/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Harry
Beroep: Cameraman

Vraag 1 door Harriet:
Hoe word je cameraman?

Mooie naam Harriët.
Cameraman kun je op verschillende manieren worden. Je pakt een camera en zegt: “Ik ben cameraman.”
Natuurlijk is het goed als je eerst wat geoefend hebt en hoe meer je weet (bijvoorbeeld de filmische wetten als “over de as gaan” en het voorkomen van “springers”) hoe beter dat is. Goed kijken naar camerawerk is belangrijk. Kijk dan ook goed naar de montage. Waar wordt er geknipt? (cut) en waarom? zijn belangrijke vragen. Een editor (montagepersoon) vindt het prettig als hij het moedermateriaal dat jij als cameraman levert op meerdere manieren kan knippen, zodat hij de mooiste en beste montage kan maken. Als je met een cameraman mee kunt lopen vraag hem dan waarom hij de opnamen maakt zoals hij die maakt.
Je kunt natuurlijk ook naar een “school” gaan. Ik heb op de filmacademie gezeten (NFTA website http://www.nfta.ahk.nl/ ) en heb daar veel geleerd (en lol gehad). Zeker ook tijdens mijn stagetijd. Je zou ook naar een film en video productiebedrijf kunnen gaan en het zo in de praktijk kunnen leren. Kijk ook even naar mijn antwoord op vraag 12


Vraag 2 door Renee:
Wat is het gekste dat je ooit hebt gefilmd?

Ja Renee, dat is toch een lastige vraag. Je maakt van alles mee als cameraman. Je mag altijd vooraan staan met je neus bovenop datgene wat je moet filmen. En dan gebeuren er ook gekke dingen: terwijl je aan het filmen bent valt een schilderij naar beneden (dat je net wat hoger of lager hebt gehangen om een mooier shot te krijgen) of je ben buiten en plotseling mengt een koe zich in een serieus gesprek dat je aan het opnemen bent.
Eigenlijk is niets te gek want altijd kun je het wel gebruiken in de film die je aan het maken bent eventueel om te laten zien dat iets te gek is. Ik heb lang geleden, want nu zal dat niet meer kunnen, boven op het graf van Toet-ank-amon in Egypte gestaan om daar shots van te maken. Het gekste, denk ik, heb ik nog nooit gefilmd omdat ik van het lachen niet meer kon draaien.


Vraag 3 door Ikram:
Welke film vind jij goed?

Ikram, elke film die beantwoordt aan het doel waarvoor hij gemaakt is, is dus een goede film. Ikzelf heb eens een film gemaakt over de ziekte “lepra”. Die film liet goed zien hoe je lepra kunt krijgen en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Ook hoe je deze ziekte in een vroeg stadium kunt opsporen en kunt stoppen (genezen) Maar ook in een vergevorderd stadium kun je mensen helpen met chirurgische ingrepen en allerlei aanpassingen. Daar is natuurlijk wel weer geld voor nodig dat dan ook gevraagd werd en gegeven. Een goede film over medemensen die we kunnen helpen.


Vraag 4 door Roald:
Wat vind je het leukst om te filmen?

Al je het antwoord op de vorige vraag hebt gelezen Roald, zie je dat ook niet leuke dingen leuk zijn om te filmen. De afwisseling maakt het vak cameraman wel aangenaam. Hoewel “Rail Away” een leuk programma is om te maken zou ik er niet aan moeten denken alleen maar treintjes te moeten filmen. Dan gaat je inspiratie om steeds weer mooie shots te vinden en te maken verloren. Het liefst film ik mensen en het leven dat daar mee te maken heeft. Jaren geleden stond ik voor de keus om voor een bank fulltime films te gaan maken. Dat heb ik niet gedaan omdat ik me realiseerde dat ik dan programmaas over geld moest gaan maken, waarbij de mensen niet meer belangrijk waren.


Vraag 5 door Sanne:
Met wat voor camera filmt u?

Na met een aantal echte filmcamera’s te hebben gewerkt, Sanne, werk ik nu meestal met een digitale videocamcorder. Om precies te zijn met de Sony 790WSP digibeta camera, waarbij de W slaat op de mogelijkheid om in breedbeeld op te nemen. Op mijn foto kun je hem een beetje zien. Eigenlijk alleen maar de zoeker, want de lens die je ziet is van Canon. En dan zie je nog een voorzet image stabilizer, die we gebruiken bij helikopter opnamen (om het schudden die door de rotorbladen worden veroorzaakt te elimineren)


Vraag 6 door Walter:
Je hebt altijd bloopers enzo, heb jij dat ook wel eens gehad?

Walter, bloopers maak je regelmatig. Vooral bij het opnemen van presentatieteksten. Dan neem je vaak meerder “takes” (opnamen van hetzelfde shot voor de film) op, omdat er vaak wat misgaat. Die opnamen weer in een andere context gebruiken maken ze vaak extra leuk. Toch verdwijnen ze regelmatig (of worden gewist) om er geen “misbruik” meer van te kunnen maken.


Vraag 7 door Josca:
Als er iets ergs gebeurd voor de camera...grijp je dan in of blijf je filmen?

Goeie vraag Josca, daar heb ik wel over nagedacht en in de praktijk nog niet nodig gehad. Als ik aan het filmen ben en er gebeurt iets vreselijks en ik kan helpen er iets aan doen om erger te voorkomen, dan laat ik m’n camera in de steek en ga helpen. Mocht het beter zijn dat ik wel blijf filmen om met dat materiaal anderen te helpen dan zou ik alleen door blijven filmen als ik toch geen wezenlijke hulp kan bieden en als er anderen zijn die kunnen helpen. Meestal ben je niet alleen maar met een “ploeg” aan het filmen (cameraman, geluidsman, regisseur. producer, tot nog met veel meer mensen bij hele grote producties)


Vraag 8 door Kimberley:
Waarvoor filmt u zoal?

Zoals je al gelezen hebt Kimberley, heb ik de laatste jaren veel voor Rail Away gedraaid, maar ook voor bijvoorbeeld nieuws en medische programmaas. Als het zo uitkomt voor politieke partijen en bijvoorbeeld meditatieve momenten. Ook hou ik me bezig met monteren en opleiden van jongeren. Vraag nu niet of ik jou even kan opleiden tot cameraman/cameravrouw/camerapersoon want dan zou ik niet meer aan wat ik het liefste doe (met de camera opnamen maken) toekomen.


Vraag 9 door Daan:
Mag je als cameraman zelf bepalen wat je filmt?

Nee en ja is mijn antwoord Daan. Als alles heel goed is voorbereid en je werkt met een echte regisseur dan weet hij wat hij voor opnamen nodig heeft voor zijn film waar jij als cameraman aan meewerkt. Veel overleg heb je dan en je kunt dan ook jouw ideeën aandragen. Bij het maken van documentaires (mijn favoriete genre) moet je vaak opnamen maken die maar een keer gebeuren en dan moet je dat zo goed mogelijk doen (vertellen met je camera). Ja dan heb je een grote stem in wat je filmt. Je kunt ook regisserend cameraman zijn en dan bepaal je helemaal alleen wat je filmt. Dat doe ik vaak, hoewel het toch heel leuk is om met een team aan een film te werken en je elkaar positief te laat beïnvloeden.


Vraag 10 door Peter Paul:
Zijn die camera’s duur?

Wat is duur Peter Paul. Laat ik eerst zeggen dat de camera’s goedkoper aan het worden zijn. Dat zie ook bij de amateur DV-camera’s. Wij kopen een camera, wat een camerabody is en daarbij heb je allerlei andere zaken nodig zoals een of meerder lenzen (kostbaar als je een kwalitatief mooie lens wil hebben) accu’s, laders, statief, monitor, mixer voor geluid, microfoons, veel kabels, licht (diverse soorten lampen met statieven). Uiteindelijk een bestelauto vol apparatuur. Kun je ook een mooi huisje voor kopen.


Vraag 11 door Jurgen:
Is het makkelijk een baan te vinden als je cameraman bent?

Als je goed bent als cameraman Jurgen en je wil er meer dan 100% voor gaan en het is het enige dat je wilt (je kunt gewoon niets anders) moet het mogelijk zijn een baan te vinden. Toen ik begon dacht ik hoe kom ik dat wereldje van film en televisie terecht? Wel laat ik naar de filmacademie gaan en dat heeft gewerkt. Je moet er als het ware gek van zijn en je realiseren dat je heel veel moet sjouwen (tenzij je in Amerika als camera-operator in de filmindustrie aan de slag kunt komen). Onregelmatig werken en op niet altijd even gezellige plekken moeten zijn is een groot deel van je werk


Vraag 12 door Marlous:
Hoe wist u dat u cameraman wilde worden?

Toen ik nog heel jong was Marlous, 6 jaar oud, kreeg ik een “toverlantaarn” (projector zouden we nu zeggen) met filmstrips (dia’s op een rolletje). Toen was er nog geen TV en zag je dus alleen af en toe een film. Toen wist ik het: ik wil levende opnamen maken. Later las ik dat een regisseur degene was die een film maakt en wilde ik dat dus worden. Maar het op jonge leeftijd al bezig zijn met fotografie (zelf ontwikkelen en afdrukken met een zelfgemaakte vergroter ) en zoveel als mogelijk lezen over film en fotografie deed me toch besluiten voor de camera te kiezen. Nog altijd heb ik plezier in mijn vak. O ja, tegenwoordig kun je met een digitale fotocamera en met een DV-camera leuke opnamen maken en jezelf veel leren.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk