/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Kriska
School: ROC Drenthe college
Schooltype: MBO
Studie: SPW
Niveau: 4

Vraag 1 door Karim:
Waar kom je te werken met SPW?

Hallo Karim, SPW is erg breed en heeft ook verschillende differentiaties (richtingen). Je kunt werken in een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Maar ook met ouderen in een verzorgingstehuis of met verstandelijk gehandicapten op hun woongroep. De meeste plekken waar mensen zijn, zijn geschikt voor SPW’ers.


Vraag 2 door Sandy:
Is niveau 4 veel moeilijker dan niveau 3?

Hey Sandy, omdat ik niveau 4 gedaan heb, kan het niet vergelijken. Met mijn mavo diploma, vond ik niveau 4 niet moeilijk. Je moet op tijd beginnen met verslagen schrijven en op tijd beginnen met leren voor de toetsen, en als je dat doet, ben je al een heel eind op weg. Bij niveau 3 heb je andere toelatingseisen dan bij niveau 4. Daar aan kun je ook de moeilijkheidsgraad al zien.


Vraag 3 door Max:
Waar studeer jij, zijn daar ook open dagen?

Hallo Max, ik heb de SPW gedaan op het ROC (regionaal opleiding centrum), het Drenthe College in Assen. Ondertussen bestaat deze school niet meer, maar is het samengevoegd op het Cicero in Assen. Deze school heeft zeker open dagen, maar pas in januari weer. Vraag anders bij jou in de buurt op een ROC wanneer die open dagen heeft.


Vraag 4 door Eva:
Welk niveau doe jij en waarom?

Hoi Eva, ik heb niveau 4 gedaan omdat ik later graag door wilde leren naar het HBO. Met een niveau 4 diploma kan ik alle HBO opleidingen gaan volgen. Met een niveau 3 diploma, differentiatie basisonderwijs, kun je naar de PABO. Ook omdat ik niveau 4 niet moeilijk vond, heb ik er voor gekozen om niveau 4 te doen. En de laatste reden was omdat de differentiaties van niveau 4 me meer aanspraken. Dat zijn namelijk activiteitenbegeleiding en woonbegeleiding. Uiteindelijk ben ik activiteitenbegeleidster geworden.


Vraag 5 door Michel:
Wat is activiteitenbegeleiding precies? Ik neem aan dat je niet alleen toezicht houdt op knip- en plakwerk?

Hi Michel., hahaha, nee. Niet alleen knip- en plakwerk. Als je op een kinderdagverblijf werkt, doe je dat natuurlijk wel! Maar activiteitenbegeleiding is niet alleen knutselen. Ik heb zelf stage gelopen op een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Zij werkten daar op de instelling en mijn taak was hen begeleiden bij hun werkzaamheden. Zoals koffie zetten en tafel dekken. Ik zette zelf geen koffie en dekte zelf geen tafel, maar begeleide hen daarin. Stapje voor stapje ging ik met hen die handeling door.


Vraag 6 door Suus:
Kun je SPW ook op hbo-niveau doen?

Hallo Suus, nee, SPW is niet op HBO niveau. Dan is het SPH. Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Daar weet ik vrij weinig van af, omdat ik dat zelf niet gedaan heb. Wil je meer informatie, kijk dan op een site van een hogeschool of op www.gobnet.nl. Daar kun je mensen vinden die SPH gedaan hebben. Je kunt dan een beeld krijgen van de opleiding en je kunt deze mensen ook mailen met vragen. Gobnet geldt trouwens voor alle beroepen in de zorg.


Vraag 7 door Syrian:
Geef me drie goeie redenen waarom ik SPW moet doen

Hey Syrian, dat is een goede vraag!
1. Je leert heel veel over andere mensen, maar je leert jezelf ook goed kennen.
2. Je hebt uiteindelijk een diploma op zak, waar je heel veel kanten mee op kunt.
3. Vind je SPW uiteindelijk niks, maar heb je wel je diploma gehaald, kun je altijd nog doorstuderen.


Vraag 8 door Maaike:
Wat is het verschil met SPH?

Hallo Maaike, SPH is een HBO opleiding. Deze opleiding leert jou iets anders, dan SPW. Omdat je als HBO op een ander niveau moet functioneren, dan als MBO’er. MBO’ers doen vaak het uitvoerende werk, zij staan met de mensen in contact. HBO’ers bedenken vaak dingen en geven het dan uit handen aan de MBO’ers.


Vraag 9 door Felien:
Wat leer je?

Hey Felien, je leert heel veel! Je leert veel over andere mensen. Over alle doelgroepen moet je dingen weten, omdat je met hen allemaal kunt werken. Zoals kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en gehandicapten. Daarnaast word er ook veel aandacht besteed aan je eigen ontwikkeling. Je moet jezelf namelijk wel eerst goed kennen voordat je andere mensen kunt begeleiden. Een vriendin van mij kwam in het begin van SPW heel stil binnen, ze zei nooit wat. Maar aan het einde van SPW was ze heel actief en spontaan. Door de SPW heeft ze zich zelf leren kennen en geleerd dat ze de moeite waard is. En daardoor werd ze opener. Dat is ontzettend leuk om te zien. Je krijgt vakken zoals agogiek, Nederlands, ontwikkelingsleer en EHBO. Maar ook drama, muziek en beeldende vormen. Uiteindelijk word je opgeleid tot een zelfstandig persoon die andere mensen in hun processen kan helpen. Die processen verschillen per doelgroep.


