|
Ervaringsverhaal
Naam: Elles Schooltype: HBO Studie: Personeel en Arbeid
Vraag 1 door Tom:
Waarom heet je studie precies ‘personeel en arbeid’?
De eerste vraag en meteen al een goede. Eigenlijk is het heel makkelijk. Je leert tijdens deze studie om deze twee woorden; personeel en arbeid, zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Dit kan op veel manieren, maar uiteindelijk komt het er allemaal op neer dat je je altijd bezighoudt met mensen, hun werk en de organisaties waarin zij werkzaam zijn.
Vraag 2 door William:
Waarom ben je dit gaan studeren?
Ik ben dit gaan studeren omdat ik met deze studie heel goed de zakelijke kant met de sociale kant kan combineren. Je werkt met mensen, maar staat vaak ook middenin het bedrijfsleven. Ook ben ik niet zo heel goed in economische vakken. Daar ligt bij deze opleiding ook niet de nadruk op. Een sociale opleiding zoals Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Maatschappelijk Werk, vond ik weer te ‘sociaal’. Juist de combinatie trekt mij erg aan.
Vraag 3 door Suusje:
Wat kan ik later worden met deze studie?
Goede vraag Suusje. Het is vaak moeilijk om je voor te stellen wat je er later mee kunt doen. Je kunt met Personeel en Arbeid verschillende kanten op. Over het algemeen komen studenten van Personeel en Arbeid terecht als loopbaanadviseur, personeelsfunctionaris, adviseur werk en inkomen, intercedent op een uitzendbureau, arbeidsdekundige, decaan, organisatieadviseur, opleidingsadviseur of bij een werving en selectiebureau.
Vraag 4 door Robin:
Bij wat voor bedrijf kun je stage gaan lopen? En in welk jaar is de stage?
De opleiding welke ik volg is zeer praktijkgericht. Dit verschilt wel per school. Mij spreekt de praktijk erg aan, omdat je daar veel ervaring mee opdoet. Ook leer je op deze manier al vroeg of de studie iets voor je is.
Al in het eerste jaar loop je zes uur in de week stage. Het aantal uren stage bereid je elk studiejaar uit. Het eerste jaar worden er vrijwel geen eisen gesteld aan je stage. Het mag zelfs je bijbaantje in de supermarkt zijn! Als je maar collega’s en een leidinggevende hebt. Vanaf het tweede jaar ga je gericht op het gebied van Personeel en Arbeid stage lopen. Veel studenten komen dan bij een uitzendbureau, personeelsafdeling van een organisatie, decanaat of een loopbaanadviesbureau terecht. Mijn school kent een praktijkbureau. Hier zetten bedrijven een vacature uit als ze een stagiaire zoeken. Mijn ervaring is dat dit goed werkt. Zo ben ik aan al mijn stages gekomen. Nu loop ik stage bij een personeelsafdeling van DAF Trucks in Eindhoven.
Vraag 5 door Marjolein:
Wat voor vakken krijg je allemaal?
De opleiding biedt geen specifieke vakken meer, maar taakgericht onderwijs. Dat is wel even wennen als je van de Havo of Vwo afkomt. Maar je werkt dan aan bepaalde opdrachten die we leertaken noemen. Hoe verder je komt in de opleiding, des te meer mogelijkheid krijg je om je eigen studieprogramma samen te stellen met voor jou interessante onderwerpen. Wel kent de opleiding vier werkterreinen binnen Personeel en Arbeid. Hierin kun je je in een later stadium ook in specialiseren. De werkterreinen zijn:
- Arbeid en Gezonheid
- Loopbaanontwikkeling en coaching
- Personeelsmanagement en organisatieadvisering
- Toegang tot de arbeidsmarkt en bijzondere groep
Vraag 6 door Mickey:
Ik doe nu VWO. Welke vakken zou ik goed in moeten zijn om personeel en arbeid te kunnen gaan studeren?
In principe ben je met elk profiel toelaatbaar bij de opleiding. Zelf denk ik dat de vakken in de profielen cultuur & maatschappij en economie & maatschappij het beste aansluiten bij de opleiding Personeel en Arbeid.
Vraag 7 door Tim:
Hoe lang duurt je opleiding, en waar kan je het allemaal studeren?
De opleiding duurt vier jaar. Het eerste jaar is zoals gebruikelijk een propedeuse jaar. Hierna begint de hoofdfase van de opleiding. Waar kan je het allemaal gaan studeren? Op veel plaatsen in Nederland. Zelf studeer ik in Eindhoven. Vrijwel alle hogescholen in Nederland bieden deze opleiding aan.
Vraag 8 door Anton:
Weet je of er op het moment veel werk te vinden is als je klaar bent met deze studie?
Dit blijft natuurlijk altijd een gok. Maar in principe is het vraag en aanbod van mensen en werk nooit optimaal op elkaar afgestemd, dus ik verwacht dat er altijd wel werk in het vakgebied te vinden is. Alleen ligt de nadruk van de richting ergens anders op.
Vraag 9 door Ludo:
Wat vind je zo leuk aan je studie? Of vind je het niet leuk?
Ik vind het zeker wel een leuke opleiding, anders had ik het niet zo lang volgehouden! Het leukste aan de studie vind ik de leerzame stages en de combinatie tussen de zakelijke en sociale kant, zoals ik ook al bij vraag 2 vertelde. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik alles leuk vind. Ik vind het minder leuk dat ik door het toenemende aantal uren stage steeds minder op school zit. Ik ben namelijk derdejaars en loop drie hele dagen in de week stage en ga twee dagen in de week naar school. Soms vind ik het dan jammer dat ik mijn studiegenootjes niet zo vaak zie.
Vraag 10 door Merel:
Wat zijn studies die een beetje op deze studie lijken?
Moeilijke vraag. Personeel en Arbeid valt moeilijk ergens anders onder te delen. Hij hoort niet echt bij de economische opleidingen, maar ook niet bij de sociale opleidingen. Dat ligt eraan welke richting je op wilt. Als je echt meer met mensen wilt werken, dan kom je al snel terecht bij Sociaal Pedagogisch Hulpverlening of Pedagogiek. Ligt economie je toch wat meer? Dan kan je beter op zoek gaan naar een studie binnen de HEAO. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|