/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Reportage: Skillsmasters, maart 2007


'Hard werken is leuk als je met plezier naar je werk gaat'
Bij het Economie en Handelsplein staan grote bakkerstafels waarop scholieren heerlijke broodjes, speculaaskoekjes en marsepeinen lekkernijen maken. Via de microfoon roept de presentator nieuwe studenten op om ook mee te helpen. Jelle (14) steekt zijn hand op en voordat hij het weet heeft hij een grote koksmuts op en een bakkerschort aan. Een bakster in opleiding geeft hem speculaasdeeg waarop het uitrollen met de deegrol kan beginnen! Op de tafel liggen figuurtjes, amandels en rozijnen waarmee hij zijn koekjes versiert.

Jelle zit in de tweede klas van het vmbo en weet zeker dat hij kok wil worden. Vandaar dat hij het niet kan laten om koekjes te maken. Ook thuis vindt hij het heerlijk om eigen creaties te maken en om mensen te verrassen met lekkere hapjes. Ondertussen vertelt de bakster meer over het bakkersvak. Dat je bijvoorbeeld creatief en handig moet zijn. Maar ook van aanpakken moet weten. Jelle: "Het werk van een bakker lijkt wel een beetje op dat van een kok. En hard werken is leuk als je met plezier naar je werk gaat." De bakster tipt hem dat hij verderop allerlei lekkere hapjes van professionele koks kan proeven. Dan gaan de koekjes de oven in. De muts en het schort mag Jelle houden en met een half uurtje kan hij de koekjes komen ophalen. In de tussentijd gaat hij naar de kookstands om van de kookprestaties van de koks te genieten. Met zijn koksmuts en bakkerschort nog aan!

Bakkersvak

Reportages