderdelen zijn een aantal opdrachten en een selectiegesprek.
Vraag 7, door Shania (14):
Ga jij zelf vaak naar toneelstukken en is dat belangrijk voor je
studie?
Ik probeer elke week naar een theatervoorstelling te gaan. Dat varieert van dans, toneel, cabaret tot musical. Het bezoeken van voorstellingen helpt je om beter te leren kijken naar theater en om er achter te komen waar je zelf graag zou willen werken. In het begin van mijn opleiding vond ik elke week naar het theater best veel. Maar in Amsterdam zijn er ontzettend veel theaters en dus heel veel voorstellingen. Ook op de Theaterschool worden veel voorstellingen door studenten gemaakt.
Vraag 8, door Sharon (16):
Wat vind je het leukst aan je opleiding en wat het stomst?
Het leukst van mijn opleiding vind ik de praktijkvakken. Het is erg moeilijk om een onderdeel te noemen, omdat ik veel vakken leuk vind. Het stage lopen bij een productie als regieassistent vond ik erg leuk. Je werkt samen met een paar acteurs naar een voorstelling toe werkt, heel spannend allemaal.
Vraag 9, door Youssef (15):
Heb je veel proefwerken en moet je veel leren?
Na zeven weken les volgt er een tentamen week. Niet in elk vak doe je schriftelijk tentamen; soms moet je ook een soort werkstuk inleveren of een onderzoek doen. Vergeleken met andere studies hoef je niet heel veel boeken te lezen of hard te studeren :)
Vraag 10, door Bianca (14):
Ik doe Mavo en ik wil eigenlijk iets gaan doen met theater; kan ik jou
opleiding gaan doen of weet je iets anders?
Voor alle opleidingen op de Theaterschool heb je minimaal Havo nodig. Je zou eens kunnen informeren bij je decaan of er op MBO niveau ook mogelijkheden zijn. Het ROC heeft bijvoorbeeld een MBO opleiding voor o.a. het organiseren van evenementen.
Vraag 11, door Hoeda (14):
Hebben jullie ook les in een echt theater?
De Theaterschool heeft zelf twee theaterzalen waarin ook lesgegeven wordt. Daarnaast gaan we vaak op bezoek bij theaters als de Stadsschouwburg, het Muziektheater, Circustheater, Carré. Daar krijgen we dan een rondleiding en uitleg over de theatergeschiedenis, de technische mogelijkheden, decor, kap & grime, kostuums etc. Erg leuk!
Vraag 12, door Rozemarijn (15):
Wou je altijd al iets met theater doen?
Ja, ik vond theater altijd leuk. Vroeger was ik al veel bezig met dansen (klassiek ballet, jazz, hiphop, tap) en toneelspelen. De verkleedkist vond ik geweldig en dan typetjes nadoen voor de spiegel. Eigenlijk was het mijn wens om ooit professioneel op het toneel te staan. Nu heb ik er voor gekozen om naast, voor en achter het toneel te staan om er voor te zorgen dat alles goed verloopt. Het leuke is dat ik nu alle kanten op kan met theater, mijn droom gaat dus toch een beetje uitkomen.
Vraag 13, door Bastiaan (17):
Wat is eigenlijk het verschil tussen de theaterschool en de
toneelschool?
De Theaterschool is eigenlijk de naam voor alle theater- en dansopleidingen die ik hierboven reeds noemde. De Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie leidt op tot acteur. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|