/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Reportage: Skillsmasters, maart 2006

Iets met een muts en een schort


In de bakkerij op Skills Masters is het een drukke toestand. Iedereen kan er workshops doen, bijvoorbeeld koekjes bakken, broodjes bakken en speculaas bakken. Annemieke (15) uit Voorhout lijkt bakker wel een leuk beroep, en vandaag gaat ze de proef op de som nemen in de speculaasworkshop.

In de voedingsmiddelenindustrie is hygiëne van groot belang. Daarom gaat ze eerst haar handen wassen en daarna moet ze een muts op haar hoofd zetten en een schort voordoen. Annemieke krijgt een rol deeg en een rolstok. Daarmee rolt ze het deeg uit. Met verschillende stekers steekt ze daarna allerlei vormen uit het deeg. De restjes kneed ze en rolt ze opnieuw om geen deeg te verkwisten.

De deegrondjes bestrijkt ze vervolgens met eigeel en ze doet er allerlei versiersels op: nootjes, chocola, amandelschaafsel of suiker. Daarna legt Annemieke alles voorzichtig op een bakplaat die de oven ingaat. Het is nu een uurtje wachten totdat de speculaas klaar is. Ze kan hem dan keurig verpakt in een doosje meenemen. De muts en de schort mag ze ook houden.

Die komen misschien nog wel eens van pas, want ze vond het speculaas bakken het leukste van Skills Masters tot nu toe. "Het is leuk om met je handen te werken", zegt ze. Ze heeft door de workshop wel een beetje een idee gekregen van wat het bakkersvak inhoudt. Maar kok lijkt haar een nog leuker beroep. In ieder geval iets met een muts en een schort dus.

Werken in een bakkerij

Reportages