Ervaringsverhaal
Naam: Jan Willem Schooltype: WO Studie: Geneeskunde Specialisatie: Gynaecologie
Vraag 1 door Sydney:
Hoe word je gynaecoloog? Wat is de route zeg maar?
Beste Sydney, om gynaecoloog te worden moet je eerst de opleiding geneeskunde hebben afgerond. Nadat je dat hebt gedaan ben je zogenaamd ‘basisarts’. Als je hierna gynaecoloog wilt worden, moet je je verder specialiseren. Als gynaecoloog ben je namelijk een specialist, dat wil zeggen, je bent arts, maar gericht op een bepaald gebied van de mens, in ons geval de vrouwenziektes. Om de opleiding tot gynaecoloog te kunnen beginnen, moet je eerst solliciteren voor een opleidingsplek gynaecologie. Zodra je weet dat je kunt beginnen, staat je een periode van zes jaar opleiding te wachten. In deze zes jaar werk je als Assistent Gynaecologie In Opleiding, wij noemen dat ook wel AGIO. De zes jaar kun je verdelen in drie stukken, de belangrijkste onderdelen van de gynaecologie: de voortplantingsgeneeskunde, waarin je mensen helpt die moeilijk zwanger kunnen worden, de verloskunde, waarin je vrouwen begeleid die zwanger zijn, en tot slot de gynaecologie, waarin je vrouwen helpt met ziektes aan het vrouwelijk voortplantings orgaan, denk maar aan vleesbomen, aan baarmoederkanker of overgangsproblemen. Na deze zes jaar heb je zelf leren opereren, moeilijke bevallingen leren doen en weet je alles van het vak. Vanaf dit moment ben je gynaecoloog.
Vraag 2 door Valerie:
Waarom wil je dit worden?
Valerie, bedankt voor je vraag. Ik ben pas tot het besluit gekomen om gynaecoloog te worden toen ik mijn co-schap (stage) gynaecologie deed. Ik merkte toen dat je als gynaecoloog veel contact hebt met je patiënten. Zo zie je een zwangere vrouw meer dan 5 keer tijdens haar zwangerschap, en ben je nauw betrokken bij de bevalling. Of als iemand baarmoederkanker heeft, begeleid je haar vanaf het moment dat je de ziekte ontdekt tot en met de operatie en de nazorg.
Daarnaast is het vak gynaecoloog een heel dankbaar vak. Denk maar eens aan al die keren dat je een vrouw helpt bij de bevalling of een paar helpt zwanger te worden! Dat zijn toch heel belangrijke momenten in iemands leven, waarin een gynaecoloog een grote rol kan spelen. Ik denk dat het ook het vak is waar de meeste taart wordt gegeten!
Vraag 3 door Paula:
Heb je zelf ook kinderen?
Ja, ik heb twee mooie dochters. Janneke is bijna drie en Floor wordt deze week een jaar. Het was voor mij een heel bijzondere ervaring om als vader bij een bevalling te staan en niet als gynaecoloog in opleiding. En ook al heb je vele kinderen op de wereld zien komen, bij je eigen kinderen moet je dan toch echt wel een traantje laten.
Vraag 4 door Roderick:
Hoe leer je om te gaan met moeilijke situaties?
Omgaan met moeilijke situaties kun je heel moeilijk uit de boeken leren. In de studie geneeskunde hebben we wel veel gesprekstechnieken geoefend met video opnames. Daarvan heb ik veel geleerd. Hoe vertel je iemand dat hij dood gaat of ernstig ziek is?
Uit de praktijk leer je veel meer. Voor mezelf probeer ik me zoveel mogelijk in te leven. Hoe zou ik het voelen en hoe zou ik het doen? Vanuit dat oogpunt kan ik dan weer verder.
Ook zijn er situaties waarin iets mis gaat. Dan probeer ik zo rustig mogelijk te blijven en alles nog eens op een rijtje te zetten. Het belangrijkste is dat als je denkt dat je iets niet kan, je op tijd iemand, die het wel kan, erbij haalt en niet probeert het toch zelf te doen. Zo voorkom ik voor mezelf een hoop probleem situaties.
Vraag 5 door Ernst-Jan:
Wat doet een gynaecoloog allemaal?
Het vak gynaecologie is heel breed. Zoals ik Sydney al antwoordde bestaat het vak uit drie hoofd onderdelen: de voortplantingsgeneeskunde (IVF behandelingen etc.), de verloskunde (zwangerschapscontroles, bevallingen) en de gynaecologie (baarmoederkanker, vleesbomen).
Verder doet een gynaecoloog zoveel mogelijk alles zelf. Je voert gesprekken met patiënten, je maakt echo’s en als je dan wat ziet, mag je iemand ook zelf opereren. Ik zeg wel eens dat een gynaecoloog wat heeft van een combinatie van een huisarts, een internist en een chirurg.
Vraag 6 door Karsten:
Is de opleiding lastig?
De opleiding tot gynaecoloog is vooral een zware opleiding. Je werkt ongeveer 50 tot 60 uur in de week, waarvan een groot deel in de avonden, nachten en weekenden. Je doet ongeveer 30% diensten en bent 70% bezig met je opleiding. Een paar keer per jaar ga je naar cursussen en congressen om nieuwe dingen te leren. Voor de rest ben je bezig in het ziekenhuis op de polikliniek, op de afdeling gynaecologie of op de operatie kamer. Daar is altijd wel iemand aanwezig die je kan helpen. Het is eerder een zware opleiding dan een lastige opleiding.
Vraag 7 door Fred:
Hoe lang duurt de opleiding?
De opleiding duurt in totaal zes jaar (zie vraag 1). Hiervan werk je 1,5 jaar in een kleiner ziekenhuis (perifeer), 3 jaar in een academisch ziekenhuis en tot slot nog een keer 1,5 jaar in een perifeer ziekenhuis.
Vraag 8 door Irma:
Moet je eerst basisarts worden?
Ja inderdaad, je kunt pas met je specialisatie tot gynaecoloog beginnen als je klaar bent met je opleiding geneeskunde, en dus basisarts bent geworden.
Vraag 9 door Pauline:
Werk je ook al en zo ja waar?
Ik werk op dit moment in het AMC in Amsterdam, waar ik nu een paar jaar bezig met een onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen. Vanaf volgend jaar april ga ik weer verder met de opleiding.
Vraag 10 door Victor:
Doen er meer jongens of meisjes de opleiding?
De opleiding tot gynaecologie wordt op dit moment door veel meer vrouwen gevolgd dan mannen. In het AMC ligt de verhouding bijna op 85% vrouwen. Vroeger was dat heel anders, toen had je bijna alleen maar mannelijke gynaecologen. Dat zie je nu nog terug aan de oudere gynaecologen, die zijn allemaal man. Waardoor dat komt? Ik weet het niet. Ik zou het liefst een gelijke verdeling man-vrouw hebben. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|