Ervaringsverhaal
Naam: Renate Beroep: Dierenarts
Vraag 1 door Sigrid:
Valt de studie diergeneeskunde erg mee of juist erg tegen?
Het lijkt mij namelijk ook heel leuk om te doen, maar ik zie best wel een beetje op tegen nog eens 6 jaar hard werken aan school. :)
Tja, dat is wel een moeilijke vraag. Er zijn veel studenten die de studie heel moeilijk vinden, maar ik vond het vooral altijd erg leuk. Je moet wel goed kunnen leren want er zijn best veel vakken waarvoor je echt dingen uit je hoofd moet weten. Bijvoorbeeld de anatomie van alle dieren. Verder zijn er ook heel veel vakken waarbij je vooral veel logisch moet nadenken, dus je verstand gebruiken. En ik denk dat wanneer je echt graag dierenarts wil worden je er gewoon voor moet gaan. Het is een hele leuke studie en een heel mooi vak.
Vraag 2 door Milou:
Waarom heeft u besloten dierenarts te worden?
Toen ik nog heel jong was (6 jaar ofzo) riep ik altijd al tegen iedereen dat ik dierenarts wilde worden. Toen wist ik natuurlijk nog helemaal niet wat het precies betekende en wat ik moest doen als dierenarts. Maar toen ik op de middelbare school zat wilde ik het nog steeds en toen ben ik me er wat meer in gaan verdiepen. Ik vind medische dingen altijd heel interessant (dus over ziekte en hoe je dan weer beter kan worden of hoe je het kan voorkomen) en ik werk graag met dieren en met mensen, dus zo ben ik uiteindelijk bij mijn keuze gebleven.
Vraag 3 door Chantal:
Kun je met havo dierenarts worden?
De studie diergeneeskunde (heb je nodig om dierenarts te worden) kan je alleen volgen als je het VWO/Atheneum/Gymnasium hebt gedaan, of een HBO-opleiding. Als je nu op de Havo zit kan het eventueel wel via een omweg, dus eerst nog het VWO doen of bijvoorbeeld de HAS (hogere agrarische school) of een andere HBO-opleiding. Om dit precies te weten kan je beter even contact opnemen met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, die kunnen je precies vertellen wat voor vooropleiding je nodig hebt.
Vraag 4 door Basje:
Opereert u ook olifanten en andere wilde dieren?
Nee, in ieder geval geen olifanten. En wat versta je precies onder wilde dieren? Soms hebben we hele wilde honden en katten, dus dat lijkt er dan wel een beetje op. Wat we hier in de praktijk wel doen (omdat Dwingeloo op de heide ligt) zijn operaties bij Schotse Hooglanders. Dat zijn van die koeien met dat lange rode haar en die hele lange horens. Dat is toch wel een beetje wild denk ik.
Vraag 5 door Milou
Heeft u zelf huisdieren?
Ja, mijn vriend en ik hebben op dit moment een hond en twee katten. En binnenkort misschien nog wel een hond erbij, maar dat weten we nog niet zeker. Daarnaast krijgen we in het voorjaar twee schapen en twee dwerggeitjes om bij ons het gras kort te houden (dan hoeven we zelf geen gras te maaien). Wel zo gezellig, al die dieren bij huis.
Vraag 6 door Ronan:
Leren jullie tijdens de studie alles over ALLE dieren? En zo nee hoe weet je dan hoe je een dier moet behandelen?
Tijdens de studie krijg je veel informatie over heel veel verschillende dieren. Meestal gaat het over honden, katten, koeien, varkens, paarden, kippen en schapen, maar we hebben ook wel les gehad over reptielen, amfibieën, vissen, vogeltjes, knaagdieren en konijnen. De eerste paar jaar is het vrij algemeen, en de laatste jaren van de studie moet je kiezen voor een bepaalde richting. Je kiest dan bijvoorbeeld voor rundvee, of voor paarden, of juist voor honden en katten. Voor de rest weet je soms niet hoe je een dier moet behandelen, maar door je gezonde verstand te gebruiken kan je altijd wel een heel eind komen. Je herkent bepaalde afwijkingen, en dan maakt het niet zoveel uit bij welk dier het voorkomt.