Vraag 10 door Bob:
Hoe zijn de stages? Kun je daar dan ook blijven werken?

Hi Bob, op mijn school moest je de stages zelf regelen. Over het algemeen zijn de stages heel erg leuk en leerzaam! Tijdens mijn opleiding heb ik op 3 verschillende plekken stage gelopen. Bij mijn laatste stage plek, heb ik nu een baan. Dat is echt super! Want als stagiaire leer je heel veel en als je dan klaar bent met je stage en met school en je krijgt een baan, hoef je niets meer te leren. En dat is voor een instelling ook erg fijn! De stages zijn wel vermoeiend. Het zijn vaak lange dagen en je moet daarnaast ook verslagen schrijven. Maar het is wel heel erg leuk. En een mooie test om te zien of je een echte SPW’er bent of niet.


Vraag 11 door Elina:
Als je sociaal pedagogisch werk studeert, wat kan je dan later allemaal doen en wat is het verschil met een gewoon pedagoog? Kan je dan bijvoorbeeld ook als opvoedster in een opvangtehuis of in een internaat werken?

Hallo Elina, als SPW’er kun je op heel veel plekken terecht komen. Als je SPW woonbegeleiding doet op niveau 4, kun je in een opvanghuis of internaat werken. Een pedagoog is een HBO opleiding. SPW is een MBO opleiding, dat is het grote verschil. Als je niveau 4 doet, kun je na de SPW altijd doorstromen naar een HBO opleiding. Als je dat leuk vind en graag wilt.


Vraag 12 door Charlot:
ik wil graag woonbegeleider jeugd worden en wij moeten voor school een werkstuk maken over je beroep dat je graag wilt worden en je moet ook de vraag beantwoorden hoe een dag van een woonbegleider jeugd eruit ziet van uur tot uur weet jij dat misschien ?

Hey Charlot, ik ben geen woonbegeleider jeugd, maar wel woonbegeleider verstandelijk gehandicapten. Ik denk dat het qua dagindeling niet veel uitmaakt. Ik beschrijf mijn dag wel. Als je dan nog specifiekere vragen hebt, zou ik eens op www.gobnet.nl gaan kijken. Daar staan vast en zeker mensen die wel woonbegeleider jeugd hebben gedaan. Je kunt hen dan mailen.

Om 7.00 uur worden de bewoners gewekt. Ik ben dan al ongeveer een half uur op. Degenen die hulp nodig hebben bij het aankleden, kleed ik aan. De rest wordt om half 8 bij de ontbijttafel verwacht. Om 8 uur zijn we klaar met het ontbijt en dan gaat iedereen weer naar zijn/ haar kamer. Daar kunnen ze tandenpoetsen en even iets voor zichzelf doen voordat de taxi hen komt halen.

Rond half 9 komt de taxi en brengt de bewoners naar hun school of werk. Als begeleider zit je taak er dan nog niet op. Er moeten overdracht geschreven worden (wat is er die dag allemaal gebeurd, dat is voor de andere collegae.) en rapportage (hoe ging het met die bewoner). Daarnaast moet de ontbijttafel worden opgeruimd, de was worden gedraaid en het huis moet worden opgeruimd.

Om 11 uur ben ik vrij en dan is het huis tot 3 uur ’s middags leeg.
Als ik om 3 uur moet beginnen, dan lees ik eerst de overdracht en de rapportages. Daarna ga ik kijken wat we gaan eten en welke voorbereidingen ik daarvoor moet treffen. Rond half 4 komen de bewoners thuis en gaan we een kopje thee drinken. Rond half 5 gaan de bewoners iets voor henzelf doen om even bij te komen van de lange dag. Dan heb ik de tijd om eten te koken en tafel te dekken.
Rond half 6 gaan we eten en na het eten, heb ik even pauze. De bewoners gaan dan tv kijken, buiten zitten of muziek luisteren.

Vanaf 7 uur wordt er gedouched. De bewoners die hulp nodig hebben, die help ik, de rest kan het zelfstandig. Na het douchen mogen ze in de pyjama nog even een kopje thee drinken en tv kijken. Vanaf half 9 gaan ze naar bed. Vanaf een uur of 10 ligt iedereen te slapen. Dan begin ik met opruimen en de tafel te dekken voor de volgende ochtend. Tussendoor smeer ik brood voor naar school of werk en schrijf ik alvast de overdracht en rapportages.

Daarna ga ik slapen en gaat om half 7 de wekker.
Als je werkt op een woongroep, dan werk je in wisselende diensten. Je hebt ochtend,- middag,- avond,- slaap, - en dagdiensten. Heel vaak sta je met 2 personen op de groep. Dat is wel zo handig, en erg gezellig!

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk