Ervaringsverhaal
Naam: Jasper School: Erasmus Universiteit in Rotterdam Schooltype: WO Studie: Econometrie Specialisatie: Financieel
Vraag 1 door Betty:
Ik ben best goed in economie op het moment, maar wiskunde lukt me helemaal niet :(
Denk je dat ik toch econometrie zou kunnen studeren?
Hoi Betty,
Ik raad het je dan toch af. Wiskunde is, zeker in het begin, een groot onderdeel van de studie. Als je er nu veel tijd in zou steken, met wellicht bijles, zou het toch kunnen lukken. Maar het is ook gewoon belangrijk dat je wiskunde leuk vind. Anders ga je denk ik niet veel plezier uit deze studie halen.
Vraag 2 door Mirte:
Hoi Jasper, wat ben jij strakjes na je studie?
Hoi Mirte,
Ik studeer zelf Econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar heb je vier afstudeerrichtingen, namelijk: logistiek, marketing, financieel en algemeen. Ik wil waarschijnlijk de richting financieel gaan doen. Dan kan ik bijvoorbeeld gaan werken bij een bank of verzekeraar, of bij de financiële afdeling van een groot bedrijf. Ik word dan adviseur of ben de hele dag met geld aan het rekenen. Ik calculeer dan bijvoorbeeld hoeveel een bepaald bedrijf waard is of hoeveel premie er betaald moet worden voor bepaalde verzekeringen.
Vraag 3 door Paul:
Vind je het een moeilijke studie?
Hoi Paul,
Ja, ik vind het een moeilijke studie. En daar ben ik niet de enige in. Er zijn elk jaar maar weinig mensen die aan de studie beginnen en het duurt studenten gemiddeld wel 7 jaar om af te studeren. Het is dus wel belangrijk dat je heel gemotiveerd bent voordat je aan econometrie zou beginnen.
Vraag 4 door Jelle:
Wat voor vakken krijg je op school?
Hoi Jelle,
In het eerste jaar heb je veel algemene wiskundige en economische vakken. Zoals Analyse (de wiskunde van functies) en Algebra (berekeningen in de ruimte), maar ook Marketing en algemene Economie. In de jaren daarna ga je leren economische voorspellingen te doen aan de hand van wiskundige berekeningen. De computer is daar een onmisbaar hulpmiddel bij, dus krijg je ook veel computerlessen.
Vraag 5 door Bart:
Is dit een universitaire studie? En zo ja, kan ik het ook op een lager niveau studeren?
Hoi Bart,
Ja, dit is inderdaad een universitaire studie. Voor zover ik weet heb je geen econometrie op HBO niveau. Misschien dat je wel een combinatie van economie en wiskunde op een lager niveau kan studeren. Precies weet ik dat dus niet.
Vraag 6 door Siep:
Ik hoorde van een vriend van mij dat hij de studie onwijs saai vond, wat vind jij?
Hoi Siep,
Ik vind het soms een erg droge studie, maar ook weer niet onwijs saai. Daarvoor vind ik wiskunde en economie te leuk. Daarnaast geeft deze studie een garantie op een (goed betaalde) baan na het afstuderen. Dat motiveert mij ook natuurlijk.
Vraag 7 door Anne:
Waarom ben jij econometrie gaan studeren?
Hoi Anne,
Op mijn middelbare school was ik redelijk goed in al mijn Bètavakken. Aangezien ik dat wilde combineren met mijn interesse in economie, koos ik voor deze studie.
Vraag 8 door Pieter:
Wat is econometrie nou precies?
Hoi Pieter,
Bij Econometrie leer je economische problemen op een wiskunde manier oplossen. Zo bereken je bijvoorbeeld hoeveel winst je verwacht dat een bedrijf gaat maken of hoe de treinen het beste kunnen rijden. Het bedrijfsleven en de overheid hebben zeer veel baat bij goede voorspellingen, en dat is dus wat je leert bij econometrie.
Vraag 9 door Jos:
Moet je tijdens je studie ook wel eens stage lopen, en zo ja, waar?
Hoi Jos,
Nee dat is niet verplicht. Wel kun je aan het einde van je studie al deeltijd gaan werken. Zo doe je vast ervaring op in de praktijk. Waar je dat kan doen is zeer divers en ook afhankelijk van je afstudeerrichting. Zo kun je bijvoorbeeld gaan werken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek, een grote bank, de Nederlandse Spoorwegen, een reclamebureau of ergens anders.
Vraag 10 door Chris:
Moet je goed kunnen hoofdrekenen? Of mag je alles met het rekenmachientje doen?
Hoi Chris,
Goed hoofdrekenen is eigenlijk niet zo heel erg nodig, maar in het begin wel handig. Soms maak je wiskundige berekeningen van wel 3 velletje lang en dan is het fijn als je niet ergens halverwege een foutje maakt. Later in je studie doe je steeds meer rekenwerk op de computer.
Vraag 11 door Suzette:
Is dit tyisch een jongens studie?
Hoi Suzette,Ja, eigenlijk wel. Als er tien procent meisjes op mijn studie zijn is het al veel. Maar die zijn dan ook wel heel goed hoor. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|