/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Rob
Schooltype: WO
Studie: Farmacie

Vraag 1 door Femke

Kan jij zelf paracetamol maken?



Wellicht bedoel je of we zelf leren hoe je pillen moet “draaien”? Op zich wordt dit niet meer uitgevoerd. Je leert wel wat de samenstelling moet zijn om een tablet te slaan en hoe je diverse grondstoffen moet verwerken tot tabletten. Het handmatig “draaien”van pillen is een tijdrovende klus en wordt dan ook niet meer onderwezen. Je zult dit later in de praktijk ook nooit meer zelf doen. Je leert verder wel om zelf medicijnen te maken, maar dan vooral in andere toedieningsvormen zoals capsules, zetpillen, drankjes, suspensies etc etc.



Vraag 2 door Ashanti

Wat leer je precies bij farmacie?



Farmacie is een redelijk breed georiënteerde opleiding. Kort door de bocht komen de volgende aspecten aan de orde.:

Je leert een stuk anatomie van de mens. Welke processen vinden er plaats in het menselijk lichaam. Hoe beschermt t lichaam zich tegen ziektes. Welke invloed hebben geneesmiddelen op de processen in het menselijk lichaam en op welke wijze grijpen ze aan. Je leert hoe geneesmiddelen gemaakt worden en waaraan ze moeten voldoen. Je leert hoe je geneesmiddelen kunt analyseren in bloed/urinemonsters aan de hand van fysische/chemische eigenschappen van stoffen. Verder hou je je bezig met een stukje farmacotherapie en bestudeer je de interacties tussen verschillende geneesmiddelen Je leert verder in teamverband te werken, en hoe je wetenschappelijke literatuur moet beoordelen en opzoeken.





Vraag 3 door Pieter

Wat kan je er allemaal mee worden, en wat wil jij worden?



Je wordt opgeleidt tot apotheker en je kunt afhankelijk van je interesse in de openbare apotheek of in een ziekenhuisapotheek gaan werken. Verder kun je terecht bij research afdelingen van farmaceutische bedrijven. Je kunt voor een farmaceutische groothandel gaan werken. Ik zelf wil binnen de openbare farmacie gaan werken.



Vraag 4 door Bart

Waarom heb jij gekozen voor farmacie?



Omdat het een zelfstandig beroep (kan) zijn en je verantwoordelijk bent voor jezelf. Je kunt een leidinggevende functie gaan bekleden.



Vraag 5 door Ismael

Wat voor een pakket en opleidingsniveau moet je hebben voor farmacie?



Farmacie is een universitaire studie, dus je hebt VWO als vooropleiding nodig. Verder heb je scheikunde , natuurkunde en gewenst biologie in je vakkenpakket nodig. Ik zou niet weten met welke profielkeuze dit tegenwoordig overeenkomt. daar ik alweer geruime tijd de middelbare school heb verlaten.



Vraag 6 door Reggie

Duurt de studie lang? Hoe lang ben jij aan het studeren?



De studie duurt 6 jaar. 3 jaar bacheloropleiding en 3 jaar master opleiding. Er is ook een verkort programma van 5 jaar. Je krijgt dan niet de titel apotheker, maar je volgt dan een opleiding “drug innovation”. Hiermee kun je binnen de farmaceutische industrie aan de slag.

Ik ben nu 7 jaar aan t studeren.



Vraag 7 door Klaartje

Wat vind jij het leukste aan je studie



Ik vind persoonlijk de farmacotherapeutisch gerichte vakken (vakken die ingaan op specifieke ziektebeelden) het leukste. Dit komt ook omdat mijn voorkeur ernaar uitgaat om hier verder iets mee te gaan doen.



Vraag 8 door Klaartje

En wat vind je het minst leuke aan je studie?



Doordat je redelijk breed wordt opgeleid zitten er vakken tussen die niet met mijn interessegebied in overeenstemming zijn. Je moet ze wel halen, maar dat valt dan niet altijd mee.



Vraag 9 door Gloria

Kan je ook drugs maken?



Je leert t niet specifiek, maar je kunt wel met wat onderzoek erachter komen op welke manier je drugs zou kunnen synthetiseren. Of een bedacht proces ook uitvoerbaar is, is altijd vraag 2. In theorie moet je het wel kunnen dus.



Vraag 10 door Hester

Er komen elke dag andere medicijnen bij, moet je dat er allemaal bijleren?



Het is wel de bedoeling dat je ook na je studie via bijscholing en cursussen op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen van medicijnen. Het is uiteraard onmogelijk om alle medicijnen te kennen. Binnen de studie krijg je niet echt te maken met de nieuwste ontwikkelingen. Er wordt wel druk gewerkt om de vakken zo up-to-date mogelijk te houden. Het hangt natuurlijk ook samen binnen welk vakgebied je werkzaam bent en in hoeverre het noodzakelijk is om op de hoogte te zijn van de nieuwste geneesmiddelen.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk