Ervaringsverhaal
Naam: Rianne Schooltype: MBO Studie: Verpleegkunde
Vraag 1 door Kees
Waar leer je precies voor? Wat wordt je met deze opleiding?
Ik leer voor MBO Verpleegkundige. Ik ben hierna dan verpleegkundige op MBO niveau. Hiermee kan ik in heel veel zorgsettings terecht: bij een instelling voor verstandelijk gehandicapten, in het ziekenhuis, de thuiszorg, in een verpleeghuis, in de psychiatrie..van alles!
Ook kun je door gaan naar het HBO of je gaan specialiseren, zoals bijvoorbeeld kinderverpleegkunde of spoed eisende hulp verpleegkundige.
Vraag 2 door Bernd
Wat is het verschil tussen HBO verpleegkunde en MBO verpleegkunde?
Hoe het precies zit weet ik niet maar volgens mij heb je als HBO verpleegkundige meer leidinggevende functies en moet je meer begeleiden. Je hebt een meer coördinerende taak.
Vraag 3 door Sarah
Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat, ik eigenlijk een doener ben. Ik kan niet de hele dag op een kantoortje zitten of iets dergelijks. Ik moet echt afwisseling hebben en dat heb je natuurlijk in de zorg. Ook ben je constant met mensen bezig en kun je iets voor hun betekenen, dat is echt super mooi! Van kleine dingentjes die je doet krijg je veel voor terug.
Vraag 4 door Quinta
Volgens mij doen alleen meisjes deze opleiding of valt dat wel mee?
Het zijn voornamelijk wel meisjes die deze opleiding doen, maar de jongens kom je wel tegen. Ik had in mijn klas een jongen maar die is er al vroeg mee gestopt, maar in andere klassen zie je wel een of twee jongens. Als je weer naar volwassen opleidingen kijkt en dan voornamelijk psychiatrie, dan zie je daar wel weer heel veel mannen. Daar is de verhouding tussen mannen en vrouwen volgens mij wel gelijk.
Vraag 5 door Mariah
Welk pakket / profiel heb je nodig voor deze opleiding?
Voor deze opleiding moet je een van de volgende diploma’s hebben: vmbo-tl, -kb of gemengde leerweg, vbo, mavo, mbo niveau 3 of een overgangsbewijs van de 3e klas naar de 4e klas havo of vwo.
In het vakkenpakket moet je sowieso biologie en wiskunde hebben.
Ik heb een VMBO-tl diploma.
Vraag 6 door Tyra
Wil je hierna nog verder doorstuderen bijvoorbeeld HBO of iets dergelijks?
Ik zal je eerlijk zeggen, ik weet nog niet wat ik wil. Ik wil eigenlijk wel doorstuderen en dan voor HBO verpleegkundige, maar ik vind allerlei dingen leuk. Wat nu door mijn hoofd speelt is door te gaan naar het HBO en dan iets in de geest van teamleider of verpleegkundig specialist te worden. Je mag dan taken overnemen van de arts. Maar verschillende specialisaties lijken mij ook weer leuk en dan vooral de spoed eisende hulp.
Vraag 7 door Jannes
Wat is het allerleukste aan je opleiding?
Ik vind alles leuk! Wat vooral leuk is dat je het nu echt hebt over wat je interesseert en wat je later echt gebruikt voor je beroep. Ik denk dat toch het allerleukste is dat je op school op poppen vaardigheden leert, zoals injecteren, en dit dan op stage erna in de praktijk toepast op echte mensen. Ook is het leuk om jezelf te zien groeien in deze opleiding. Je maakt zoveel mee, dat maakt je wel sterker en je ontwikkeld jezelf meer. De kennis over verschillende dingen pas je niet alleen in je werk maar ook in het dagelijks leven toe. Als ze het nou over ingewikkelde dingen hebben in de zorg, bijvoorbeeld in ziekenhuis series, dan weet je precies wat het is.
Vraag 8 door Hendrika
Wat vind je minder leuk aan je opleiding? Heb je veel tentamens?
Pff…dit is een moeilijke.. de opleiding zelf is hartstikke leuk.. alleen soms de gang van zaken op school is minder leuk. Soms dan krijg je heel laat een verslag of een cijfer terug en daar balen we dan wel van. Of moet je onverwachts naar schooltijd ergens naar toe op excursie of iets dergelijks, dat is minder leuk!
Het aantal tentamens valt wel mee. Je hebt een periode van 10 weken en die laatste week is de toets week. Dan heb je vaak 2 theorie toetsen en een vaardigheden toets en dan heb je weer een deelkwalificatie (onderwerp) afgesloten, zoals bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten of kraamzorg. Je hebt geen SO’s meer of iets dergelijks. Het zit meestal allemaal in 1 week.
Vraag 9 door Pauliene
Moet je ook stage lopen?
Ja, je loopt ook stage. Ik heb nu 2x 10 weken stage gelopen, eerst in een verzorgingshuis en toen op een revalidatieafdeling in een verpleeghuis. Op die revalidatieafdeling moest ik voornamelijk mensen verzorgen die een nieuwe heup of knie hadden. Dat was erg leuk!
Ik heb nu gesolliciteerd op een opleidingsvariant dat je dan in het 3e en het 4e jaar een half jaar stage gaat lopen in hetzelfde ziekenhuis, zodat je zeker bent van een ziekenhuis stage, en je daarna twee keer een half jaar naar school gaat. En ik ben hiervoor geselecteerd. Als ik dan ga stage lopen, woon ik daar ook intern, dus bij het ziekenhuis, omdat het anders te ver reizen is voor mij. Dit is natuurlijk ook een enorme uitdaging en hier heb ik heel veel zin in!
Vraag 10 door Nienke
Heb je wel iets heel vies moeten doen, zoals poep opruimen ofzo? Gebeurd dat vaak?
Je komt wel eens vieze dingen tegen, ja. Eerlijk gezegd (het klinkt stom) wen je er aan. Eigenlijk vind ik poep niet eens het vieste wat ik tegenkom. Sputum (wat mensen ophoesten als ze verkouden zijn) vind ik eigenlijk nog veel smeriger of als mensen overgeven.
Het ligt heel erg aan de plaats waar je werkt, hoe vaak je het tegenkomt en hoe de mensen op dat moment gesteld zijn. Mensen die ziek zijn, doen veel meer vieze dingen dan dat ze gezond zijn, dat is met iedereen zo. Maar op zich valt het wel mee, ik ben echt niet de hele dag poep aan het opruimen. |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|