/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Christiaan
Schooltype: WO
Studie: notaris

Vraag 1 door Bea

Hoeveel pagina’s hebben jouw boeken gemiddeld? En moet je alles uit je hoofd leren?



Mijn boeken hebben ongeveer 300 à 400 pagina’s per stuk. Per half jaar heb ik dan ongeveer 4 vakken waarvoor je voor elk vak een boek moet lezen. Dat zijn dus meer dan 1000 pagina’s per half jaar. Dat lijkt heel veel, maar tijdens de colleges wordt de belangrijkste stof besproken en dan is het alweer een heel stuk makkelijker.



Vraag 2 door Wytske

Hoe ben je op het idee gekomen notaris te worden?



Eigenlijk gebeurde dat toevallig, ik ben begonnen met rechten en na een jaar kan je allemaal specialisaties kiezen. Je kan bijvoorbeeld staatsrecht, Nederlands, fiscaal of notarieel recht gaan studeren. Oorspronkelijk wilde ik recht en ICT studeren, maar door de voorlichtingen die ik heb gekregen leek notarieel recht veel leuker.



Vraag 3 door Sietse

Is jouw studie niet heel erg saai?



Soms is het wel saai, vooral als ik een vak heb dat ik helemaal niet leuk vind, maar vaker zijn er vakken die heel erg leuk zijn. Je moet dan bijvoorbeeld een probleem uit de praktijk oplossen. Dat kan variëren van het uitwerken van een erfenis tot het oprichten van een bedrijf



Vraag 4 door Janne

Hoe wordt je notaris? Kan dat ook met havo?



Als je notaris wilt worden dan moet je wel een tijdje studeren… Allereerst begint dat met een studie notarieel recht op de universiteit (je kan je dan inschrijven voor rechten en na het eerste jaar kan je kiezen notarieel recht). Als je dan je master hebt behaald dan moet je nog een beroepsopleiding volgen, je werkt dan al wel. Met alleen havo kan je helaas geen notaris worden, omdat je dan niet op de universiteit kan komen. Dat kan wel heel erg makkelijk als je een propedeuse hebt gehaald op het HBO. Een makkelijke studie daarvoor is HBO Recht (juridische dienstverlening bijvoorbeeld). Er zitten best veel mensen die eerst een HBO propedeuse hebben gehaald en vervolgens rechten zijn gaan studeren.



Vraag 5 door Kelly

Wat vind jij het leukste aan jouw studie?



Het leukste. Dat is eigenlijk best een moeilijke vraag er zijn zoveel leuke dingen aan mijn studie. Het aller leukste vind ik eigenlijk de praktische vakken. Je mag dan echte problemen uit de praktijk oplossen.



Vraag 6 door Ahmed

Ben je veel tijd kwijt met studeren of heb je ook nog een beetje tijd om uit te gaan?



Als je veel wilt gaan stappen dan is notarieel recht een leuke studie, alleen in het eerste en een beetje in het tweede jaar heb je veel college daarna wordt het alleen maar minder. Nu heb ik bijvoorbeeld maar 10 uur college in de week. Genoeg tijd voor andere zaken dus.



Vraag 7 door Laura

Waar kan je allemaal studeren voor notaris?



Je kan maar op een bepaald aantal plekken studeren voor notaris. Je kan notarieel recht studeren in Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Utrecht en Leiden.



Vraag 8 door Bertus

Als jij je studie moest verkopen, wat was jouw verkooppraatje dan?



Een hele leuke studie waarin je in vier jaar klaar wordt gestoomd voor de praktijk. Als je het leuk lijkt om allerlei dingen uit te zoeken en mensen te helpen met het maken van testamenten of bijvoorbeeld het verkoop van een groot gebouw te begeleiden (bijvoorbeeld een voetbalstadion) dan moet je voor deze studie kiezen. Wat ook leuk is dat je weinig college hebt zodat er genoeg tijd is voor andere zaken.



Vraag 9 door Merel

Moet je ook stage lopen?



Het is niet verplicht om stage te lopen. Tijdens je studie heb je de mogelijkheid om een aantal keuze vakken in te vullen. Je kan dan ook kiezen voor een stage Dit is echter niet verplicht, maar je kan wel alvast kijken hoe dat in de praktijk gaat.



Vraag 10 door Mark

Hoeveel ga je verdienen als je helemaal klaar bent?



Als notaris bent dan mag je niet klagen. Het is wel zo dat je als notaris werk moet leveren waar niet veel fout mag gaan, want dan ben je als notaris wel aansprakelijk. Het salaris is wel hoog maar de verantwoordelijkheden die je daar voor terug krijgt zijn dat ook.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk