Ervaringsverhaal
Naam: Mark School: Hogeschool Zuyd Schooltype: HBO Studie: Food & Business
Vraag 1 door Barry:
Moet je zelf ook van lekker eten houden?
Hoi Barry, het is geen must om van lekker eten te houden. Maar het kan wel een
voordeel zijn, want als je na de opleiding voor de richting productontwikkeling
kiest bijvoorbeeld, dan komt het vaker voor dat je (nieuwe) producten mag proeven.
Daarnaast is het natuurlijk handig om veel van eten af te weten en weet hoe het allemaal
smaakt.
Vraag 2 door Rein:
Op welk niveau is jou opleiding?
De opleiding Food & Business is een HBO opleiding die onder andere te volgen is op de
Hogeschool Zuyd te Sittard. Je wordt er opgeleidt als de toekomstige Foodmarketeer,
dit is een verzamelnaam voor alle beroepen/ functies die je later kan uitoefenen. Als
je klaar bent met de opleiding mag je jezelf Bachelor in Commerce noemen.
Vraag 3 door Katinka:
Wat houdt jouw opleiding nou eigenlijk precies in?
De opleiding Food & business is een commerciële opleiding waar marketing, management
en de voeding centraal staan. We worden voor alle mogelijke management- en staffuncties
in de commerciële foodbranche opgeleidt en kunnen dan gaan werken voor de maker van de
ingrediënten voor product, de fabrikant van een product tot aan de supermarkten waar
het product in de winkel komt te liggen. Mocht je nog meer willen weten over de
opleiding inhoudelijk, dan verwijs ik je door naar www.foodandbusiness.nl
Vraag 4 door Jasminka:
Wat voor vakken krijg je allemaal?
We krijgen een aantal vakken die op verschillende manier aan ons worden gegeven. Als
eerste hebben we ons hoofdvak genaamd PGO, dat staat voor Probleem Gestuurd Onderwijs.
Bij deze lessen zit je met een groepje mensen en een docent bij elkaar en krijg je een
probleem/casus aangereikt over een bepaald onderwerp, daarover gaan we discussiëren en
stellen we samen leerdoelen vast die we moeten opzoeken in boeken en op het internet
bijvoorbeeld. In de les erna worden dan besproken wat we gevonden hebben.Verder hebben
we het vak Project, hierbij wordt de theorie van het PGO in kleine groepjes in de
praktijk toepassen. We krijgen dan bijvoorbeeld de opdracht: “ontwikkel een nieuw
ijsje” of “onderzoek of de consument een nieuw pastagerecht wel lekker vinden”. Ook
hebben we theoretische vakken als economie en chemie en de meer praktische vakken als
managementvaardigheden, communicatie, voedingspracticum, sensorisch onderzoek en product
kwaliteitspracticum.
Vraag 5 door Rik:
Ik wil later graag een eigen restaurant beginnen, is deze opleiding dan wat voor mij?
Helaas Rik, als je een eigen restaurant wilt beginnen, dan is deze opleiding niet de
beste keuze voor jou, maar dan kan je eens gaan informeren waar bij jou in de buurt
ergens een Horecaschool ligt. Deze hebben namelijk een meer passende opleiding voor jou.
Vraag 6 door Jeroen:
Wat is de link tussen eten en business nou eigenlijk precies?
Als je iets van eten wilt verkopen, dan verkoopt een product zich niet vanzelf. Je
moet het product zien aan te prijzen en te verkopen aan andere bedrijven en aan
consumenten. Om dit te kunnen doen, moet je een beetje weten hoe je iets aanprijst
(marketing) en hoe je een prijs voor een product bepaald (economie). Deze 2 punten
vormen met nog wat andere puntjes het business gedeelte, die het mogelijk maken om al
het eten wat je in de supermarkt ziet “aan de man” te brengen.
Vraag 7 door Cor:
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
De reden dat ik de opleiding Food & Business ben gaan volgen is dat ik na mijn MBO
diploma (Horecamanagement) door wilde leren en wilde gaan werken in de voedingsindustrie.
Ik heb gekozen voor de opleiding omdat deze het meeste in de buurt lag van mijn
toekomstplannen en dat was om in de voedingsindustrie te gaan werken en het liefste
iets met productontwikkeling en kwaliteit van producten te gaan doen.
Vraag 8 door Vincent:
Hoeveel jaar duurt je opleiding, en hoe zien die jaren er grofweg uit?
De Food & Business opleiding is een 4 jarige opleiding. Zowel het 1ste als het 2de
jaar zijn verdeeld in elk vier blokken van ongeveer negen weken. In het 3de jaar heb
je eerst een half jaar de oriënterende stage en de tweede helft heb je weer les. In
het 4de jaar krijg je eerst een half jaar les en het laatste halve jaar ben je bezig
met de afstudeerstage. Ik ben zelf nu bezig met de oriënterende stage en loop nu stage
bij een bedrijf die flesjes en blikjes afvult met o.a. bier en energydrinks.
Vraag 9 door Trudy:
Wat kan jij later worden met deze studie?
Als je klaar bent met de opleiding, ben je voor diverse functies je in de voedingsbranche
opgeleidt. Je kan dan eigenlijk werken vanaf het ‘koetje tot het toetje’ oftewel, vanaf
de grondstof voor een product tot aan de consument kan je met je diploma aan de slag.
De functie die je kan uitoefenen zijn:
- Productmanager
- Productontwikkelaar
- Inkoop en verkoop manager
- Accountmanager
- Klantenmanager
- Kwaliteitsmanager
- Retail manager
Voor meer info over de functies verwijs ik je door naar onze website
http://www.foodandbusiness.nl waar ze allemaal duidelijk staan uitgelegd.
Vraag 10 door Carla:
Als je stage moet lopen, in wat voor soort bedrijven/plaatsen is dat dan?
Zoals ik bij vraag 8 al vertelde moeten we 2 keer stage lopen en die loop je bij 2
verschillende bedrijven. Je mag in principe bij alle bedrijven stage lopen die te maken
hebben met voeding. Denk hierbij aan fabrikanten (Mars, Brandbier, Calvé), Groothandels
(Sligro, Makro), Supermarktketens (AH, C1000, Sperwer), adviesbureau’s, afvulbedrijven,
tussenhandelaren van grondstoffen en producten.
Vraag 11 door Sam:
Vind je de opleiding leuk en interessant, of had je er meer van verwacht?
Het leuke aan deze opleiding is dat je niet alleen theorie lessen krijgt en volgt,
maar dat de behandelde stof ook terugkomt in o.a. de projecten en dat we ook op
excursie naar bedrijven gaan om ze zien hoe iets in de praktijk te werk gaat. Iets
anders wat ik een pluspunt van de opleiding vond en vind is dat het een brede opleiding
is waar je niet voor 1 specifieke functie wordt opgeleidt, maar dat je meerdere kanten
later opkan met je diploma. Een voordeel was dat, voordat ik aan de opleiding begon,
ik een dagje met een klas kon meedraaien en een goeie indruk kon krijgen over wat de
opleiding inhield. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|