Vraag 7 door Milou:
Hoe ziet uw algemene dag er uit?
Bij ons in de praktijk beginnen we ’s morgens om 08.00 uur met het telefonische spreekuur. Dan kunnen alle boeren maar ook de baasjes van honden en katten bellen om te vertellen dat ze zieke huisdieren hebben. Dat duurt ongeveer tot 09.30 uur. Daarna ga ik visites rijden. Dat betekent dat ik bij de boeren op de bedrijven langs ga om bijvoorbeeld zieke koeien te onderzoeken. Tussen de middag ga ik lekker thuis lunchen en na de lunch zijn de honden en de katten aan de beurt. Meestal beginnen we de middag met operaties. Daarna kunnen er mensen komen op de praktijk die een afspraak hebben gemaakt om bijvoorbeeld hun hond te laten enten of nagels te laten knippen. Dan hebben we ’s avonds ook nog spreekuur, dan kunnen mensen zonder afspraak langskomen om alle ziekten, kwaaltjes, problemen of wat dan ook te laten bekijken en te bespreken. Rond acht uur zijn we dan meestal wel klaar en dan zit de dag er op.
Vraag 8 door Yoy:
Bent u weleens bang geweest voor een dier?
Nou, echt bang niet, maar je moet soms wel voorzichtig zijn. Er zijn nou eenmaal dieren die zelf heel bang zijn en om die reden kunnen bijvoorbeeld honden wel eens bijten of krabben de katten af en toe. En als je bezig bent met grote huisdieren zoals paarden of koeien, dan moet je er wel goed rekening mee houden dat een volwassen koe bijvoorbeeld wel 600 kg weegt en daar wil je dus liever geen ruzie mee krijgen. Als je met dieren werkt dan moet je altijd goed opletten want het gedrag dat ze vertonen is niet altijd voorspelbaar.
Vraag 9 door Nicole:
Wat is het leukste aspect van je werk?
Wat ik het allerleukste vind aan mijn werk is het omgaan met dieren. Dieren zijn altijd eerlijk, ze zullen je nooit leugens vertellen. Daarnaast is het uiteraard ook heel leuk om met de baasjes of eigenaars van de dieren om te gaan. Door een dier weer gezond te maken of goede adviezen te geven over het dier, kan je zowel mens als dier enorm helpen en dat geeft je vaak een heel goed gevoel.
Vraag 10 door Japie:
Heb je een eigen praktijk en is dat moeilijk?
Ja, sinds 1 januari 2004 heb ik mijn eigen praktijk. Dat is op zich wel moeilijk, want behalve dierenarts moet je dan ook nog eens manager zijn. Ik ben nu namelijk ook degene die de boekhouding moet doen, ik moet in de gaten houden of de voorraad wel klopt en of het personeel wel met plezier werkt. En daar komen natuurlijk nog veel meer dingen bij. Maar, gelukkig zijn er altijd wel weer andere mensen die je kunnen helpen met al die taken, dus het lukt best hoor!
Vraag 11 door Hayo:
Kun je ook dierenarts worden voor alleen boerderijdieren?
Zeker! Het is tegenwoordig zelfs zo dat je in het eerste jaar van de studie al moet kiezen of je landbouwhuisdieren (rund, schaap, varken, pluimvee) of gezelschapsdieren (hond, kat, paard) wil gaan doen. Je krijgt dan al een deel van de vakken voor alleen die richting. En uiteindelijk kan je één of een aantal diersoorten kiezen waarin je je gaat specialiseren. Dus, dat kan ook alleen voor boerderijdieren.
Vraag 12 door Bianca:
Waar kun je de studie allemaal doen?
Als je graag in Nederland wil blijven, dan kan je de studie alleen in Utrecht doen. Als je het niet erg vindt om naar het buitenland te gaan, dan kan je bijvoorbeeld ook in België terecht, je gaat dan naar Antwerpen of Gent. Maar, het kan ook in Duitsland, Engeland of zelfs Amerika. Dan moet je uiteraard wel goed zijn in de buitenlandse taal, want de lesstof is dan natuurlijk niet meer in het Nederlands (in België nog wel hoor). |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|