|
Ervaringsverhaal
Naam: Martijn School: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Schooltype: HBO Studie: Digital Media Design Specialisatie: Gamedesign and Development
Vraag 1 door Mascha:
Moet je goed zijn met computers voor deze studie? Op welke manier gebruik je ze in je studie? Leer je bijvoorbeeld ook programmeren?
Digital Media Design (DMD) is geen technische studie en je hoeft dus ook niet super handig te zijn met computers. Wel gebruik je de computer veel als gereedschap voor het maken van je projecten, dingen als digitale beeld bewerking (photoshop) en het maken van animaties (bijv. flash). Je krijgt les in deze programma’s maar eigenlijk leer je ze pas echt gebruiken als je ze inzet om je projecten te maken. Spelenderwijs leren dus :p
Ook worden er een paar programmer vakjes gegeven, maar deze zijn heel basis en niet moeilijk. Wil je verder gaan met programmeren dat wordt daarvoor wel alle vrijheid gegeven.
Vraag 2 door Guy:
Hoe kwam je erbij om dit te gaan studeren?
Na afgewezen te zijn bij AudioVisuele media en een half jaar communicatie te hebben gedaan kwam ik er achter dat ik met maken en bedenken van dingen erg leuk vond. Ook kreeg ik steeds meer interesse in verschillende media, zoals film, internet en televisie.
Een vriend van mij studeerde al DMD en ik hielp hem soms wel eens bij opdrachten. Hierdoor kwam ik erachter dat DMD ook wat voor mij was en heb ik me aangemeld.
Vraag 3 door Maarten:
Wat houdt je studie precies in?
Bij DMD leer je te ontwerpen en produceren voor (vooral digitale) media. In de studie wordt vooral veel aandacht besteed aan het concept, dit is het algemene idée waar je al je keuzes op bazeerd. Bij iedere opdracht die je krijgt wordt er vooral op gehamerd dat het concept goed is, waarna het aan jou is hoe je dit gaat maken. Hoe maakt meestal niet zoveel uit, of je nu video, interactiviteit of juist alleen maar pen en papier gebruikt is niet zo belangrijk. Als jij maar een geode manier vind om jou boodschap over te brengen.
Vraag 4 door Shanna:
Wat kun jij straks worden met deze studie?
DMD is heel erg breed je kan eigenlijk alle kanten op. Ik zelf ben nu bijv. bezig met narratieven en interactie, dit komt samen in mijn afstudeerrichting: gamedesign and development. Andere zijn weer bezig met video of muziek. Waar je terechtkomt ligt dus erg aan waar je zelf mee bezig bent. Ik wil na mijn studie een eigen medialab opzetten met een vriend, waar we ons bezig gaan houden met nieuwe producten en mediauitspattingen te verzinnen (voor bijv. film, tv of internet)
Vraag 5 door Mireille:
Ontwerp je ook videogames, en zou je dat leuk vinden?
Heel toevallig ben ik dit jaar begonnen aan de afstudeerrichting Gamedesign and Development. Dus ja, je kan ook videogames ontwikkelen bij DMD. Ik zelf werk nu aan een opdracht voor de VPRO waarvoor we een multiplayer game moeten maken voor de villa achterwerk site.
Vraag 6 door Frederique:
Wat voor vakken krijg je allemaal?
Heel veel vakken krijg je niet eigenlijk, je krijgt behoorlijk wat tijd voor het maken van je opdrachten. Over het algemeen krijg je in een blok 1 hoofdopdracht waar je begeleiding voor krijgt. Daarnaast worden er vakken gegeven die je helpen bij het maken van je hoofdopdracht. Lessen in bijv. photoshop of flash. Ook krijg je theoretische vakken zoals mediatheorie of semiotiek (de taal van het beeld). Ook krijg je zeker in de eerste twee jaar veel les in conceptualisatie, hier leer je technieken om geode idéeen te ontwikkelen.
Vraag 7 door Sander:
Waar kun je stage lopen met jou studie, en wat vind je daar van?
Ikzelf heb geluk gehad en heb aan een kennisoverdrachtsproject van de HKU mee kunnen doen en ben ik les gaan geven in Costa Rica. Heel erg cool om stage te lopen in een vreemd land.
Andere stageplekken zijn bijv. bij submarine of lost boys, webdesign bedrijven. Terwijl er ook mensen een stage als VJ hebben gelopen of voor het ontwerpen van beursstands. De opleiding is erg breed en het is net de richting waarop je je ontwikkeld wat voor een stage je doet.
Vraag 8 door Bob:
Wat voor richtingen zijn er allemaal in je studie?
Binnen de studie zijn er drie hoofdrichtingen, vormgeving, techniek en concept. Tijdens je studie merk je geleidelijk welke richtin gje het meeste trekt aangezien je die rol automatisch ook in groepsprojecten gaat vervullen.
Vraag 9 door Carola:
Wat moeten je kwaliteiten zijn om deze studie goed te kunnen doen, en heb jij die kwaliteiten ook?
Het is een studie aan de kunstacademie dus je moet een toelatingsexamen doen om aangenomen te worden. Tijdens dat examen letten ze er vooral op of je gevoel hebt voor het vakgebied en of je talent hebt. Er wordt vooral gelet of je een beetje kan denken in concepten, zoals ik bij een eerdere vraag al schreef zijn concepten zeer belangrijk.
Vraag 10 door Eva:
Waar doe jij deze opleiding, en hoe is die school?
Digital Media Design wordt gegeven op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de faculteit ligt echter in hilversum. Aan de ene kant is dit wel fijn omdat we nu los staan van de rest van de kunstacademie en het er wat toegepaster aan toe gaat in plaats van autonoom. Maar aan de andere kant zou het ook wel cool zijn als we in een mooi pand zaten in de binnenstad :p |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|